Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve više dokaza upućuje na to da prehrana može igrati značajnu ulogu u razvoju i upravljanju ovom bolešću.

Utjecaj prehrane na psorijazu

Prehrana može djelovati kao okidač ili olakšati simptome psorijaze. Ključni prehrambeni čimbenici koji pogoršavaju bolest uključuju visoki unos zasićenih masti, trans masti i jednostavnih šećera, koji su karakteristični za zapadnjačku prehranu. Zasićene masti i omega-6 masne kiseline iz prerađene hrane mogu potaknuti upalne procese u organizmu, dok jednostavni šećeri mogu povećati oksidativni stres i smanjiti djelovanje protuupalnih mehanizama u tijelu.

S druge strane, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama (prisutnim u masnoj ribi, orašastim plodovima i biljnim uljima poput lanenog i maslinovog ulja) pokazala je protuupalni učinak koji može ublažiti simptome psorijaze. Također, prehrana bogata vlaknima, posebno iz cjelovitih žitarica, mahunarki, voća i povrća, pomaže u regulaciji crijevne mikrobiote, koja ima važnu ulogu u održavanju zdravog imunosnog odgovora.

Dijetoterapija kao podrška liječenju

Mediteranska prehrana jedan je od najistraženijih prehrambenih obrazaca koji pokazuje pozitivne učinke na psorijazu. Ovaj obrazac prehrane uključuje visok unos voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, ribe, orašastih plodova i maslinovog ulja, uz umjeren unos mesa i mliječnih proizvoda. Istraživanja su pokazala da su osobe koje se više pridržavaju mediteranske prehrane prijavile blaže simptome psorijaze.

Osim toga, smanjenje tjelesne mase može biti značajan čimbenik u smanjenju ozbiljnosti simptoma psorijaze. Studije su pokazale da osobe s pretilošću i psorijazom koje su smanjile tjelesnu masu imaju znatno poboljšanje stanja kože. Povremeni post i niskokalorične dijete također su istraživani kao mogući pristupi upravljanju bolešću, kao i bezglutenska prehrana s obzirom da osobe oboljele od psorijaze imaju povećan rizik obolijevanja od celijakije. 

Što kažu istraživanja?

Nedavno objavljeno istraživanje analiziralo je podatke 257 odraslih osoba s psorijazom koji su ispunili internetsku anketu. Procijenjena je usklađenost prehrane sudionika s različitim prehrambenim indeksima, uključujući Mediteranski indeks kakvoće prehrane, prehrambeni indeks DASH (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) te Indeks prehrane temeljen na namirnicama biljnog podrijetla. Težina psorijaze procijenjena je pomoću validiranog upitnika.

Ključni nalazi istraživanja:

  • Osobe s vrlo niskom usklađenošću s DASH dijetom i Indeksom prehrane temeljenim na namirnicama biljnog podrijetla imale su znatno veću vjerojatnost da prijave teži oblik psorijaze.
  • Veća konzumacija crvenog i prerađenog mesa bila je povezana s težim oblikom psorijaze, čak i kad se uzimao u obzir indeks tjelesne mase.
  • Unos voća, orašastih plodova i mahunarki bio je povezan sa slabijim intenzitteom psorijaze, ali ta povezanost nije bila neovisna o indeksu tjelesne mase.

Dobiveni rezultati upućuju na moguće koristi prehrambenih intervencija u poboljšanju ishoda liječenja osoba sa psorijazom. S obzirom na to koliko psorijaza utječe na tjelesno i mentalno zdravlje, uključivanje prehrambenih procjena u rutinsku skrb moglo bi pružiti dodatnu podršku oboljelima u upravljanju njihovim stanjem.

Suplementacija i psorijaza

Iako prehrana igra ključnu ulogu, neki dodaci prehrani mogu imati blagotvoran učinak kod oboljelih od psorijaze. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalne procese i poboljšati simptome, dok vitamin D, često prisutan u topikalnim tretmanima za psorijazu, može imati dodatne prednosti kada se uzima oralno. Također, probiotici mogu pozitivno djelovati na crijevnu mikrobiotu i time neizravno utjecati na smanjenje simptoma psorijaze.

Zaključak

Postoji sve više dokaza koji podupiru ulogu prehrane u upravljanju psorijazom. Prehrana bogata biljnim namirnicama, siromašna zasićenim mastima i protuupalni prehrambeni obrasci poput mediteranske prehrane mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života oboljelih. Uključivanje prehrambenih procjena u rutinsku skrb o oboljelima sa psorijazom može biti ključan korak prema boljem upravljanju bolešću.

Izvor:

Hawkins, P., Earl, K., Tektonidis, T. G., &Fallaize, R. (2024). The role ofdietinthe management ofpsoriasis: a scopingreview. Nutritionresearchreviews, 37(2), 296–330.

Garbicz, J., Całyniuk, B., Górski, M., Buczkowska, M., Piecuch, M., Kulik, A., &Rozentryt, P. (2021). NutritionalTherapyinPersonsSufferingfromPsoriasis. Nutrients, 14(1), 119.

Zanesco, S., Maruthappu, T., Griffiths, C. E. M., Dalrymple, K. V., Gibson, R., & Hall, W. L. (2025). Associationsbetweendietqualityindicesandpsoriasisseverity: resultsfromtheAskingPeoplewithPsoriasisabout Lifestyle andEating (APPLE) cross-sectionalstudy. British Journal ofNutrition, 1–36.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Pretjerana njega kože

Može li se pretjerati u njezi kože?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNjega kože neizostavan je dio brige o sebi. Može biti vrlo jednostavna i obuhvaćati samo umivanje vodom, ali i uključivati složene postupke s čak dvadesetak koraka. Mnogobrojne su upute o tome kako njegovati kožu, pa smo često bombardirani raznim savjetima – osobito putem društvenih mreža koje obiluju takvim sadržajem. Sam pristup njezi kože mijenjao se […]

Suportivna njega kože s psorijazom

Suportivna njega kože s psorijazom

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePsorijaza je kronična kožna bolest koja može započeti u bilo kojoj životnoj dobi. U njezinoj podlozi postoji genetska predispozicija, tj. naslijeđe, zbog čega se može javiti kod više članova uže ili šire obitelji. Psorijaza se može pojaviti samo na određenim dijelovima tijela, poput laktova, koljena ili vlasišta, ali i zahvatiti veće površine kože. Način i […]

Vitamini

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Bol

Stanje nakon opekline – molim stručan savjet

B5

Brza pomoć za opekline i iritacije – dekspantenol u proljetnoj ljekarni

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSunčeve zrake dolaskom proljeća sve su intenzivnije što se može odraziti na koži u obliku blagih opeklina od sunca, iritacija i crvenila. Takve promjene mogu nastati naglo i nenadano i kod kraćeg izlaganja kada se ne očekuje da bi to moglo ostaviti neki trag na koži, no koža kao veliki organ može burno odreagirati na […]

Koža

Imam problem sa crvenilom na koži – molim pomoć

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]