Prehranom protiv nadutosti

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nadutost ili meteorizam označava prekomjerno nakupljanje plinova u probavnom sustavu, najčešće u crijevima. Ta učestala tegoba nerijetko se javlja kao rezultat užurbanog načina života, nepravilne prehrane ili nesvjesnog gutanja zraka

Nadutost ili meteorizam označava prekomjerno nakupljanje plinova u probavnom sustavu, najčešće u crijevima. Ta učestala tegoba nerijetko se javlja kao rezultat užurbanog načina života, nepravilne prehrane ili nesvjesnog gutanja zraka, a može se manifestirati i kao simptom u sklopu sindroma iritabilnog crijeva koji se češće javlja u žena. Problem nadutosti općenito se češće bilježi kod žena uslijed anatomskih različitosti, te mjesečnim hormonskim fluktuacijama estrogena i progesterona koje često uzrokuju nadutost tijekom PMS-a.

Osim uz sindrom iritabilnog crijeva, nadutost se javlja i kod intolerancije laktoze, narušene crijevne mikrobiote ili disbioze, upalnih i malignih bolesti probavnog sustava, te kroničnog pankreatitisa.
Ovisno o uzroku tegoba, nadutost se može ublažiti ili ukloniti prehrambenim mjerama, farmakološkim pristupom te promjenama načina života – poglavito smanjenjem stresa i redovitom tjelesnom aktivnošću.

 

Namirnice koje nadimaju

Prva asocijacija na namirnice koje stvaraju veću količinu plinova je grah i općenito mahunarke, te se stoga osobama koje pate od nadutosti savjetuje izbjegavanje većine mahunarki, posebice graha, leće, slanutka i mahuna. Međutim, određene vrste mahunarki poput mladog graha, graška, mladih mahuna, crvene i žute leće te adekvatno ispiranje, namakanje, mijenjanje vode u kojoj se kuhaju mahunarke te dodatak kombu alge, kima, anisa i komorača može smanjiti neželjeno nadimanje prilikom konzumiranja mahunarki. Dodatno, mnogima će pomoći ako se mahunarke nakon kuhanja protisnu ili usitne u pire, juhu ili kremu. Za one koji se ne žele odreći mahunarki na raspolaganju su probavni enzimi koji sadrže široki spektar enzima potrebnih za probavu ugljikohidrata prisutnih u mahunarkama.

Druga velika skupina biljnih namirnica koja uzrokuje nadimanje su kupusnjače, posebice kelj, razne vrste kupusa, prokulice te cvjetača i brokula. Te se namirnice također savjetuje konzumirati umjereno, u skladu s individualnim podnošenjem.

Gazirana pića bogata šećerom također će kod nekih osoba potaknuti nadimanje te se njihova konzumacija treba ograničiti. Općenito, slastice, kolači, sladoled i ostala hrana s visokim udjelom šećera nije preporučljiva osobama s meteorizmom.

Brza hrana, bogata nepoželjnim masnoćama i šećerom, nepovoljno će djelovati na probavu i može potaknuti pojavu nadutosti. Jedinom dijelom do toga dolazi i zbog utjecaja na sastav crijevne mikrobiote i pojavu disbioze, odnosno neravnotežu korisnih i potencijalno štetnih mikroorganizama u crijevima. Stoga se kod nadutosti često preporučuje primjena probiotika, posebice soja Lactobacillus plantarum koji se u brojnim istraživanjima pokazao učinkovitim u smanjenju nadutosti. Nadalje, kod nadutosti mogu koristiti i probiotički pripravci s više različitih sojeva bakterija, a njihova se primjena preporučuje kontinuirano tijekom više mjeseci.

Kako bismo smanjili nadimanje poželjno je svakodnevno opuštanje, redovita tjelovježba i redoviti obroci koji se konzumiraju na miru i uz primjereno žvakanje. Naime, tako možemo smanjiti rizik da nedovoljno sažvakana hrana dospije u probavni sustav, a nedovoljno sažvakana hrana ne može se adekvatno pomiješati s probavnim enzimima i stoga predstavlja veći teret za probavni sustav. Čak i žvakanje žvakaće gume ili neprimjereno ponašanje za stolom mogu pridonijeti nesvjesnoj aerofagiji što povećava rizik od nadutosti.

