Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Poštovana, imam 37 godina te sam pri kraju petogodišnjeg liječenja nakon dijagnoze Ca dojke (obzirom na terapiju, bila sam 5 godina u menopauzi). Imate li savjet bih li trebala neke namirnice posebno izbjegavati/koristiti, koristiti neke suplemente ili? Koristim D-vital ampule, a saznala sam da imam i manjak b vitamina.
Zahvaljujem

10.2.2025

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Zdravo i uravnoteženo se hraniti važno je za sve nas, a posebno kada je pitanju dijagnoza maligne bolesti, kao što je karcinom dojke. Odgovarajuća prehrana pomoći će oporavku organizma nakon liječenja, održati adekvatnu tjelesnu masu te očuvati snagu i masu mišića.

Koje namirnice imaju prednost?

Poželjno je da tijekom i nakon liječenja karcinoma u prehrani svakodnevno budu zastupljene različite namirnice iz svih četiriju glavnih skupina:

  • Voće i povrće

Raznobojno voće i povrće obiluje biljnim spojevima, fitotvarima, a posebno nam je interesantno povrće iz skupine kupusnjača, poput brokule, cvjetače, kelja i prokulica. Pokušajte svaki dan pojesti barem pet serviranja voća i povrća.

  • Cjelovite žitarice

Zobena kaša za doručak, kruh od punog zrna, kuhani proso, heljda ili kvinoja te druge cjelovite žitarice odličan su izvor prehrambenih vlakana. Adekvatan unos vlakana pomoći se spriječiti pojavu konstipacije koja se može javiti kao nuspojava nekih od terapija maligne bolesti.

  • Mahunarke

Mahunarke poput leće, graška, graha i slanutka odlikuje visok sadržaj proteina te su siromašne mastima.

  • Izvori proteina

Birajte kvalitetne izvore proteina kao što su meso peradi, bijela i plava riba, mahunarke te orašasti plodovi.

Koje namirnice je poželjno ograničiti?

Pravilno se hraniti ne znači da biste se u potpunosti trebali odreći namirnica u kojima uživate, a koje se ne smatraju toliko kvalitetnima i poželjnima u svakodnevnoj prehrani. Međutim, stručnjaci se slažu kako bi u prehrani trebalo ograničiti sljedeće:

  • Meso i mliječni proizvodi s visokim udjelom masti – ove namirnice obiluju nepoželjnim zasićenim mastima. Stoga ograničite unos crvenog mesa i visokomasnih mliječnih proizvoda.
  • Alkohol – vino, pivo i žestoka alkoholna pića općenito se ne preporučuju oboljelima od karcinoma dojke, a ujedno mogu ulaziti u interakcije s lijekovima koje uzimate.
  • Izvori jednostavnih šećera – slatkiši, keksi, kolači i zaslađeni napitci.
  • Nedovoljno termički obrađena hrana – liječenje maligne bolesti može utjecati na smanjenje razine bijelih krvnih stanica. Bez adekvatnog broja ovih važnih imunosnih stanica, organizam je podložniji infekcijama. Stoga tijekom liječenja pokušajte izbjeći konzumaciju sirove hrane poput sushija, a meso, ribu, jaja i perad pripremajte na sigurnim temperaturama.

 

Korisni savjeti kako olakšati nuspojave liječenja

Mučnina, povraćanje, proljev i konstipacija te suhoća usta česte su nuspojave liječenja karcinoma dojke. Donosimo  korisne savjete koji će vam olakšati ova neugodna stanja, a samim time i poboljšati kvalitetu života.

Konzumirajte više manjih obroka

Mučnina, nadutost i konstipacija nerijetko otežavaju konzumaciju preporučena tri glavna obroka. Kako biste ipak postigli preporučeni dnevni unos energije, podijelite obroke u danu na pet do šest manjih obroka.

Ne zaboravite na unos tekućine

Nuspojave liječenja poput povraćanja i proljeva mogu dovesti do dehidracije. Pokušajte svakodnevno konzumirati barem dvije do tri litre tekućine u obliku vode, čaja ili voćnog soka. Osjećate li mučninu, od pomoći mogu biti biljni čajevi s đumbirom i mentom.

Ako imate bolove u području usne šupljine koji otežavaju konzumaciju krute hrane, birajte guste smoothiese ili enteralne pripravke koji će vam osigurati unos prijeko potrebne energije i hranjivih tvari.

Budite oprezni s novim režimima prehrane

Ako ste pretraživali razne internetske stranice u potrazi za dodatnim informacijama o karcinomu dojke, vjerojatno ste naišli na različite sadržaje u kojima se ističu tvrdnje kako određeni načini prehrane mogu pomoći izlječenju malignih bolesti. Budite oprezni kod takvih pretjeranih tvrdnji jer svaki oblik ekstrema u prehrani može biti opasan.

