Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Poštovana, imam 37 godina te sam pri kraju petogodišnjeg liječenja nakon dijagnoze Ca dojke (obzirom na terapiju, bila sam 5 godina u menopauzi). Imate li savjet bih li trebala neke namirnice posebno izbjegavati/koristiti, koristiti neke suplemente ili? Koristim D-vital ampule, a saznala sam da imam i manjak b vitamina.
Zahvaljujem

10.2.2025

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Zdravo i uravnoteženo se hraniti važno je za sve nas, a posebno kada je pitanju dijagnoza maligne bolesti, kao što je karcinom dojke. Odgovarajuća prehrana pomoći će oporavku organizma nakon liječenja, održati adekvatnu tjelesnu masu te očuvati snagu i masu mišića.

Koje namirnice imaju prednost?

Poželjno je da tijekom i nakon liječenja karcinoma u prehrani svakodnevno budu zastupljene različite namirnice iz svih četiriju glavnih skupina:

  • Voće i povrće

Raznobojno voće i povrće obiluje biljnim spojevima, fitotvarima, a posebno nam je interesantno povrće iz skupine kupusnjača, poput brokule, cvjetače, kelja i prokulica. Pokušajte svaki dan pojesti barem pet serviranja voća i povrća.

  • Cjelovite žitarice

Zobena kaša za doručak, kruh od punog zrna, kuhani proso, heljda ili kvinoja te druge cjelovite žitarice odličan su izvor prehrambenih vlakana. Adekvatan unos vlakana pomoći se spriječiti pojavu konstipacije koja se može javiti kao nuspojava nekih od terapija maligne bolesti.

  • Mahunarke

Mahunarke poput leće, graška, graha i slanutka odlikuje visok sadržaj proteina te su siromašne mastima.

  • Izvori proteina

Birajte kvalitetne izvore proteina kao što su meso peradi, bijela i plava riba, mahunarke te orašasti plodovi.

Koje namirnice je poželjno ograničiti?

Pravilno se hraniti ne znači da biste se u potpunosti trebali odreći namirnica u kojima uživate, a koje se ne smatraju toliko kvalitetnima i poželjnima u svakodnevnoj prehrani. Međutim, stručnjaci se slažu kako bi u prehrani trebalo ograničiti sljedeće:

  • Meso i mliječni proizvodi s visokim udjelom masti – ove namirnice obiluju nepoželjnim zasićenim mastima. Stoga ograničite unos crvenog mesa i visokomasnih mliječnih proizvoda.
  • Alkohol – vino, pivo i žestoka alkoholna pića općenito se ne preporučuju oboljelima od karcinoma dojke, a ujedno mogu ulaziti u interakcije s lijekovima koje uzimate.
  • Izvori jednostavnih šećera – slatkiši, keksi, kolači i zaslađeni napitci.
  • Nedovoljno termički obrađena hrana – liječenje maligne bolesti može utjecati na smanjenje razine bijelih krvnih stanica. Bez adekvatnog broja ovih važnih imunosnih stanica, organizam je podložniji infekcijama. Stoga tijekom liječenja pokušajte izbjeći konzumaciju sirove hrane poput sushija, a meso, ribu, jaja i perad pripremajte na sigurnim temperaturama.

 

Korisni savjeti kako olakšati nuspojave liječenja

Mučnina, povraćanje, proljev i konstipacija te suhoća usta česte su nuspojave liječenja karcinoma dojke. Donosimo  korisne savjete koji će vam olakšati ova neugodna stanja, a samim time i poboljšati kvalitetu života.

Konzumirajte više manjih obroka

Mučnina, nadutost i konstipacija nerijetko otežavaju konzumaciju preporučena tri glavna obroka. Kako biste ipak postigli preporučeni dnevni unos energije, podijelite obroke u danu na pet do šest manjih obroka.

Ne zaboravite na unos tekućine

Nuspojave liječenja poput povraćanja i proljeva mogu dovesti do dehidracije. Pokušajte svakodnevno konzumirati barem dvije do tri litre tekućine u obliku vode, čaja ili voćnog soka. Osjećate li mučninu, od pomoći mogu biti biljni čajevi s đumbirom i mentom.

Ako imate bolove u području usne šupljine koji otežavaju konzumaciju krute hrane, birajte guste smoothiese ili enteralne pripravke koji će vam osigurati unos prijeko potrebne energije i hranjivih tvari.

