Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Poštovani,
lijepo Vas molim ako mi možete razjasniti nejasnoće vzano za komzumaciju lanenih sjemenki.
Zanima me da li se lanene sjemenke mogu konzumirati sirove tj. bez termičke obrade?
Vidim da na nekim pakiranjima piše da nije zasirovu upotrebu a kod nekog druvog proizvođača ne piše ništa pa ne znam što to znači?

Lijepi pozdrav

10.2.2025

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana gđo. Vrdoljak,
Popis korisnih djelovanja lanenog sjemena poprilično je dugačak. Laneno sjeme pokazalo se korisno kod ublažavanja kožnih poremećaja poput psorijaze, akni i ekcema. Jedna žlica lanenog sjemena dnevno učinkovito pomaže pri snižavanju povišenog krvnog tlaka. Alfa – linolenska kiselina iz lanenog ulja smanjuje opasnost od pojave bolesti srca, poboljšavajući funkciju i integritet arterija, dok više doze alfa – linolenske kiseline mogu sniziti povišenu razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

Dragocjena svojstva lanenog sjemena pripisuju se sadržaju esencijalnih masnih kiselina, linolne i linolenske. Omega – 3 nezasićene masne kiseline čine 57% masnih kiselina, a omega – 6 čine 17%. Sjemenke lana su jedan od najbogatijih izvora fitoestrogena lignana čija je kemijska struktura vrlo slična prirodnom i sintetskom hormonu estrogenu. Ovisno o koncentraciji i nekim drugim čimbenicima, fitoestrogeni u organizmu mogu djelovati kao slabi estrogeni. Zbog navedene karakteristike sjemenke lana se smatraju pogodnom namirnicom ili dodatkom prehrani za žene u menopauzi, razdoblju kada je proizvodnja ovog hormona niska.

Bitan sastojak lanenog sjemena su i fitokemikalije lignani, za koje se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Unosom lignana moguće je smanjiti rizik pojave karcinoma kolona, sniziti razinu glukoze i kolesterola u krvi. Lignani su prehrambena vlakna koja pospješuju peristaltiku crijeva i skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz gastrointestinalni sustav. Ove fitokemikalije svrstavaju u skupinu fitoestrogena, koji imaju zaštitnu ulogu kod tumora osjetljivih na hormone, primjerice raka dojke.

Sjemenke lana znatno brže užegnu nego chia sjemenke, pa ih je potrebno čuvati na nižim temperaturama i ne čuvati ih dugo, posebice ako su mljevene. Lan treba svakako samljeti prije konzumacije ili dodavanja jelima jer naše tijelo ne može razgraditi cijelu sjemenku lana te se sjemenka izlučuje neprobavljena.

Drobljene ili mljevene lanene sjemenke mogu se dodavati jogurtu, biljnim napitcima, mlijeku, raznim žitnim kašama, namazima, salatama, kruhu, krekerima, pecivima. Mogu se konzumirati i sirova i termički obrađena. Neki se proizvođači koji stavljaju na tržište lanene sjemenke ograđuju od potencijalnog rizika unosa toksina i mikroorganizama preporukama da se sjemenke mogu konzumirati nakon termičke obrade, a ne sirove. Ako je tako navedeno na deklaraciji, treba se držati upute. Kako biste bili sigurni, možete kratko tostirati mljevene sjemenke, potom ih pohraniti u hladnjaku i potrošiti u razdoblju do mjesec dana.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Laser

Primjena lasera u urološkoj kirurgiji

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMnoga su tehnološka otkrića koja danas imaju značajnu primjenu u medicini otkrivena u drugim područjima, a tek kasnije prihvaćena i široko korištena u medicini. Tako je, na primjer, ultrazvuk razvijen najprije u vojnoj mornarici pa tek dosta kasnije prihvaćen u medicini. Nadalje, penicilin je zapravo otkriven slučajno jer je škotski biolog Alexander Fleming zaboravio komad […]

Neurologija

Tumačenje EEG nalaza kod djeteta

Bol

Degenerativna ozljeda meniska – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKlasifikacija ozljeda. Jednostavno rečeno degenerativna ozljeda meniska je zapravo ruptura meniska koja sporo napreduje, obično je horizontalno položena i u stražnjem rogu meniska. No, također se može nalaziti i u drugim dijelovima meniska. Obično se i druge degenerativne promjene zgloba javljaju paralelno s degenerativnom ozljedom meniska. Rupture meniska mogu se klasificirati kao akutne ili degenerativne. […]

Sunce

Opekline od sunca – više od crvene kože

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSunce donosi toplinu, svjetlost i dobro raspoloženje, no predugo izlaganje njegovim UV zrakama može imati neugodne posljedice. Opekline od sunca nisu samo estetski problem, one predstavljaju ozbiljno oštećenje kože, a učestale opekline značajno povećavaju rizik za rak kože, uključujući i melanom. Opekline od sunca nastaju kada ultraljubičasto (UV) zračenje ošteti stanice gornjeg sloja kože (epidermisa). […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]