Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio salicilata u određenim namirnicama varira u odnosu na vrstu, dio biljke ili način uzgoja. Općenito govoreći, u skupinu namirnica s visokim udjelom salicilata pripadaju mahunarke, povrće, voće, neke žitarice, začini i začinsko bilje.

Činjenice o preosjetljivosti na salicilate

Određena istraživanja pokazuju kako salicilati iz hrane, čak i u malim količinama mogu imati blagotvorno djelovanje na zdravlje. U literaturi se spominju antikarcinogeno, antidijabetičko, antiviralno, neuroprotektivno i mnoga druga djelovanja salicilata na zdravlje.  Osoba koja se hrani prehranom baziranom na namirnicama biljnog porijekla unosi svakodnevno gotovo jednaku količinu salicilata koju unese osoba na terapiji acetilsalicilnom kiselinom, a koju uzima za zaštitu zdravlja srca. Međutim, unatoč svojoj korisnoj ulozi u organizmu, salicilati kod nekih osoba izazivaju nepoželjne reakcije. Kod određenog postotka osoba prisutna je preosjetljivost na acetilsalicilnu kiselinu iz popularnog lijeka, kao i preosjetljivost na nesteroidne protuupalne lijekove koji mogu pogoršati astmu, rinosinusitis i urtikariju. Incidencija pojačane osjetljivosti na nesteroidne protuupalne lijekove i preosjetljivosti na salicilate iz prehrane nije poznata. Postoje podaci za Europu o prevalenciji dispneje uzorkovane lijekovima poput ibuprofena od 1,9%, dok respiratorna bolest koju pogoršava unos aspirina kod oboljelih od astme pogađa oko 7% stanovnika. Procjenjuje se da unos aspirina pogoršava simptome urtikarije kod 20 do 30% oboljelih koji se bore s urtikarijom. Pitanje pogoršava li unos salicilata prehranom simptome kod osoba s preosjetljivošću na lijekove poput acetilsalicilne kiseline i ibuprofena još uvijek je neodgovoreno, kao i može li prehrana s niskim udjelom salicilata pomoći osobama koje pate od ove preosjetljivosti. Europska akademija za alergije i kliničku imunologiju ne preporučuje prehranu bez salicilata kao suportivnu terapiju kod osoba s respiratornom bolesti koju pogoršavaju nesteroidni protuupalni lijekovi. Razlog tome je što za sada nemamo dovoljno dokaza koji ukazuju na učinkovitost takve prehrane, odnosno nadilazi li korist takvog načina hranjenja, u smislu poboljšanja kvalitete života, nedostatke koje ovakav restriktivan način prehrane donosi.

Istraživanje o utjecaju prehrane s niskim udjelom salicilata kod pojačane preosjetljivosti

Iskustveno je poznato da prehrana s niskim udjelom salicilata može značajno utjecati na kvalitetu života osoba sa simptomima preosjetljivosti na salicilate, a istraživanje objavljeno 2021. godine u časopisu Nutrients dalo je i dokaze u prilog ovoj tvrdnji. U istraživanju je sudjelovalo 30 ispitanika s upornim simptomima preosjetljivosti na salicilate poput rinitisa, astme i urtikarije unatoč farmakološkom liječenju i izbjeganju nesteroidnih protuupalnih lijekova. Ispitanici su se tijekom 14 dana pridržavali personaliziranog plana prehrane s niskim udjelom salicilata. Ispitanici su dobili pisane preporuke za prehranu u obliku liste na kojoj je hrana podijeljena u dvije kategorije. U prvoj kategoriji svrstane su namirnice koje ne sadrže salicilate i koje se mogu konzumirati bez ograničenja poput prosa, ječma, pšenice, mesa peradi, ribe, jaja, mlijeka, maslaca, masti, oguljenih krušaka i određenih vrsta jabuka. U drugu kategoriju svrstane su namirnice koje sadrže salicilate i koje su podijeljene u one namirnice koje sadrže nizak udio salicilata te namirnice koje sadrže umjeren i visok udio salicilata koje bi trebalo potpuno izbjegavati. Namirnice koje sadrže nizak udio salicilata poput banana, vlasca, jabuka, limuna, kupusa mrkve, bundeve, luka, maslinova ulja, sira, jogurta, govedine i svinjetine dozvoljene su za konzumaciju no najviše 5 serviranja dnevno i ne više od jednog serviranja u jednom obroku. Namirnice s visokim udjelom salicilata koje su zabranjene na ovom režimu su začinsko bilje i drugi začini, jagode, grožđe, šljive, konzervirano i ukiseljeno povrće, cvjetača i prerađena hrana poput kobasica, gotovih umaka i gotovih obroka. Ukupna količina salicilata dnevno ne smije prelaziti 0,25 mg.

Dobiveni rezultati istraživanja ukazuju na dobrobit dijete

Rezultati istraživanja pokazali su da je kod 73,3% ispitanika došlo do značajnog smanjenja simptoma preosjetljivosti, dok je kod 13% zabilježeno umjereno poboljšanje simptoma, a kod 13% nije došlo do poboljšanja. Što je bio niži unos salicilata u prehrani, značajnije je bilo smanjenje simptoma pogotovo rinosinuitisa. Dobiveni rezultati istraživanja pokazuju da prehrana s niskim udjelom salicilata može pomoći u otklanjaju neugodnih simptoma preosjetljivosti na salicilate, no s obzirom da se radi o istraživanju s malim brojem ispitanika do konačne odluke valja pričekati rezultate istraživanja s većim brojem ispitanika.

Literatura:

Kęszycka PK, Lange E, Gajewska D. Effectiveness of Personalized Low Salicylate Diet in the Management of Salicylates Hypersensitive Patients: Interventional Study. Nutrients. 2021;13(3):991. Published 2021 Mar 19. doi:10.3390/nu13030991

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mediteranska prehrana

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Cink

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Hrana

Hrana, jednjak i nelagoda – što je uzrok tome?

Klimatske promjene

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Uravnotežen obrok

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Hrana

Kolike su šanse da hrana iz jednjaka dođe u pluća ili se ponovno vrati u želudac?

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?