Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minute

Manjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno smanjene, a to je osobito čest problem kod male djece i žena u reproduktivnoj dobi, osobito trudnica. U određenim slučajevima javlja se i funkcionalni manjak željeza u organizmu, najčešće kod oboljelih od određenih kroničnih bolesti. Primjerice, kod osoba s upalnim bolestima željezo se može “zaključati” u tijelu i ne dospijeva do krvi, iako ga ima dovoljno, zbog čega se može razviti anemija kronične bolesti.

Željezo je važno za mnoge procese u tijelu, a njegov manjak može uzrokovati razne zdravstvene probleme. Liječenje i upravljanje manjkom željeza složen je izazov za liječnike, nutricioniste i javnozdravstvene stručnjake širom svijeta.

Simptomi

Manjak željeza može uzrokovati simptome i kada postoji anemija, ali i kada je nema, a ponekad može proći i bez ikakvih simptoma. Najčešći simptomi uključuju umor, bezvoljnost, smanjenu koncentraciju, vrtoglavicu, zujanje u ušima, bljedilo i glavobolje. Kod osjetljivih osoba manjak željeza može izazvati sindrom nemirnih nogu. Drugi znakovi uključuju ispadanje kose, suhu kosu i kožu i lomljive nokte. Bebe mlađe od 12 mjeseci mogu pokazivati slabije hranjenje i razdražljivost. Neki ljudi razviju pica ponašanje odnosno kompulzivno jedenje stvari koje nisu hrana, poput zemlje, gline, leda ili sirovih sastojaka (npr. nekuhane riže).

Posljedice nedostatka željeza mogu biti ozbiljne

Manjak željeza i anemija mogu pogoršati simptome i prognozu drugih bolesti, kao što su zatajenje srca i ishemijska bolest srca. Teška anemija može uzrokovati nestabilnost krvnog tlaka i cirkulacije, a ako je prisutna prije operacije, povećava rizik za razvoj komplikacija nakon operacije i potrebu za transfuziju krvi. Čak i kada nema vidljivih simptoma, manjak željeza može negativno utjecati na tijelo jer smanjuje tjelesnu izdržljivost, usporava razvoj mozga kod djece i povećava rizik od komplikacija u trudnoći.

I žene i muškarci mogu razviti anemiju, a uzrok može biti čak i rak

Svaki mililitar krvi sadrži oko 0,4 do 0,5 mg željeza, pa gubitak krvi – bilo zbog normalnih tjelesnih procesa, bolesti ili medicinskih zahvata – može dovesti do negativne ravnoteže željeza. Kod žena prije menopauze, gubitak krvi tijekom menstruacije ima veći utjecaj na zalihe željeza nego prehrana. Obilna menstruacija pogađa oko 20 % žena, a manjak željeza javlja se u oko 50 % takvih slučajeva. Kod muškaraca i žena nakon menopauze, najvažniji uzrok manjka željeza je krvarenje iz probavnog sustava. To krvarenje može biti skriveno (okultno), pa je anemija ponekad jedini znak problema u crijevima. Najčešći uzroci krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava su erozije i čirevi povezani s uzimanjem acetilsalicilne kiseline i drugih protuupalnih lijekova, te čir na želucu. Najčešći uzroci krvarenja u donjem dijelu probavnog sustava su rak debelog crijeva, hemoroidi i polipi. Kod osoba s anemijom zbog manjka željeza koji su upućeni na endoskopiju, u 62 % slučajeva pronađen je uzrok promjene koja uzrokuje krvarenje, a rak debelog crijeva otkriven je u 11 % slučajeva, dok je čir otkriven u 19 % slučajeva.

Drugi uzroci gubitka krvi iz probavnog sustava uključuju upalne bolesti crijeva. Primjerice, 29 % osoba s Crohnovom bolešću i 17 % s ulceroznim kolitisom ima anemiju, a više od polovice tih slučajeva uzrokovano je manjkom željeza.