Ketogena dijeta je način prehrane kojeg karakterizira izuzetno ograničavanje ugljikohidrata u prehrani kako bi se tijelo dovelo u stanje ketoze i potaknulo da kao izvor energije koristi rezerve masti. Iako je nekoliko znanstvenih studija pokazalo obećavajuće rezultate ketogene dijete kod određenih vrsta malignih bolesti, kao što je glioblastom, ne postoje dokazi da je ovaj oblik prehrane koristan kod karcinoma dojke.

Prije bilo kakve promjene načina prehrane, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom i nutricionistom.

I kuhinjski pribor je važan

Kemoterapija može uzrokovati i promjene u osjetu okusa zbog čega vam hrana koju uobičajeno konzumirate odjednom može postati blaga i neukusna. U tom slučaju pomoći može dodatak začina i svježeg začinskog bilja tijekom pripreme hrane koji će dodatno oplemeniti okus jela.

Osim toga, određene vrste kemoterapije za posljedicu mogu imati pojavu tzv. metalnog okusa u ustima. Kako biste smanjili takav osjećaj, koristite plastični pribor za jelo, a pomoći može i upotreba staklenog i keramičkog posuđa tijekom pripreme hrane.

 

Uloga vitamina D

Oboljeli od malignih bolesti u povećanom su riziku od nedostatka vitamina D, a to se obilježje ujedno veže uz mišićnu slabost, muskuloskeletnu bol te povećan rizik od fraktura. Stoga se određivanje koncentracije vitamina D u krvi i nadoknada u slučaju nedostatka vitamina D smatraju potencijalno korisnim strategijama u ovoj skupini bolesnika.

Pacijentice u menopauzi s ranim hormonski ovisnim rakom dojke koje primaju adjuvantnu hormonsku terapiju s aromataznim inhibitorima imaju visok rizik od nastanka osteoporoze, te se učestalo bilježe niske vrijednosti vitamina D u ovih žena. Aromatazni inhibitori su lijekovi koji se koriste kao adjuvantna terapija u liječenju karcinoma dojke kod žena koje su u menopauzi i boluju od karcinoma dojke s pozitivnim hormonskim receptorima (ER+). Ovi lijekovi smanjuju razinu estrogena koja se stvara nakon menopauze. Najčešće se uzimaju 5 godina, te dodatno štite ženu još 5 godina. Aromatazni inhibitori mogu imati i nuspojave, poglavito artralgije (bolove u zglobovima) i općenito negativan utjecaj na koštano zdravlje te se brojni stručnjaci slažu kako je nadomjesna primjena vitamina D3 i kalcija u ovoj skupini od velike važnosti.

Prema smjernicama Europskog onkološkog društva svim pacijentima koji su pod terapijom koja negativno utječe na koštano zdravlje (ovarijska supresija/ablacija, aromatazni inhibitori, androgena deprivacijska terapija) savjetuje se uzimati hranu bogatu kalcijem, umjerena tjelovježba i unos 1000 – 2000 IJ vitamina D svaki dan.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Vrtoglavica

Što može uzrokovati trnce u tijelu, vrtoglavicu i peckanje pri mokrenju ako su nalazi uredni?

Kapak Depositphotos_2154517_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrzanje oka – poznato i kao miokimija – mali je, ponavljajući pokret ili grč mišića očnog kapka. Gotovo svatko u nekom trenutku osjeti trzanje oka. To može biti dosadno, ometajuće ili čak zabrinjavajuće. Dijagnoza obično počinje jednostavnim razgovorom o simptomima, životnim navikama i medicinskoj anamnezi. U mnogim slučajevima nije potrebno specijalizirano testiranje. Ako su simptomi […]

Kapak Depositphotos_821762652_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMnogi ljudi u nekom trenutku svog života primijete kratkotrajno, nehotično treperenje na jednom od svojih kapaka. Iako ove epizode mogu biti dosadne ili ometajuće, rijetko ukazuju na ozbiljan problem. Što je trzanje kapaka? Trzanje kapaka odnosi se na male, ponavljajuće pokrete mišića oko oka. Ovi pokreti su nevoljni, što znači da ih osoba ne može […]

Bubreg Depositphotos_179598782_L

Osnove transplantacije bubrega – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih 24 godine, točnije od 2007., Republika Hrvatska punopravna je članica Europske organizacije za transplantaciju organa, odnosno Eurotransplanta. Iskra ideje o potrebi osnivanja Eurotransplanta temeljena je na činjenici da je preživljenje onih presađenih bubrega koji su genetski što sličniji primatelju znatno bolje. Za presađivanje bubrega postoje stanja urgentnosti. Urgentni bolesnici su oni koji su […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]