Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Lektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje specifičnosti za određene šećere, lektini igraju važnu ulogu u različitim biološkim procesima, poput prepoznavanja stanica, rasta tkiva, obrane organizma pa čak i u širenju tumora. Preko 500 lektina izolirano je i identificirano iz biljaka koje ih prvenstveno proizvode kao obrambene mehanizme protiv insekata, plijesni i bolesti.

Izvor lektina u prehrani

Neznatne količine lektina unose se putem neprerađenog voća i povrća, dok su sirove mahunarke i cjelovite žitarice daleko najkoncentriraniji izvori lektina u prehrani. Analizama sirovih mahunarki utvrđeno je da soja pokazuje najveću aktivnost, zatim grah (Phaseolus vulgaris), leća, grašak, bob i slanutak na posljednjem mjestu, kao mahunarka s najmanjom sposobnosti aglutinacije ispitane na životinjama. Međutim, količina lektina u mahunarkama varira i ovisi o brojnim čimbenicima poput sorte ili područja uzgoja.

Mogu li se lektini ukloniti iz hrane?

Iako su lektini prilično otporni na probavu u probavnom sustavu, ipak se mogu ukloniti iz hrane različitim procesima. Primjerice, namakanje i kuhanje uzrokuju nepovratnu denaturaciju lektina. Kuhanje mahunarki može potpuno elimirati lektine. Također, sterilizacija graha pod tlakom (autoklaviranje) tijekom 20 minuta uspješno eliminira sve antinutrijente u hrani osim tanina. Osim kuhanja, dokazano je da fermentacija tijekom 72 sata uništava gotovo sve lektine u mahunarkama. S druge strane, mikrovalne pećnice nisu učinkovita metoda za deaktivaciju lektina. Mikrovalna pećnica uništi gotovo sve lektine u većini mahunarki, no ne utječe značajno na lektine u običnom grahu.  

Zabilježeni slučajevi trovanja

Iako je za uništavanje toksina dovoljno samo 10 minuta kuhanja mahunarki, slučajevi trovanja hranom uzrokovani konzumacijom sirovih ili nedovoljno kuhanih mahunarki pojavljuju se diljem svijeta. Primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu, između 1976. i 1989. godine, zabilježeno je 50 slučajeva trovanja hranom za koje se sumnjalo da su posljedica nedovoljno pripremljenog crvenog graha.Toksičnost fitohemaglutinina, uzrokovana konzumacijom svježeg crvenog graha, također je česta u Kini, gdje je između 2004. i 2013. godine pogođeno preko 7000 ljudi. U svim slučajevima grah je bio konzumiran sirov, samo namočen ili kuhan na temperaturama koje nisu bile dovoljne za uništavanje lektina,

Lektini i hemaglutinini ne razgrađuju se lako tijekom probave, pa prolaze kroz crijeva u aktivnom obliku. Kada stignu do tankog crijeva, mogu se vezati na određene šećerne strukture na površini crijevnih stanica i uzrokovati promjene na crijevima i disbiozu.

Klinička istraživanja

Klinička ispitivanja primjene lektina na ljudima su malobrojna. Iako lektini iz sirovog brašna mahunarki pokazuju štetne učinke kada se daju izolirano u pokusima na životinjama, kuhanje ili autoklaviranje graha potpuno uklanja djelovanje fitohemaglutinina i povezanu aglutinaciju eritrocita kod ljudi.

Određena su istraživanja dobila proturječne rezultate, no oni su vjerojatno posljedica istraživanja koja su koristila životinjske modele, stanične kulture i izolirane lektine koji ne odražavaju stvarne prehrambene uvjete, gdje se lektini konzumiraju u malim količinama, zajedno s drugim hranjivim i biološki aktivnim spojevima.

Iako se o lektinima uglavnom govori u negativnom kontekstu, neka istraživanja upućuju na moguće prednosti lektina te njihovu upotrebu kao funkcionalne hrane i nutraceutika. Zbog svoje jake afinitetne i specifične interakcije s glikanima, lektini su predmet istraživanja kao potencijalni dijagnostički i terapijski alati kod karcinoma.

Trenutno korištene onkološke terapije često su popraćene štetnim nuspojavama zbog slabe specifičnosti, dok lektini mogu prepoznati stanice raka po njihovoj neobičnoj strukturi glikana. Zbog toga se lektini istražuju kao pomoćna sredstva uz standardne kemoterapijske agense. Lektini mahunarki izolirani iz leće, slanutka, graška i običnog graha pokazuju antiproliferativno djelovanje protiv različitih linija stanica raka. Međutim, potrebna su daljnja klinička ispitivanja na ljudima prije donošenja konačnih zaključaka.

Zaključak

Općenito, istraživanja pokazuju da hrana bogata lektinima, ako nije pravilno pripremljena, može uzrokovati trovanje hranom. Međutim, tradicionalni postupci poput namakanja, klijanja, fermentacije, kuhanja i sterilizacije značajno smanjuju sadržaj lektina.

Kod mahunarki s osobito visokim udjelom lektina, poput soje i crvenog graha, nužno je kuhanje ili sterilizacija kako bi se lektini eliminirali, jer niže temperature kuhanja ne smanjuju njihov sadržaj u značajnoj mjeri. Trenutno ne postoji dovoljno snažan dokaz iz kliničkih ispitivanja na ljudima koji bi potvrdio tvrdnju da hrana bogata lektinima, u njihovom cjelovitom i kuhanom obliku, dosljedno uzrokuje upalu, povećanu propusnost crijeva ili probleme s apsorpcijom hranjivih tvari u općoj populaciji.

Istraživanje objavljeno 2020. godine, u kojem je sudjelovalo 500 ispitanika, pokazalo je imunosnu reaktivnost na lektine u rasponu od 7,8% do 18%, što ukazuje da neki pojedinci mogu imati reakciju na neprobavljene lektine.

Važno je napomenuti da su mahunarke i druge biljne namirnice bogate lektinima izvrsni izvori esencijalnih aminokiselina, prebiotičkih vlakana, vitamina, minerala te snažnih antioksidativnih i protuupalnih spojeva. Prehrana bogata mahunarkama i cjelovitim žitaricama povezana je sa smanjenjem upalnih biljega u istraživanjima na životinjama i ljudima. Dok daljnja klinička ispitivanja na ljudima ne pokažu suprotno, čini se da su zdravstvene koristi hrane koja sadrži lektine daleko veće od bilo kakvih potencijalnih negativnih učinaka lektina.

Izvor:

Petroski W, Minich DM. Is There Such a Thing as “Anti-Nutrients”? A Narrative Review of Perceived Problematic Plant Compounds. Nutrients. 2020;12(10):2929.mirja

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Hidracija

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Zdravo starenje

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Imunosni sustav

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Sezonsko opadanje kose

Sezonsko opadanje kose u jesen: Dermatološki pristup i uloga prehrane u prevenciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePojačano ispadanje kose vrlo često primjećujemo baš u jesen pa se to podrazumijeva kao normalan ciklus rasta kose. Ispadanje kose u jesen kao fiziološka pojava može trajati do 6 tjedana, a ako se nakon tog vremena ispadanje nastavlja tada se više se radi o uobičajenoj jesenskoj pojavi. Obično nam tijekom dana ispadne oko 50-100 vlasi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]