Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve više dokaza upućuje na to da prehrana može igrati značajnu ulogu u razvoju i upravljanju ovom bolešću.

Utjecaj prehrane na psorijazu

Prehrana može djelovati kao okidač ili olakšati simptome psorijaze. Ključni prehrambeni čimbenici koji pogoršavaju bolest uključuju visoki unos zasićenih masti, trans masti i jednostavnih šećera, koji su karakteristični za zapadnjačku prehranu. Zasićene masti i omega-6 masne kiseline iz prerađene hrane mogu potaknuti upalne procese u organizmu, dok jednostavni šećeri mogu povećati oksidativni stres i smanjiti djelovanje protuupalnih mehanizama u tijelu.

S druge strane, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama (prisutnim u masnoj ribi, orašastim plodovima i biljnim uljima poput lanenog i maslinovog ulja) pokazala je protuupalni učinak koji može ublažiti simptome psorijaze. Također, prehrana bogata vlaknima, posebno iz cjelovitih žitarica, mahunarki, voća i povrća, pomaže u regulaciji crijevne mikrobiote, koja ima važnu ulogu u održavanju zdravog imunosnog odgovora.

Dijetoterapija kao podrška liječenju

Mediteranska prehrana jedan je od najistraženijih prehrambenih obrazaca koji pokazuje pozitivne učinke na psorijazu. Ovaj obrazac prehrane uključuje visok unos voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, ribe, orašastih plodova i maslinovog ulja, uz umjeren unos mesa i mliječnih proizvoda. Istraživanja su pokazala da su osobe koje se više pridržavaju mediteranske prehrane prijavile blaže simptome psorijaze.

Osim toga, smanjenje tjelesne mase može biti značajan čimbenik u smanjenju ozbiljnosti simptoma psorijaze. Studije su pokazale da osobe s pretilošću i psorijazom koje su smanjile tjelesnu masu imaju znatno poboljšanje stanja kože. Povremeni post i niskokalorične dijete također su istraživani kao mogući pristupi upravljanju bolešću, kao i bezglutenska prehrana s obzirom da osobe oboljele od psorijaze imaju povećan rizik obolijevanja od celijakije. 

Što kažu istraživanja?

Nedavno objavljeno istraživanje analiziralo je podatke 257 odraslih osoba s psorijazom koji su ispunili internetsku anketu. Procijenjena je usklađenost prehrane sudionika s različitim prehrambenim indeksima, uključujući Mediteranski indeks kakvoće prehrane, prehrambeni indeks DASH (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) te Indeks prehrane temeljen na namirnicama biljnog podrijetla. Težina psorijaze procijenjena je pomoću validiranog upitnika.

Ključni nalazi istraživanja:

  • Osobe s vrlo niskom usklađenošću s DASH dijetom i Indeksom prehrane temeljenim na namirnicama biljnog podrijetla imale su znatno veću vjerojatnost da prijave teži oblik psorijaze.
  • Veća konzumacija crvenog i prerađenog mesa bila je povezana s težim oblikom psorijaze, čak i kad se uzimao u obzir indeks tjelesne mase.
  • Unos voća, orašastih plodova i mahunarki bio je povezan sa slabijim intenzitteom psorijaze, ali ta povezanost nije bila neovisna o indeksu tjelesne mase.

Dobiveni rezultati upućuju na moguće koristi prehrambenih intervencija u poboljšanju ishoda liječenja osoba sa psorijazom. S obzirom na to koliko psorijaza utječe na tjelesno i mentalno zdravlje, uključivanje prehrambenih procjena u rutinsku skrb moglo bi pružiti dodatnu podršku oboljelima u upravljanju njihovim stanjem.

Suplementacija i psorijaza

Iako prehrana igra ključnu ulogu, neki dodaci prehrani mogu imati blagotvoran učinak kod oboljelih od psorijaze. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalne procese i poboljšati simptome, dok vitamin D, često prisutan u topikalnim tretmanima za psorijazu, može imati dodatne prednosti kada se uzima oralno. Također, probiotici mogu pozitivno djelovati na crijevnu mikrobiotu i time neizravno utjecati na smanjenje simptoma psorijaze.

Zaključak

Postoji sve više dokaza koji podupiru ulogu prehrane u upravljanju psorijazom. Prehrana bogata biljnim namirnicama, siromašna zasićenim mastima i protuupalni prehrambeni obrasci poput mediteranske prehrane mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života oboljelih. Uključivanje prehrambenih procjena u rutinsku skrb o oboljelima sa psorijazom može biti ključan korak prema boljem upravljanju bolešću.

Izvor:

Hawkins, P., Earl, K., Tektonidis, T. G., &Fallaize, R. (2024). The role ofdietinthe management ofpsoriasis: a scopingreview. Nutritionresearchreviews, 37(2), 296–330.

Garbicz, J., Całyniuk, B., Górski, M., Buczkowska, M., Piecuch, M., Kulik, A., &Rozentryt, P. (2021). NutritionalTherapyinPersonsSufferingfromPsoriasis. Nutrients, 14(1), 119.

Zanesco, S., Maruthappu, T., Griffiths, C. E. M., Dalrymple, K. V., Gibson, R., & Hall, W. L. (2025). Associationsbetweendietqualityindicesandpsoriasisseverity: resultsfromtheAskingPeoplewithPsoriasisabout Lifestyle andEating (APPLE) cross-sectionalstudy. British Journal ofNutrition, 1–36.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Sezonske alergije

Sezonske alergije i osjetljiva koža

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Koža

Imam problem sa crvenilom na koži – molim pomoć

Koža

Priprema kože za proljeće

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteProljeće je godišnje doba u kojem se naše tijelo i koža intenzivno bude. Sve nekako postaje užurbanije i razigranije što se očituje osim na prirodi i na koži. Ona može početi burno reagirati na sve okolišne čimbenike kao što je prvo proljetno sunce ili na pelud radi cvatnje biljaka. Proljetno sunce u osjetljive kože može […]

Mozak

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Prehrana

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Koža

Kako tretirati mješovitu kožu lica?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]