Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Uskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog aspekta?

Što smatramo uravnoteženim obrokom?

Uravnoteženi obrok treba sadržavati namirnice iz različitih skupina poput kvalitetnog izvora proteina, ugljikohidrate i zdrave masnoće te raznoliko povrće i voće. Uz bok uravnoteženosti ide i odabir sezonskih namirnica koje su karakteristične za određeno podneblje. Pri planiranju i osmišljavanju obroka važno je težiti raznolikosti jer ćemo upravo na taj način tijelu osigurati važne hranjive tvari i potrebne nutrijente. Zaključno, uravnoteženi obrok osigurava organizmu energiju, gradivne tvari i zaštitne nutrijente u pravilnim omjerima.

Što čini tradicionalni uskršnji doručak?

Uskršnji doručak obično sadrži sljedeće:

•kuhana jaja – predstavljaju simbol novog života; izvor su kvalitetnih proteina, vitamina B12 i zdravih masnoća

•šunku – bogata proteinima, ali često i natrijem i zasićenim mastima

•mladi luk, rotkvice, hren – obogaćuju uskršnju trpezu, doprinose unosu vlakana i antioksidansa

•sir i maslac –izvori kalcija, ali i zasićenih masti

• bijeli kruh, peciva, pinca –izvori jednostavnih ugljikohidrata, uglavnom s niskim udjelom vlakana

Ponekad uskršnji doručak obogaćuju i domaći kolači koji često sadrže velike količine dodanog šećera i zasićenih masnoća, francuska salata koja, ovisno o načinu pripreme može biti prava energijska „bomba“, namazi i razni suhomesnati proizvodi.

Je li uskršnji doručak primjer uravnoteženog obroka?

Uskršnji doručak bogat je proteinima koji doprinose osjećaju sitosti, a također može biti izvorom važnih vitamina i minerala poput vitamina B12, kalcija i željeza. Povrće u raznim bojama doprinosi unosu antioksidanasa te povećava unos vlakana, ali najvažnije od svega, uskršnji doručak za većinu ima veliku emotivnu vrijednost što pozitivno djeluje na odnos prema hrani.

S druge strane, veće količine suhomesnatih proizvoda i sira mogu pridonijeti povećanom unosu soli i zasićenih masnih kiselina, dok će za unos veće količine jednostavnih ugljikohidrata i dodanih šećera „krivci“ biti slatka peciva, kruh i ostale slastice.

Dakle, iako tradicionalni uskršnji doručak sadrži važne nutrijente, u svom klasičnom obliku nije potpuno uravnotežen prema suvremenim prehrambenim preporukama. No, to ne znači da ga ne možemo poboljšati!

Kako doručak učiniti više uravnoteženim, a da pritom ne bude manje „blagdanski“?

Tradicija se ne mora mijenjati, ali male prilagodbe čine veliku razliku:

•dodajte više povrća – paprika, rajčica, rikola i mrkva obogatit će obrok vlaknima i bojom, a samim time i antioksidansima

•birajte integralni kruh – doprinosi unosu složenih ugljikohidrata i dulje drži sitost

•ograničite količinu šunke i sira – birajte manje komade

•maslac, francusku salatu i namaze koristite umjereno – preporučuje se koristiti ih kao dodatak, a ne glavni dio obroka

• dodajte izvor zdravih masnoća – poput maslina ili namaza od orašastih plodova

•pincu i kolače poslužite nakon obroka, tada ćete biti siti pa su mogućnosti za pretjerivanjem manje

Jedite polako, u društvu i bez osjećaja krivnje. Uskršnji doručak ne mora biti savršeno izbalansiran da bi bio vrijedan. Njegova vrijednost je u okupljanju i slavlju, ali uz malo pažnje može postati i nutritivno bogatiji. Kao i uvijek, ključno je je biti umjeren i ne pretjerivati s količinom hrane. Ako uz to dodamo dozu svjesnog izbora i raznolikosti, onda možemo reći da tradicija i zdravlje itekako mogu ići ruku pod ruku.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hrana

Kolike su šanse da hrana iz jednjaka dođe u pluća ili se ponovno vrati u želudac?

Ishrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNa kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Redukcija tjelesne mase

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvim osobama s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom preporučuje se uvođenje zdravih životnih navika (redovita tjelesna aktivnost uz zdrave prehrambene navike) u cilju redukcije tjelesne mase i pridruženih KV čimbenika rizika. Smanjenje tjelesne mase povećava inzulinsku osjetljivost i uravnotežuje metabolizam. Već gubitak od 10% tjelesne mase dovodi do smanjenja arterijskog tlaka i kardiometaboličkih rizičnih čimbenika. […]

Shake

B.Fit zamjenski obrok za smanjenje prekomjerne ili održavanje poželjne tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZa dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Salicilna kiselina

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSalicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Hrana

Dojenče koje odbija hranu i doima se nezainteresirano za jelo

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]