Nadimanje mogu potaknuti i svakodnevne namirnice poput kruha i mlijeka. Kada je riječ o kruhu, obično se govori i dizanim tijestima i velikim količinama bijelog pšeničnog kruha koji će posebne tegobe izazivati kod osoba preosjetljivih na gluten. Mlijeko će pak najviše tegoba izazivati kod osoba koje imaju intoleranciju laktoze.

 

Nadutost zbog intolerancije laktoze i kako si pomoći?

Simptomi intolerancije laktoze – nadimanje, flatulencija, abdominalni bolovi i proljev – manifestacija su dospijevanja neprobavljene laktoze u debelo crijevo. Do toga dolazi zbog nedovoljne količine enzima laktoze u crijevnom lumenu i malapsorpcije laktoze. Težina simptoma obično varira u ovisnosti o količini unesene laktoze.

Kao rješenje ovoga problema nude se dijete bez mlijeka i mliječnih proizvoda, međutim one vrlo često sa sobom nose razne prehrambene nedostatke, poglavito kalcija koji je obilno zastupljen u ovim proizvodima. Djeca, adolescenti i odrasle osobe koje ne podnose mliječni šećer ne moraju u potpunosti odricati mlijeka, budući da su danas dostupne inačice mliječnih pripravaka, kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda bez laktoze. Istraživanja pokazuju da većina osoba s intolerancijom laktoze može podnijeti dnevni unos 12 g laktoze (što odgovara jednoj šalici mlijeka), bez pojave simptoma, ali uklopljeno u obroke i raspoređeno tijekom dana. Ipak, neke osobe ne podnose niti male količine laktoze. U tim slučajevima preporučuje se mlijeko i mliječni pripravci bez laktoze te enzimski pripravci laktaze koji se uzimaju uz mliječne obroke. Dodatno, od pomoći može biti i primjena probiotičkih bakterija koje dokazano pomažu pri razgradnji mliječnog šećera.

Mnoge osobe odlučuju se i za zamjene za mlijeko na bazi soje, riže, zobi ili badema, međutim, takvi napitci po sastavu ni približno ne odgovaraju mlijeku. Kod odabira takvih napitaka bitno je birati inačice koje su obogaćene kalcijem. Kozje, bivolje, magareće i devino mlijeko također sadrže laktozu te nisu adekvatna zamjena.

 

Strategije za smanjenje nadutosti

Osnovni postulat kombiniranja hrane je odvojeno konzumiranje ugljikohidrata i bjelančevina. Iako nema osnove za preporučivanjem takvog pristupa prehrani, ako je individualni dojam da takva prehrana lakše „sjeda“ na želudac, nema razloga zašto ne pokušati s takvim pristupom. To znači, primjerice, da se orašasti plodovi, meso, jaja, sir ili ostale namirnice bogate proteinima ne bi trebale konzumirati u obroku koji sadržava bijeli kruh, žitarice, krumprir, slatko voće, kolače i sl. Namirnice bogate šećerom uvelike «koče» lučenje želučanih sokova i značajno usporavaju probavu. Štoviše, ukoliko se konzumiraju u velikim količinama, čak i umanjuju želučanu aktivnost.

Prehranu je uputno obogatiti đumbirom, ananasom, papajom, biljnim čajevima na bazi anisa, kima i komorača te fermentiranim mliječnim proizvodima koji sadrže probiotike. Treba dati prednost mladom lisnatom povrću i korjenastom povrću, a voće konzumirati odvojeno od većih obroka. Na kraju, ali ne najmanje važno, treba imati na umu da je prejedanje glavna uvreda koju činimo svom probavnom sustavu, a unos manjih količina hrane više puta dnevno rješava ovaj problem. Uopće nije važno je li vaša prehrana vegetarijanska, s niskim udjelom masti ili ugljikohidrata, jer je volumen probavnih sokova dostupnih za jedan obrok ograničen. Ako premašimo svoj kapacitet, hrana se neće adekvatno probaviti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Minerali

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nadutost

Kako si olakšati kod defekacije i nadutosti?

Zdravlje pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Lektini

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nadutost

Kako da se riješim nadutosti?

Suplementacija

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]