Ostali uzroci anemije su:

  • Lijekovi – osobe koje uzimaju inhibitore protonske pumpe ili H2 blokatore za liječenje gastritisa i žgaravice imaju povećan rizik od manjka željeza, koji raste ovisno o dozi i duljini korištenja. Želučana kiselina je važna za otapanje željeza u dvanaesniku, kako bi se moglo apsorbirati u organizmu.
  • Operacija želuca – manjak željeza razvija se kod 20 % osoba nakon operacije želuca, bilo zbog raka (gastrektomija) ili pretilosti (želučani bypass).
  • Bolesti – autoimuni gastritis kojeg karakterizira upala želuca uzrokovana protutijelima protiv želučanih stanica i intrinzičnog faktora uzrokuje manjak vitamina B12 i megaloblastičnu anemiju. Prisutna je u 27 % osoba s neobjašnjivom anemijom zbog manjka željeza.
  • Infekcije – Helicobacter pylori je bakterija koja može uzrokovati čir. 2015. godine zarazila je oko 4,4 milijarde ljudi, najviše u siromašnijim populacijama. Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između pylori infekcije i manjka željeza/anemije, a liječenje infekcije može poboljšati zalihe željeza.
  • Celijakija – je kronična bolest tankog crijeva kod osoba koje genetski reagiraju na gluten (protein iz pšenice, ječma i raži). Uklanjanje glutena iz prehrane poboljšava stanje crijeva. Globalno, 1,4 % ljudi ima pozitivne krvne nalaze, a 0,7 % ima potvrđenu celijakiju biopsijom. Kod celijakije se manjak željeza i anemija mogu javiti i bez drugih simptoma i ponekad su jedini znak bolesti. Kod 1 od 31 osobe s anemijom zbog manjka željeza, moguća je celijakija – bez obzira na spol, dob ili učestalost celijakije u populaciji, što pokazuje da je celijakija stalni rizični čimbenik za ovu vrstu anemije.
  • Prekomjerna tjelesna masa – kod žena s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću, apsorpcija željeza je manja nego kod žena normalne težine, što je povezano s višom razinom hepcidina – hormona koji smanjuje apsorpciju željeza.
  • Vrhunski sport – manjak željeza pogađa i do 35 % žena i 11 % muškaraca među vrhunskim sportašima, osobito onima koji se bave sportovima izdržljivosti (npr. trčanje maratona). Razlozi su različiti i uključuju: smanjenu apsorpciju zbog upale, krvarenje iz probavnog sustava uzrokovano tjelovježbom, obilne menstruacije, gubitak željeza kroz znoj i povećanu potrebu za stvaranjem crvenih krvnih stanica.
  • Tijekom trudnoće potrebe za željezom znatno rastu, posebno od drugog tromjesečja, jer se volumen crvenih krvnih stanica poveća za oko 30 %. Iako se tijelo prirodno prilagođava na pojačane potrebe, mnoge žene ne uspiju zadovoljiti potrebe za željezom u trudnoći, osobito ako u nju uđu s već smanjenim zalihama.

Liječenje i prevencija anemije oralnim pripravcima sa željezom

U liječenju anemije se najčešće koriste lijekovi koji sadrže soli sa željezom poput željezovog sulfata. Doziranje se temelji na količini elementarnog željeza, primjerice, 325 mg željezovog sulfata sadrži 105 mg elementarnog željeza. Lijekovi obično sadrže visoku dozu elementarnog željeza koja često izaziva nuspojave u probavnom sustavu. Visoke doze željeza mogu uzrokovati nuspojave u više od 50% slučajeva. Najčešće nuspojave su zatvor, mučnina, bolovi u probavnom sustavu, proljev i crna stolica. Zbog navedenih simptoma mnogi ljudi prestaju uzimati terapiju što otežava liječenje.

