Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine spasiti 7 milijuna života.

Šteti li natrijev glutamat zdravlju?

Iako se o problemu soli puno zna i govori, soljenke se ne odričemo, kao ni glavnog izvora soli u prehrani, a to su procesirani proizvodi industrije poput mesa i grickalica. Američka agencija za hranu i lijekove FDA predlaže da se problemu prekomjernog soljenja pristupi kao i problemu prekomjernog unosa šećera, a to je korištenjem zamjena. Jedan od kandidata koji može poslužiti kao zamjena za sol, a nalazi se na FDA popisu je natrijev glutamat. Ovaj bijeli prah uobičajen je sastojak kineske kuhinje dok ga u zapadnim zemljama prati zao glas nezdravog aditiva. Šezdesetih godina prošlog stoljeća proglašen je krivcem za izazivanje glavobolje, obamrlosti, vrtoglavice i lupanja srca – stanja poznatog pod nazivom sindrom kineskog restorana. Prvi članak o negativnom učinku natrijevog glutamata na zdravlje objavljen je 1968. godine u časopisu The New England Journal of Medicine u kojem je autor članka opisao da se osjećao loše nakon unosa kineske hrane, a za simptome je okrivio natrijev glutamat ili MSG. Kasnije je otkriveno da se autor nevedenog članka lažno predstavio kao liječnik, a činjenica da MSG ima štetne učinke na zdravlje ljudi nikad nije potvrđena znanstvenim istraživanjima. Iako nema dokaza da narušava zdravlje, mali postotak populacije može patiti od preosjetljivosti na ovaj sastojak i natrijev glutamat može izazivati glavobolju, ali neće uzrokovati ozbiljnija stanja. 

Usporedba natrijevog glutamata i soli

Sol bez sumnje uzrokuje opasne bolesti današnjice i zamjena određene količine soli natrijevim glutamatom zvuči logično pogotovo zbog činjenice da ovaj aditiv čini hranu ukusnijom. Relativno mala količina natrijevog glutamata dodana u hranu smanjene količine soli može očuvati okus na koji su potrošači navikli, a jedino ukusne zamjene s manje soli imaju šanse da budu šire prihvaćene. Natrijev glutamat u svom sastavu kao i sol sadrži natrij, međutim, u tri put manjoj količini. Ostatak molekule natrijevog glutamata čini glutamat ili glutaminska kiselina koja je ključna molekula umami okusnog doživljaja. Radi se o pojačivaču okusa koji pojačava doživljaj soli i drugih okusa već prisutnih u hrani. Za razliku od soli koja osigura eksploziju okusa nakon čega okus brzo ishlapi, natrijev glutamat dugo se zadržava na okusnim pupoljcima na jeziku nakon što se hrana proguta produljujući slani užitak. Natrijev glutamat pojačava slani okus povećavajući proizvodnju sline i otpuštajući slobodnije molekule natrija po jeziku u usporedbi sa soli.

Upotreba natrijevog glutamata može neopaženo dovesti do značajnog smanjenja soli u prehrani

Novija istraživanja, uključujući i istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients 2020. godine,  pokazuju da je zamjena soli s natrijevim glutamatom sigurna i može dovesti do redukcije količine soli u prehrani za čak 40%. Međutim, valja napomenuti da su novija istraživanja djelomično financirane od strane kompanije koja je prva proizvela komercijalni oblik natrijevog glutamata, no sva su istraživanja neovisno recenzirana. Hoće li potrošači prihvatiti natrijev glutamat trenutno je teško prognozirati, no čini se da prednosti ovog aditiva nadjačavaju njegove nedostatke. Za sada se možemo samo nadati da će nova neovisna istraživanja dodatno potvrditi njegovu sigurnost i učinkovitost u smanjenju soli u prehrani i da će to biti rješenje za gorući problem prekomjernog unosa soli jer su nažalost dosadašnje javnozdravstvene kampanje i strateški planovi skromnog učinka.

Literatura:

  • Hayabuchi H, Morita R, Ohta M, Nanri A, Matsumoto H, Fujitani S, Yoshida S, Ito S, Sakima A, Takase H, Kusaka M, Tsuchihashi T. Validation of preferred salt concentration in soup based on a randomized blinded experiment in multiple regions in Japan-influence of umami (L-glutamate) on saltiness and palatability of low-salt solutions. Hypertens Res. 2020 Jun;43(6):525-533.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Karcinom pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Trovanje hranom

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Imunitet

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Povrće

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?