Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Poštovani,
lijepo Vas molim ako mi možete razjasniti nejasnoće vzano za komzumaciju lanenih sjemenki.
Zanima me da li se lanene sjemenke mogu konzumirati sirove tj. bez termičke obrade?
Vidim da na nekim pakiranjima piše da nije zasirovu upotrebu a kod nekog druvog proizvođača ne piše ništa pa ne znam što to znači?

Lijepi pozdrav

10.2.2025

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana gđo. Vrdoljak,
Popis korisnih djelovanja lanenog sjemena poprilično je dugačak. Laneno sjeme pokazalo se korisno kod ublažavanja kožnih poremećaja poput psorijaze, akni i ekcema. Jedna žlica lanenog sjemena dnevno učinkovito pomaže pri snižavanju povišenog krvnog tlaka. Alfa – linolenska kiselina iz lanenog ulja smanjuje opasnost od pojave bolesti srca, poboljšavajući funkciju i integritet arterija, dok više doze alfa – linolenske kiseline mogu sniziti povišenu razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

Dragocjena svojstva lanenog sjemena pripisuju se sadržaju esencijalnih masnih kiselina, linolne i linolenske. Omega – 3 nezasićene masne kiseline čine 57% masnih kiselina, a omega – 6 čine 17%. Sjemenke lana su jedan od najbogatijih izvora fitoestrogena lignana čija je kemijska struktura vrlo slična prirodnom i sintetskom hormonu estrogenu. Ovisno o koncentraciji i nekim drugim čimbenicima, fitoestrogeni u organizmu mogu djelovati kao slabi estrogeni. Zbog navedene karakteristike sjemenke lana se smatraju pogodnom namirnicom ili dodatkom prehrani za žene u menopauzi, razdoblju kada je proizvodnja ovog hormona niska.

Bitan sastojak lanenog sjemena su i fitokemikalije lignani, za koje se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Unosom lignana moguće je smanjiti rizik pojave karcinoma kolona, sniziti razinu glukoze i kolesterola u krvi. Lignani su prehrambena vlakna koja pospješuju peristaltiku crijeva i skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz gastrointestinalni sustav. Ove fitokemikalije svrstavaju u skupinu fitoestrogena, koji imaju zaštitnu ulogu kod tumora osjetljivih na hormone, primjerice raka dojke.

Sjemenke lana znatno brže užegnu nego chia sjemenke, pa ih je potrebno čuvati na nižim temperaturama i ne čuvati ih dugo, posebice ako su mljevene. Lan treba svakako samljeti prije konzumacije ili dodavanja jelima jer naše tijelo ne može razgraditi cijelu sjemenku lana te se sjemenka izlučuje neprobavljena.

Drobljene ili mljevene lanene sjemenke mogu se dodavati jogurtu, biljnim napitcima, mlijeku, raznim žitnim kašama, namazima, salatama, kruhu, krekerima, pecivima. Mogu se konzumirati i sirova i termički obrađena. Neki se proizvođači koji stavljaju na tržište lanene sjemenke ograđuju od potencijalnog rizika unosa toksina i mikroorganizama preporukama da se sjemenke mogu konzumirati nakon termičke obrade, a ne sirove. Ako je tako navedeno na deklaraciji, treba se držati upute. Kako biste bili sigurni, možete kratko tostirati mljevene sjemenke, potom ih pohraniti u hladnjaku i potrošiti u razdoblju do mjesec dana.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bubreg

Retrogradna pijelografija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Pod nazivom retrogradna pijelografija podrazumijevamo radiološku pretragu kanalnog sistema jednog od bubrega. Sam naziv „retrogradna“ dolazi od činjenice da se kanalni sustav bubrega (bubrežne čašice, pijelon i ureter) ispunjavaju radiološkim kontrastom u suprotnom smjeru od tijeka biološke tekućine – krvi. Tijekom intravenske urografije, kad se kontrast aplicira intravenski, kanalni sustav se puni antegradno – dakle, […]

ranica

Ranica koja ne zarasta – molim savjet

Tjelesna težina

Preporuke bolesnicima koji boluju od fibrilacije atrija europskog kardiološkog društva – 3. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Prim. Sonja Frančula-Zaninović, dr.med.univ.mag.admin.sanit., spec.internist-subspec.kardiologije KLJUČNE PREPORUKE ZA BOLESNIKE Prilikom pregleda liječnik će svakom bolesniku uzeti anamnezu i steći uvid u životne navike, a u cilju određivanja optimalne terapije. Što boljom kontrolom rizičnih čimbenika smanjuje se rizik ponovljenih epizoda FA, smanjuje se rizik srčanog zatajenja, srčanog udara, moždanog udara i poboljšava se opće stanje bolesnika. […]

Prehrana

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]