Mogu li se sodom bikarbonom ukloniti pesticidi iz voća i povrća?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Pesticidi su zlata vrijedni kada ih promatramo iz perspektive njihovog učinka na suzbijanje bolesti i štetnika biljaka čime osiguravaju dobar urod. Kod dobre poljoprivredne i proizvodne prakse količina ostataka pesticida u voću i povrću ne prelazi granicu dopuštene količine pesticida, no svjedoci smo čestih izvješća o povlačenju proizvoda s tržišta zbog ostataka pesticida u hrani. Potrošače zabrinjavaju ostaci pesticida u hrani zbog njihovog dokazanog negativnog učinka na zdravlje. Određeni pesticidi su neurotoksični, karcinogeni te mogu narušiti reproduktivno zdravlje i uzrokovati proizvodnju abnormalnih stanica u organizmu.

Metode uklanjanja ostataka pesticida

Uobičajene metode uklanjanja ostataka pesticida s površine namirnica su pranje vodom, guljenje, blanširanje i kuhanje. Pranje voća i povrća vodom važan je prvi korak prije konzumacije jer se na taj način osim nečistoća uklanjaju i ostaci nekih pesticida. Nažalost, ispiranje vodom neće uspjeti ukloniti sve ostatke pesticida s površine namirnica jer su neki pesticidi hidrofobni odnosno netopivi u vodi. Istraživanja pokazuju kako se ispiranjem vodom može ukloniti između 25 i 60% ostataka pesticida, međutim, ispiranje je potrebno provoditi najmanje 5 minuta. Voće i povrće može se i namakati u vodi nakon ispiranja međutim, dodatno namakanje neće značajno smanjiti količinu pesticida.

Što kaže znanstvena literatura?

Jedna od često prakticiranih kućnih metoda uklanjanja pesticida s površine namirnica je i uranjanje u otopinu sode bikarbone. Istraživanje objavljeno 2017. godine znanstvenika sa Sveučilišta u Massachusettsu ispitivalo je koliko je učinkovito uranjanje jabuka sorte gala u 1% otopinu sode bikarbone u uklanjaju dvije vrste pesticida (tiabendazola i fosmeta). Rezultati su pokazali kako je soda bikarbona uspješno uklonila 80% tiabendazola te čak 95,6% fosmeta nakon 12 do 15 minuta stajanja u otopini. Kupke sa sodom bikarbonom uzrokuju razgradnju pesticida i dobivanje različitih metabolita. S obzirom da dobiveni kemijski spojevi još nisu dovoljni ispitani, pranje voća i povrća uranjanjem u otopinu sode bikarbone nije univerzalno prihvaćeno, ne samo zbog potencijalnog štetnog učinka na zdravlje ljudi, već i zbog mogućeg negativnog utjecaja na okoliš.

Zašto potpuno uklanjanje pesticida nije moguće

Tijekom vremena određena vrsta pesticida s površine voća i povrća prodire dublje u plod. Nažalost, ispiranjem namirnica sa sodom bikarbonom nije učinkovito kada su u pitanju pesticidi koji su dublje u plodu. U tim je slučajevima guljenje najbolje rješenje, no s druge strane, guljenjem kore uklonit ćemo i obilje korisnih tvari koje se nalaze u kori te neposredno ispod kore voća i povrća.

Učinkovitost ostalih metoda uklanjanja pesticida upitna

U znanstvenoj literaturi se mogu pronaći ispitivanja o učinkovitosti uklanjanja pesticida iz hrane uz pomoć ozona i elektrolize. Naime, podaci uranjanju voća i povrća u kupke koje sadrže vodu s ozonom ili vodu u kojoj je provedena elektroliza vode i soli govore kako su ove kupke učinkovite u uklanjanju ostataka pesticida iz namirnica. No, valja naglasiti kako je provedenih istraživanja premalo da bi se donio zaključak.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Aminokiseline

Sve što biste trebali znati o kolagenu

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKolagen je iznimno važan spoj s mnogobrojnim funkcijama u tijelu, a jedna od temeljnih je održavanje zdravog vezivnog tkiva. Nadalje, pomaže i kod oporavka nakon tjelesne aktivnosti, održavanja zdravlja kože te funkcionalnosti zglobova. No, unatoč njegovoj važnosti, još uvijek postoji mnogo nejasnoća u vezi s vrstama kolagena i načinom na koji on djeluje. Što je […]

Meso

Kako pripremati jela na zdraviji način

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZa one koji se žele zdravo hraniti, a ne žele promijeniti prehranu iz temelja, nekoliko jednostavnih trikova u kuhanju i zamjena namirnica u jelima može značajno doprinijeti boljim prehrambenim navikama. Postulat broj 1: povećajte unos voća i povrća Prehrana bogata voćem i povrćem znanstveno dokazano snižava rizik od pojave nekoliko kroničnih bolesti. Broj porcija voća […]

probava

Smokve su prava riznica zdravlja, ali postoji kvaka

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSmokve su tipično voće područja s toplom i suhom klimom te se osim u Mediteranskim zemljama uzgajaju i na Bliskom istoku. Biološki gledano smokva je obrnuti cvijet s laticama koje se razvijaju unutar ploda, a koje kasnije dozrijeva i postaje voćka koju konzumiramo. Postoji više od 800 različitih vrsta smokava, a najveći proizvođač je Turska. […]

Nutricionizam

Neredovita stolica i detox

Voće

Mediteranska prehrana u prevenciji moždanog udara

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUvriježeno se kao primjer prehrane koja pogoduje zdravlju navodi mediteranska prehrana. Glavna okosnica razmišljanja o tzv. mediteranskoj prehrani kao zdravom prehrambenom temelju zasniva se na opažanju da su su stanovnici uz obalu Sredozemnog mora rijeđe oboljevali od srčanožilnih bolesti u odnosu na ostalu populaciju.

Akne

Akne i prehrana

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]