Kalendar ovulacije

U kalendaru u nastavku označite početni dan posljednje menstruacije te izaberite trajanje ciklusa, a mi ćemo za vas izraditi kalendar plodnih dana.

Kalendar ovulacije služi za praćenje svih relevantnih informacija o menstruacijskom ciklusu te pomoću njega možete utvrditi razdoblje u kojem je moguće postići trudnoću (plodni dani), kao i razdoblje smanjenog rizika od začeća (neplodni dani). Ukoliko ne planirate trudnoću, za vrijeme cijelog ciklusa potrebno je kombinirati i druge metode kontracepcije. Pomoću kalendara možete utvrditi i koji su datumi optimalni za podvrgavanje testu za trudnoću.

Trajanje menstrualnog ciklusa (u danima):

Testiranje trudnoće

Početak mjesečnice

Kašnjenje mjesečnice

Plodni dani

Jako plodni dani

Ovulacija

Menstruacijski ciklus započinje prvim danom menstruacijskog krvarenja, a traje do prvog dana sljedeće menstruacije. Prosječna duljina ciklusa iznosi 28 dana, ali duljina varira od žene do žene te ciklus može biti kraći ili dulji.

Ovulacija je dio normalnog menstruacijskog ciklusa. Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu te je mogućnost začeća najveća u tjednu u kojem dolazi do ovulacije.

Računanje plodnih dana može se smatrati pouzdanim ukoliko su menstruacijski ciklusi pravilni. Ukoliko se iz mjeseca u mjesec mijenja duljina ciklusa, izračun plodnih dana je manje pouzdan.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Najnovije

Primjena lasera u urološkoj kirurgiji

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMnoga su tehnološka otkrića koja danas imaju značajnu primjenu u medicini otkrivena u drugim područjima, a tek kasnije prihvaćena i široko korištena u medicini. Tako je, na primjer, ultrazvuk razvijen najprije u vojnoj mornarici pa tek dosta kasnije prihvaćen u medicini. Nadalje, penicilin je zapravo otkriven slučajno jer je škotski biolog Alexander Fleming zaboravio komad […]

Tumačenje EEG nalaza kod djeteta

Degenerativna ozljeda meniska – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKlasifikacija ozljeda. Jednostavno rečeno degenerativna ozljeda meniska je zapravo ruptura meniska koja sporo napreduje, obično je horizontalno položena i u stražnjem rogu meniska. No, također se može nalaziti i u drugim dijelovima meniska. Obično se i druge degenerativne promjene zgloba javljaju paralelno s degenerativnom ozljedom meniska. Rupture meniska mogu se klasificirati kao akutne ili degenerativne. […]

Opekline od sunca – više od crvene kože

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSunce donosi toplinu, svjetlost i dobro raspoloženje, no predugo izlaganje njegovim UV zrakama može imati neugodne posljedice. Opekline od sunca nisu samo estetski problem, one predstavljaju ozbiljno oštećenje kože, a učestale opekline značajno povećavaju rizik za rak kože, uključujući i melanom. Opekline od sunca nastaju kada ultraljubičasto (UV) zračenje ošteti stanice gornjeg sloja kože (epidermisa). […]

Crvene točkice ispod koljena – mogući uzroci

Kvaliteta vašeg mokrenja – objektivizacija

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePitanje „kako mokrite?“ je naizgled vrlo jednostavno. Odgovor, međutim, nije nimalo jednostavan. Samo mokrenje obavlja se gotovo potpuno automatizmom sve dok je ono normalno pa i ne obraćamo mnogo svjesne pažnje na tu funkciju. Kad se pojave problemi s mokrenjem većina ljudi ima velikih teškoća u pojašnjavanju postojećih tegoba i opisivanju u čemu se tegobe […]

Rezistentna arterijska hipertenzija – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvakog bolesnika s rezistentnom hipertenzijom potrebno je detaljno obraditi. Medicinska obrada takvog bolesnika složena je i treba se provoditi u odgovarajućim medicinskim centrima. U razgovoru s bolesnikom nastoji se ustanoviti mogući uzrok pojave rezistentne hipertenzije: koliko se bolesnik pridržava preporuka o zdravim životnim navikama, uzima li propisanu terapiju, koristi li neke druge lijekove ili aktivne […]

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]