Na tržištu postoji više vrsta oralnih pripravaka željeza s različitim dozama i oblicima. Pa tako, dodaci prehrani sa željezom sadrže najviše 30 mg elementarnog željeza i lako se podnose. Nisko dozirani preparati sa željezom namijenjeni su osobama koje pate od blagog nedostatka željeza ili žele spriječiti pojavu anemije. Apsorpcija željeza u organizmu je veća ako se željezo u preparatu kombinira s vitaminom C, kao i s folnom kiselinom koja podržava stvaranje crvenih krvnih stanica. Preparate sa željezom potrebno je unositi odvojeno od obroka, jer hrana može smanjiti apsorpciju željeza čak do 70% posto.

Kod anemije uzrokovane manjkom željeza hrana također ima važnu ulogu u nadoknadi i održavanju poželjne razine željeza u krvi. Namirnice koje sadrže hem željezo, odnosno željezo koje se lako apsorbira su crveno meso (govedina, teletina, janjetina), pileća jetrica, riba (srdele, tuna), školjke (dagnje). Namirnice koje sadrže željezo, međutim u ne-hem obliku (biljnog porijekla), koji se slabije apsorbira u organizmu su mahunarke (grah, leća, slanutak), tofu, zeleno lisnato povrće (blitva, špinat, kelj) i žitarice (zob, kvinoja, amarant) i suho voće (marelice, grožđice, šljive). U obroku koji je bogat bilo hem ili ne-hem željezom savjetuje se unositi namirnice bogate vitaminom C poput parika ili jagoda, a izbjegavati kavu i crni čaj i mliječne proizvode koji ometaju apsorpciju željeza).

Literatura:

  • Pasricha SR, Tye-Din J, Muckenthaler MU, Swinkels DW. Iron deficiency. Lancet. 2021;397(10270):233-248.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Željezo

Sideropenična anemija – anemija zbog nedostatka željeza

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteAnemija je stanje u kojem je snižena koncentracija hemoglobina u krvi, zbog čega se smanjuje sposobnost krvi da prenosi kisik. Najčešća anemija dječje dobi je ona uzrokovana nedostatkom željeza. Što je hemoglobin i zašto je bitno željezo? Crvene krvne stanice (eritrociti) prenose kisik pomoću hemoglobina, složenog proteina koji u svojoj strukturi sadrži željezo. Manjak željeza […]

Željezo

Nedostatak željeza u djece – postoji li  optimalni pristup primjeni željeza u obliku dodataka prehrani?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNedostatak željeza u organizmu iznimno je čest problem s kojim se suočava velik broj ljudi diljem svijeta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedostatak željeza je najčešći prehrambeni deficit današnjice. Međutim, posebno zabrinjava njegov utjecaj na djecu, koja su zbog rasta i razvoja izložena povećanim potrebama za ovim nutrijentom. Uloga željeza u organizmu Željezo je esencijalni […]

Željezo

Što je moglo uzrokovati povišeno željezo?

Anemija

Terapija deficita željeza kod bolesnika s kroničnim zatajenjem srca

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDeficit željeza povezan je s težinom kliničke slike srčanog zatajenja i porasta funkcionalne klase NYHA i razine serumskog NTproBNP-a. FERRIC-HF je prva randomizirana klinička studija koja je u bolesnika sa zatajenjem srca bez anemije definirala deficit željeza kao serumski feritin < 100 ng/ml ili serumski feritin 100-299 ng/ml uz zasićenje transferina < 20%. Deficit željeza u […]

Željezo

Deficit željeza kod kardiovaskularnih bolesnika

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteŽeljezo kao sastavni dio hemoglobina crvenih krvnih stanica je neophodan za normalnu hematopoezu. Također je važan dio mioglobina /drugi hemprotein/, sudjeluje u skladištenju kisika i funkciji drugih proteina koji su važni za staničnu aktivnost, pa tako i metabolizma srčanog mišića. Željezo je neophodno našem organizmu u procesima metabolizma, u transportu i iskorištavanju kisika, funkciji mitohondrija […]

Manjak željeza

Molim Vaše mišljenje za niske parametre krvne slike

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]