Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine spasiti 7 milijuna života.

Šteti li natrijev glutamat zdravlju?

Iako se o problemu soli puno zna i govori, soljenke se ne odričemo, kao ni glavnog izvora soli u prehrani, a to su procesirani proizvodi industrije poput mesa i grickalica. Američka agencija za hranu i lijekove FDA predlaže da se problemu prekomjernog soljenja pristupi kao i problemu prekomjernog unosa šećera, a to je korištenjem zamjena. Jedan od kandidata koji može poslužiti kao zamjena za sol, a nalazi se na FDA popisu je natrijev glutamat. Ovaj bijeli prah uobičajen je sastojak kineske kuhinje dok ga u zapadnim zemljama prati zao glas nezdravog aditiva. Šezdesetih godina prošlog stoljeća proglašen je krivcem za izazivanje glavobolje, obamrlosti, vrtoglavice i lupanja srca – stanja poznatog pod nazivom sindrom kineskog restorana. Prvi članak o negativnom učinku natrijevog glutamata na zdravlje objavljen je 1968. godine u časopisu The New England Journal of Medicine u kojem je autor članka opisao da se osjećao loše nakon unosa kineske hrane, a za simptome je okrivio natrijev glutamat ili MSG. Kasnije je otkriveno da se autor nevedenog članka lažno predstavio kao liječnik, a činjenica da MSG ima štetne učinke na zdravlje ljudi nikad nije potvrđena znanstvenim istraživanjima. Iako nema dokaza da narušava zdravlje, mali postotak populacije može patiti od preosjetljivosti na ovaj sastojak i natrijev glutamat može izazivati glavobolju, ali neće uzrokovati ozbiljnija stanja. 

Usporedba natrijevog glutamata i soli

Sol bez sumnje uzrokuje opasne bolesti današnjice i zamjena određene količine soli natrijevim glutamatom zvuči logično pogotovo zbog činjenice da ovaj aditiv čini hranu ukusnijom. Relativno mala količina natrijevog glutamata dodana u hranu smanjene količine soli može očuvati okus na koji su potrošači navikli, a jedino ukusne zamjene s manje soli imaju šanse da budu šire prihvaćene. Natrijev glutamat u svom sastavu kao i sol sadrži natrij, međutim, u tri put manjoj količini. Ostatak molekule natrijevog glutamata čini glutamat ili glutaminska kiselina koja je ključna molekula umami okusnog doživljaja. Radi se o pojačivaču okusa koji pojačava doživljaj soli i drugih okusa već prisutnih u hrani. Za razliku od soli koja osigura eksploziju okusa nakon čega okus brzo ishlapi, natrijev glutamat dugo se zadržava na okusnim pupoljcima na jeziku nakon što se hrana proguta produljujući slani užitak. Natrijev glutamat pojačava slani okus povećavajući proizvodnju sline i otpuštajući slobodnije molekule natrija po jeziku u usporedbi sa soli.

Upotreba natrijevog glutamata može neopaženo dovesti do značajnog smanjenja soli u prehrani

Novija istraživanja, uključujući i istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients 2020. godine,  pokazuju da je zamjena soli s natrijevim glutamatom sigurna i može dovesti do redukcije količine soli u prehrani za čak 40%. Međutim, valja napomenuti da su novija istraživanja djelomično financirane od strane kompanije koja je prva proizvela komercijalni oblik natrijevog glutamata, no sva su istraživanja neovisno recenzirana. Hoće li potrošači prihvatiti natrijev glutamat trenutno je teško prognozirati, no čini se da prednosti ovog aditiva nadjačavaju njegove nedostatke. Za sada se možemo samo nadati da će nova neovisna istraživanja dodatno potvrditi njegovu sigurnost i učinkovitost u smanjenju soli u prehrani i da će to biti rješenje za gorući problem prekomjernog unosa soli jer su nažalost dosadašnje javnozdravstvene kampanje i strateški planovi skromnog učinka.

Literatura:

  • Hayabuchi H, Morita R, Ohta M, Nanri A, Matsumoto H, Fujitani S, Yoshida S, Ito S, Sakima A, Takase H, Kusaka M, Tsuchihashi T. Validation of preferred salt concentration in soup based on a randomized blinded experiment in multiple regions in Japan-influence of umami (L-glutamate) on saltiness and palatability of low-salt solutions. Hypertens Res. 2020 Jun;43(6):525-533.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Spavanje

Kako liječiti kroničnu migrenu?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLiječenje kronične migrene uključuje kombinaciju akutnog ublažavanja simptoma, preventivne terapije i promjena načina života. Često se preporučuje vođenje dnevnika glavobolje kako bi se dokumentirala učestalost napada, okidači i odgovor na liječenje. Kronična migrena može biti onesposobljavajuće stanje koje je često povezano s većim stopama komorbiditeta poput fibromialgije, sindroma iritabilnog crijeva i poremećaja raspoloženja. Ekonomski trošak […]

Vlakna

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Karcinom pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]