Nedostatak željeza u djece – postoji li  optimalni pristup primjeni željeza u obliku dodataka prehrani?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Nedostatak željeza u organizmu iznimno je čest problem s kojim se suočava velik broj ljudi diljem svijeta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedostatak željeza je najčešći prehrambeni deficit današnjice. Međutim, posebno zabrinjava njegov utjecaj na djecu, koja su zbog rasta i razvoja izložena povećanim potrebama za ovim nutrijentom.

Uloga željeza u organizmu

Željezo je esencijalni nutrijent koji ima ključnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama. Sudjeluje u prenošenju kisika tjelesnim stanicama kao dio hemoglobina, a nedostatak izaziva nedovoljnu opskrbu stanica kisikom, što može dovesti do umora, opće slabosti, vrtoglavice, ubrzanog rada srca i nedostatka snage.

Kada dolazi do nedostatka željeza?

Do nedostatka željeza najčešće dolazi zbog kroničnih krvarenja, neadekvatne prehrane, otežane apsorpcije u probavnom sustavu ili zbog povećanih potreba, a kada su zalihe željeza jako male, proizvodnja hemoglobina opada, što uzorkuje smanjenje koncentracije hemoglobina i poremećaj procesa stvaranja eritrocita (crvenih krvnih stanica). U tom slučaju dolazi do anemije ili slabokrvnosti.

Simptomi nedostatka željeza u djece

Znakovi i simptomi manjka željeza kod djece mogu uključivati:

  • blijedu kožu
  • umor
  • hladne ruke i noge
  • usporeni rast i razvoj
  • slab apetit
  • ubrzano disanje

Preporuke za unos željeza u djece

Djeci u dobi od 4 do 8 godina potrebno je 10 mg. Starija djeca od 9 do 13 godina trebaju 8 mg za pravilan rast i razvoj. Dječaci u dobi od 14 do 18 godina trebali bi unositi 11 miligrama željeza na dan, dok djevojke 15 miligrama. Adolescencija je vrijeme brzog rasta, a potrebe za željezom su veće za djevojke u ovoj životnoj dobi zbog menstruacije koja tada nastupa.

Kako se boriti s nedostatkom željeza?

Uvođenje promjena u prehrani djece, odnosno pomno biranje namirnica bogatih željezom prvi je korak u borbi s anemijom zbog nedostatka željeza. Na jelovniku bi se tako češće trebalo naći crveno meso, riba, jaja te meso peradi. Ove namirnice bogate su hem – željezom, organskim oblikom željeza koji u organizmu ima visoku bioraspoloživost.

Namirnice poput žitarica, leće, tamno zelenog lisnatog povrća i sušenog voća također su vrijedni izvori željeza. No, ove namirnice sadrže ne – hem oblik željeza, anorgansko željezo koje se slabije apsorbira (1 – 15%) te ima i slabiju bioraspoloživost u organizmu.

Na apsorpciju ne – hem željeza utječe želučana kiselina, a dodatno je inhibirana fitatima, spojevima koje nalazimo u žitaricama i povrću te polifenolima iz čaja. Međutim, apsorpcija ne – hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati izvorom vitamina C, kao što je citrusno voće.

Željezo u obliku dodataka prehrani – postoji li optimalan pristup primjeni?

Prema prethodnim istraživanjima, željezo u obliku dodatka prehrani pokazalo se kao sigurno i učinkovito u smanjenju anemije zbog nedostatka željeza kod djece. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se u područjima s učestalom pojavom anemije, djeci u dobi od 6 mjeseci do 12 godina daje svakodnevna oralna nadoknada željeza tijekom tri mjeseca godišnje. Međutim, smjernice iz 2016. godine naglašavaju važnost daljnjih istraživanja kako bi se odredio optimalan raspored, trajanje, doze i režim uzimanja željeza u obliku dodataka prehrani.

Meta-analizom koja je 2023. godine objavljena u časopisu BMJ Global Health obuhvaćeno je 129 randomiziranih kontroliranih studija koje su ispitivale uzimanje željeza u obliku dodataka prehrani u trajanju minimalno 30 dana. Analiza je uključila 34 546 djece i adolescenata do 20 godina.

Dobiveni podaci otkrili su da su često (3-7 tjedana) i povremeno (1-2 tjedna) razdoblje uzimanja željeza bili podjednako učinkoviti u smanjenu anemije, nedostatka željeza i anemije uzrokovane nedostatkom željeza.

Kratkotrajno uzimanje dodataka željeza (1-3 mjeseca) u odnosu na duže (7 mjeseci i više), općenito je pokazalo slične dobrobiti, osim na razinu feritina, koja više povećava ako nadomjesna primjena traje dulje. Osim toga, uočeno je da su umjerene i visoke doze učinkovitije u poboljšanju razine hemoglobina, feritina i anemije uzrokovane nedostatkom željeza u usporedbi s niskodoziranim pripravcima. Također, kombinacija željeza s cinkom ili vitaminom A nije pokazala značajne razlike u učincima u odnosu na uzimanje samo željeza, osim smanjenog učinka na anemiju kada se željezo uzimalo u kombinaciji s cinkom.

Stoga su istraživači zaključili da su dodaci željeza koji se uzimaju kratkotrajno u umjerenim ili visokim dozama optimalan pristup za djecu i adolescente s nedostatkom željeza.

Literatura:

Andersen CT, Marsden DM, Duggan CP, Liu E, Mozaffarian D, Fawzi WW. Oral iron supplementation and anaemia in children according to schedule, duration, dose and cosupplementation: a systematic review and meta-analysis of 129 randomised trials. BMJ Glob Health. 2023 Feb;8(2):e010745. doi: 10.1136/bmjgh-2022-010745. PMID: 36849195; PMCID: PMC9972455.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Željezo

Željezo i umor – što mi je činiti?

Bulozni impetigo

Impetigo

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteImpetigo je površinska bakterijska infekcija kože, najčešće uzrokovana Staphylococcus aureus i/ili Streptococcus pyogenes. Češće se javlja kod djece, osobito ljeti, u toplim i vlažnim uvjetima, a prenosi se izravnim kontaktom ili preko zaraženih predmeta. Iako obično nije opasan, vrlo je zarazan i zahtijeva pravodobno liječenje kako bi se spriječile komplikacije i širenje. Impetigo se najčešće […]

Manjak željeza

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Angina

Streptokokna angina kod djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteStreptokokna angina, poznata i kao gnojna angina, česta je bakterijska infekcija ždrijela kod djece, uzrokovana najčešće bakterijom Streptococcus pyogenes (β-hemolitički streptokok grupe A). Pravilna dijagnostika i liječenje ključni su za sprječavanje komplikacija poput reumatske groznice i glomerulonefritisa. Streptokokna angina čini 20–30 % slučajeva faringitisa u dječjoj dobi, osobito u dobi od 5 do 15 godina. […]

Željezo

Što je moglo uzrokovati povišeno željezo?

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]