Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Prema posljednjem istraživanju HAPIH-a za 2025. godinu, gotovo trećina građana Hrvatske (29%) koristi dodatke prehrani, pri čemu 18% odraslih i dvostruko više djece – njih čak 41%. Dodatke prehrani gotovo podjednako uzimaju žene (30%) i muškarci (27%), a najveći broj korisnika bilježi se u Zagrebu i okolici (35%), dok su najmanje zastupljene Lika i Banovina (10%). Od dodataka prehrani najčešće se koriste vitamini i multivitamini, osobito D3 kapi i kombinacije s probioticima. Odrasli češće biraju još i magnezij, željezo te kombinacije poput vitamin C + cink, dok djeca češće uzimaju sirupe za jačanje imuniteta i multivitaminsko-probiotičke čokoladice.

Paradigma našeg pristupa zdravlju se promijenila. Ideja sveobuhvatne prevencije temelji se na zdravstvenom sustavu koji pruža i ukazuje na razne mjere prevencije, ali ujedno i svaki pojedinac preuzima aktivnu ulogu u očuvanju vlastitog zdravlja. Samoliječenje je važan aspekt zdravstvene skrbi u modernim razvijenim zemljama, ali ono podrazumijeva višu razinu znanja o zdravlju i bolesti i kvalitetne izvore informacija, kao i zainteresiranost i odgovornost pojedinca. Ljudi danas žele biti što funkcionalniji, izdržljiviji, otporniji, živjeti produktivnu stariju dob i pomoći si prirodnim putem. Stoga nije nimalo čudno da potrošnja dodataka prehrani raste. S druge strane imamo i brojne nepovoljne čimbenike, dokazano visoku učestalost nedostatka vitamina D, globalno nedovoljan unos magnezija hranom, relativno čestu anemiju zbog manjka željeza, posebice u populaciji žena generativne dobi, djece i adolescenata. Tu su i brojna danas poznata djelovanja određenih lijekova na pojavu nedostataka pojedinih vitamina i/ili minerala što zahtijeva njihovu kontinuiranu nadoknadu. Djeca, trudnice, adolescenti, osobe starije dobi, kronični bolesnici, rekonvalescenti i brojne druge populacijske i specifične skupine imaju koristi od ciljane primjene dodataka prehrani uz savjetovanje s nutricionistom, ljekarnikom i liječnikom u svrhu postizanja optimalnih tjelesnih razina. Nadalje, sve smo više svjesni velikim razmjera pojavnosti disbioze (narušene ravnoteže mikroorganizama koji žive u nama i na nama), a strategije normalizacije mikrobioma temelje se na primjeni vlakana, probiotika i u novije vrijeme postbiotika.

Mijenjaju se i stavovi i ekspertiza liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika, sve se češće promišljaju preventivne strategije, integrativan i holistički pristup. O tome svjedoči i činjenica da se prema potrošnji lijekova u izvješću HZZO-a unatrag posljednjih 5 godina vidi kontinuirani rast propisivanja i potrošnje upravo vitamina -primarno vitamina D, folata i vitamina B12 koji su dostupni na listi lijekova. Neupitno je da istodobno (i to tijekom znatno duljeg vremenskog razdoblja) raste i tržište dodataka prehrani. Istodobno u našoj populaciji raste prihvaćanje zdravih životnih stilova, pravilne prehrane, tjelovježbe, a te pristupe uvijek prate i odgovarajući dodaci prehrani.

Razlike, sličnosti i potencijalni rizici primjene dodataka prehrani i bezreceptnih lijekova

Osnovne formulacije vitamina, minerala, raznih hranjivih tvari u fiziološkim dozama mogu se i samostalno odabirati, a takvi pripravci često su dostupni i u slobodnoj prodaji (maloprodaji i drogerijama). Sofisticiranije formulacije s ciljanim kliničkim učincima poput visokodoziranih vitaminskih pripravaka, izoliranih biljnih ekstrakata i brojnih drugih biološki aktivnih spojeva zahtijevaju stručne preporuke, nadzor i praćenje. Preporuka je uvijek kupovati takve pripravke u ljekarni i zatražiti stručan savjet. Također, nikada ne smijemo zaboraviti da dodaci prehrani nisu zamjena ili nadomjestak za zdravu i uravnoteženu prehranu.

