Hrana

Gastroenterologija

Kolike su šanse da hrana iz jednjaka dođe u pluća ili se ponovno vrati u želudac?

Dermatologija

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Kardiologija

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Svim osobama s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom preporučuje se uvođenje zdravih životnih navika (redovita tjelesna aktivnost uz zdrave prehrambene navike) u cilju redukcije tjelesne mase i pridruženih KV čimbenika rizika. Smanjenje tjelesne mase povećava inzulinsku osjetljivost i uravnotežuje metabolizam. Već gubitak od 10% tjelesne mase dovodi do smanjenja arterijskog tlaka i kardiometaboličkih rizičnih čimbenika. […]

Nutricionizam

B.Fit zamjenski obrok za smanjenje prekomjerne ili održavanje poželjne tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Svi neprijatelji štitnjače – od hrane do spojeva iz okoliša

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Tvari koje dolaze iz okoliša, a mogu se uplitati u rad neke žlijezde u našem tijelu nazivamo endokrinim disruptorima. Termin endokrini disruptori skovan je 1991. godine na stručnom skupu, a koncept o egzogenim tvarima, ponajprije sintetskim kemijskim spojevima,  koji se upliću u rad naših hormona, vuče korijene još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a povezan […]

Nutricionizam

Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu […]

Pedijatrija

Dojenče koje odbija hranu i doima se nezainteresirano za jelo

Pedijatrija

5 koraka za bolju sigurnost hrane

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Procjenjuje se da svake godine u svijetu 1.8 milijuna ljudi umire od posljedica bolesti koje se prenose zagađenom hranom i vodom. Sigurnost hrane svakako je veći problem u zemljama u razvoju, ali i u razvijenim zemljama bolesti koje se prenose hranom uzrokuju značajan pobol, osobito među najmlađima. Zato je važno poduzimati sve što možemo kako […]

Pedijatrija

Bolesti koje se prenose hranom kod djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok s djecom uživamo u toplim danima, ne treba zaboraviti na opasnost od bolesti koje se prenose hranom, a koje su najčešće upravo u ljetnim mjesecima. Zašto su trovanja hranom češća ljeti? Trovanje hranom uzrokovano je konzumacijom hrane koja sadrži mikroorganizme (bakterije, viruse ili parazite) ili hrane u kojoj su prisutni bakterijski toksini. Ako je […]

Pedijatrija

Hranjenje djeteta nakon operacije zbog hipertrofične stenoze pilorusa

Nutricionizam

Zašto je zob „super” žitarica?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Zob je žitarica latinskog naziva Avena sativa koju najčešće možemo pronaći na poljima Europe i Sjeverne Amerike. Zobene pahuljice omiljena su namirnica za doručak. Vrlo se jednostavno uklapaju u granolu, smoothie te tople ili hladne varijante kaša. Jedna od takvih je i prekonoćna zobena kaša. Kao što samo ime govori, ovaj jednostavni doručak priprema se […]

Nutricionizam

Jesu li kukci hrana budućnosti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute S nutritivnog gledišta kukci su izvrstan izvor proteina, sadrže sve esencijalne aminokiseline pa se stoga smatra da imaju visoku biološku vrijednost – velik udio unesenih proteina koristi se u tijelu za izgradnju tjelesnih proteina.

Pedijatrija

Stolica djeteta hranjenog mliječnom formulom je rijetka i zelenkasta – treba li brinuti?

Nutricionizam

Kako pravilno rukovati namirnicama u doba pandemije?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute U trgovinama, najveći rizik kontaminacije je kontakt s drugim osobama i površinama koje se često dodiruju, poput vage, ručke kolica ili tipki dizala, iako mnoge trgovine poduzimaju mjere za dezinfekciju tih površina.

Nutricionizam

Žudnja za određenim namirnicama

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Osim što je vrlo učestala, žudnja za pojedinom namirnicom jedan je od najintenzivnijih osjećaja povezanih s hranom.