Duboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos omega-3 masnih kiselina.
Novo istraživanje – više omega-3, manji rizik od ugrušaka
Znanstvenici su analizirali podatke više od 17 000 sudionika iz skandinavskih zemalja tijekom prosječnog razdoblja praćenja od 12 godina. Rezultati su objavljeni u prestižnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition, a pokazali su da su osobe s najvišim razinama omega-3 masnih kiselina u krvi imale 28 % manji rizik od venske tromboembolije (VTE) te čak 39 % manji rizik od duboke venske tromboze u odnosu na one s najnižim vrijednostima.
Kako djeluju omega-3 masne kiseline?
Omega-3 masne kiseline, osobito EPA (eikozapentaenska) i DHA (dokozaheksaenska), poznate su po svom protuupalnom i antitrombotskom djelovanju:
- smanjuju aktivnost trombocita, stanica odgovornih za zgrušavanje krvi,
- mogu usporiti stvaranje trombina, što je ključno za nastanak ugruška,
- poboljšavaju fleksibilnost stijenki krvnih žila,
- te podržavaju normalan protok krvi.
Zahvaljujući tim učincima, redovit unos omega-3 masnih kiselina, prehranom i dodacima prehrani, može pridonijeti boljoj mikrocirkulaciji i smanjenju sklonosti stvaranju ugrušaka, osobito kod osoba koje su dugo neaktivne, primjerice, tijekom letova, sjedećeg rada ili oporavka nakon operacije.
Stručnjaci naglašavaju da su potrebne dodatne kliničke studije kako bi se potvrdila uzročnost, no rezultati su obećavajući. Omega-3 masne kiseline ne zamjenjuju osnovne preventivne mjere, poput redovitog kretanja, dovoljnog unosa tekućine i održavanja zdrave tjelesne mase. No, kao dio uravnotežene prehrane, mogu biti jednostavan i prirodan način za dodatnu zaštitu krvnih žila.
Zaključak
Uvrštavanje masne ribe i biljnih izvora omega-3 masnih kiselina u svakodnevnu prehranu jednostavan je korak koji može pomoći u očuvanju zdravlja krvnih žila i smanjenju rizika od duboke venske tromboze. Iako su potrebna dodatna istraživanja, ovi rezultati još jednom potvrđuju da su zdrave masti itekako dobre za naše srce i krvne žile.
Izvor:
Johansson, Magdalena & Braekkan, Sigrid & Giskeødegård, Guro & Wade, Kaitlin & Hindberg, Kristian & Timpson, Nicholas & Smith, George & Hveem, Kristian & Åsvold, Bjørn & Brumpton, Ben & Hansen, John-Bjarne. (2025). High concentrations of polyunsaturated n–3 fatty acids in serum are inversely associated with risk of future incident venous thromboembolism – the HUNT cohort study. The American Journal of Clinical Nutrition. 10.1016/j.ajcnut.2025.08.008.
31.10.2025