Budite oprezni s novim režimima prehrane

Ako ste pretraživali razne internetske stranice u potrazi za dodatnim informacijama o karcinomu dojke, vjerojatno ste naišli na različite sadržaje u kojima se ističu tvrdnje kako određeni načini prehrane mogu pomoći izlječenju malignih bolesti. Budite oprezni kod takvih pretjeranih tvrdnji jer svaki oblik ekstrema u prehrani može biti opasan.

Ketogena dijeta je način prehrane kojeg karakterizira izuzetno ograničavanje ugljikohidrata u prehrani kako bi se tijelo dovelo u stanje ketoze i potaknulo da kao izvor energije koristi rezerve masti. Iako je nekoliko znanstvenih studija pokazalo obećavajuće rezultate ketogene dijete kod određenih vrsta malignih bolesti, kao što je glioblastom, ne postoje dokazi da je ovaj oblik prehrane koristan kod karcinoma dojke.

Prije bilo kakve promjene načina prehrane, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom i nutricionistom.

I kuhinjski pribor je važan

Kemoterapija može uzrokovati i promjene u osjetu okusa zbog čega vam hrana koju uobičajeno konzumirate odjednom može postati blaga i neukusna. U tom slučaju pomoći može dodatak začina i svježeg začinskog bilja tijekom pripreme hrane koji će dodatno oplemeniti okus jela.

Osim toga, određene vrste kemoterapije za posljedicu mogu imati pojavu tzv. metalnog okusa u ustima. Kako biste smanjili takav osjećaj, koristite plastični pribor za jelo, a pomoći može i upotreba staklenog i keramičkog posuđa tijekom pripreme hrane.

 

Uloga vitamina D

Oboljeli od malignih bolesti u povećanom su riziku od nedostatka vitamina D, a to se obilježje ujedno veže uz mišićnu slabost, muskuloskeletnu bol te povećan rizik od fraktura. Stoga se određivanje koncentracije vitamina D u krvi i nadoknada u slučaju nedostatka vitamina D smatraju potencijalno korisnim strategijama u ovoj skupini bolesnika.

Pacijentice u menopauzi s ranim hormonski ovisnim rakom dojke koje primaju adjuvantnu hormonsku terapiju s aromataznim inhibitorima imaju visok rizik od nastanka osteoporoze, te se učestalo bilježe niske vrijednosti vitamina D u ovih žena. Aromatazni inhibitori su lijekovi koji se koriste kao adjuvantna terapija u liječenju karcinoma dojke kod žena koje su u menopauzi i boluju od karcinoma dojke s pozitivnim hormonskim receptorima (ER+). Ovi lijekovi smanjuju razinu estrogena koja se stvara nakon menopauze. Najčešće se uzimaju 5 godina, te dodatno štite ženu još 5 godina. Aromatazni inhibitori mogu imati i nuspojave, poglavito artralgije (bolove u zglobovima) i općenito negativan utjecaj na koštano zdravlje te se brojni stručnjaci slažu kako je nadomjesna primjena vitamina D3 i kalcija u ovoj skupini od velike važnosti.

Prema smjernicama Europskog onkološkog društva svim pacijentima koji su pod terapijom koja negativno utječe na koštano zdravlje (ovarijska supresija/ablacija, aromatazni inhibitori, androgena deprivacijska terapija) savjetuje se uzimati hranu bogatu kalcijem, umjerena tjelovježba i unos 1000 – 2000 IJ vitamina D svaki dan.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bubreg

Retrogradna pijelografija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Pod nazivom retrogradna pijelografija podrazumijevamo radiološku pretragu kanalnog sistema jednog od bubrega. Sam naziv „retrogradna“ dolazi od činjenice da se kanalni sustav bubrega (bubrežne čašice, pijelon i ureter) ispunjavaju radiološkim kontrastom u suprotnom smjeru od tijeka biološke tekućine – krvi. Tijekom intravenske urografije, kad se kontrast aplicira intravenski, kanalni sustav se puni antegradno – dakle, […]

ranica

Ranica koja ne zarasta – molim savjet

Tjelesna težina

Preporuke bolesnicima koji boluju od fibrilacije atrija europskog kardiološkog društva – 3. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Prim. Sonja Frančula-Zaninović, dr.med.univ.mag.admin.sanit., spec.internist-subspec.kardiologije KLJUČNE PREPORUKE ZA BOLESNIKE Prilikom pregleda liječnik će svakom bolesniku uzeti anamnezu i steći uvid u životne navike, a u cilju određivanja optimalne terapije. Što boljom kontrolom rizičnih čimbenika smanjuje se rizik ponovljenih epizoda FA, smanjuje se rizik srčanog zatajenja, srčanog udara, moždanog udara i poboljšava se opće stanje bolesnika. […]

Prehrana

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]