Dodaci prehrani su koncentrirani izvori hranjivih sastojaka i/ili drugih tvari s prehrambenim ili fiziološkim funkcijama, sami ili u kombinacijama, plasirani na tržište u točno određenom dozirnom obliku. Nadopunjuju prehranu tvarima koje se putem normalnog unosa hrane u organizam ne dobivaju u dovoljnoj količini, a sve u svrhu povoljnog učinka na zdravlje potrošača, povećavajući opću otpornost organizma na stresne vanjske utjecaje i pomažući u održavanju pravilnih fizioloških funkcija organizma kao cjeline i/ili nekih njegovih dijelova.

Hranjivi sastojci i druge tvari u ovim proizvodima su vitamini i minerali, bjelančevine, aminokiseline, specifične vrste ugljikohidrata, masne kiseline, pivski kvasac, vlakna, lecitin, bilje i ljekovito bilje i njihovi ekstrakti ili koncentrati, biljni spojevi s povoljnim učincima ili fitokemikalije (primjerice bioflavonoidi, karotenoidi, izoflavoni, glukozinolati), enzimi i koenzimi, žive kulture mikroorganizama, organska tkiva, metaboliti žlijezda i druge tvari. Dodaci prehrani su i pčelinji proizvodi i njihove mješavine s ili bez dodataka ljekovita bilja.

Dodaci prehrani regulirani su Zakonom o hrani kojim je, kao i Pravilnikom o dodacima prehrani te Pravilnikom o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno, strogo zabranjeno pripisivanje svojstava prevencije, terapije i liječenja bolesti, što je usklađeno s europskim zakonodavstvom. Ulaskom Hrvatske u EU usvojile su se sve direktive i uredbe kojima se propisuje isticanje određenih zdravstvenih svojstava na hrani i dodacima prehrani, a na snagu je stupio Zakon o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama. Propisi se odnose na deklariranje i oglašavanje proizvoda i podrazumijevaju isključivo navođenje zdravstvenih tvrdnji koje su odobrene od strane EFSA-e i EU. Regulativa propisuje koje je točno djelovanje dozvoljeno navesti za pojedinu aktivnu tvar i pritom je moguće tek manje proširenje i objašnjenje odobrene tvrdnje u komunikaciji s krajnjim kupcima.

S druge strane, bezreceptni lijekovi spadaju u lijekove i pod nadležnošću su Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Prema definiciji, lijek jest svaka tvar ili mješavina tvari namijenjena liječenju ili sprječavanju bolesti kod ljudi te svaka tvar ili mješavina tvari koja se može primijeniti na ljudima u svrhu obnavljanja, ispravljanja ili prilagodbe fizioloških funkcija farmakološkim, imunološkim ili metaboličkim djelovanjem ili postavljanja medicinske dijagnoze. I u Hrvatskoj se, u skladu sa svjetskim i europskim smjernicama, sve više lijekova prebacuje iz receptnog u bezreceptni status. U mnogim razvijenim zemljama OTC proizvodi prodaju se i u klasičnoj trgovačkoj mreži, što olakšava njihovu dostupnost građanima. 

Dodaci prehrani nose manji rizik kod primjene u odnosu na bezreceptne lijekove. No to ne znači da bismo olako trebali pristupati primjeni dodataka prehrani. Uvijek je potreban oprez, individualan pristup, savjetovanje sa stručnjakom i praćenje primjene. Također, kod bilo kakve sumnje na postojanje nuspojave uslijed primjene dodataka prehrani, od prije par godina postoji i sustav nutrivigilancije pri HZJZ u koji se može prijaviti nuspojava što nam jamči bolji nadzor nad ovim sve većim područjem koje egzistira negdje na razmeđi nutricionizma, medicine i farmacije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hidracija

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Zdravo starenje

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Vitamini

Koje vitamine bi mogla koristiti ako imam IBS?

Mikroorganizmi

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Imunosni sustav

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]