Mogu li se sodom bikarbonom ukloniti pesticidi iz voća i povrća?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Pesticidi su zlata vrijedni kada ih promatramo iz perspektive njihovog učinka na suzbijanje bolesti i štetnika biljaka čime osiguravaju dobar urod. Kod dobre poljoprivredne i proizvodne prakse količina ostataka pesticida u voću i povrću ne prelazi granicu dopuštene količine pesticida, no svjedoci smo čestih izvješća o povlačenju proizvoda s tržišta zbog ostataka pesticida u hrani. Potrošače zabrinjavaju ostaci pesticida u hrani zbog njihovog dokazanog negativnog učinka na zdravlje. Određeni pesticidi su neurotoksični, karcinogeni te mogu narušiti reproduktivno zdravlje i uzrokovati proizvodnju abnormalnih stanica u organizmu.

Metode uklanjanja ostataka pesticida

Uobičajene metode uklanjanja ostataka pesticida s površine namirnica su pranje vodom, guljenje, blanširanje i kuhanje. Pranje voća i povrća vodom važan je prvi korak prije konzumacije jer se na taj način osim nečistoća uklanjaju i ostaci nekih pesticida. Nažalost, ispiranje vodom neće uspjeti ukloniti sve ostatke pesticida s površine namirnica jer su neki pesticidi hidrofobni odnosno netopivi u vodi. Istraživanja pokazuju kako se ispiranjem vodom može ukloniti između 25 i 60% ostataka pesticida, međutim, ispiranje je potrebno provoditi najmanje 5 minuta. Voće i povrće može se i namakati u vodi nakon ispiranja međutim, dodatno namakanje neće značajno smanjiti količinu pesticida.

Što kaže znanstvena literatura?

Jedna od često prakticiranih kućnih metoda uklanjanja pesticida s površine namirnica je i uranjanje u otopinu sode bikarbone. Istraživanje objavljeno 2017. godine znanstvenika sa Sveučilišta u Massachusettsu ispitivalo je koliko je učinkovito uranjanje jabuka sorte gala u 1% otopinu sode bikarbone u uklanjaju dvije vrste pesticida (tiabendazola i fosmeta). Rezultati su pokazali kako je soda bikarbona uspješno uklonila 80% tiabendazola te čak 95,6% fosmeta nakon 12 do 15 minuta stajanja u otopini. Kupke sa sodom bikarbonom uzrokuju razgradnju pesticida i dobivanje različitih metabolita. S obzirom da dobiveni kemijski spojevi još nisu dovoljni ispitani, pranje voća i povrća uranjanjem u otopinu sode bikarbone nije univerzalno prihvaćeno, ne samo zbog potencijalnog štetnog učinka na zdravlje ljudi, već i zbog mogućeg negativnog utjecaja na okoliš.

Zašto potpuno uklanjanje pesticida nije moguće

Tijekom vremena određena vrsta pesticida s površine voća i povrća prodire dublje u plod. Nažalost, ispiranjem namirnica sa sodom bikarbonom nije učinkovito kada su u pitanju pesticidi koji su dublje u plodu. U tim je slučajevima guljenje najbolje rješenje, no s druge strane, guljenjem kore uklonit ćemo i obilje korisnih tvari koje se nalaze u kori te neposredno ispod kore voća i povrća.

Učinkovitost ostalih metoda uklanjanja pesticida upitna

U znanstvenoj literaturi se mogu pronaći ispitivanja o učinkovitosti uklanjanja pesticida iz hrane uz pomoć ozona i elektrolize. Naime, podaci uranjanju voća i povrća u kupke koje sadrže vodu s ozonom ili vodu u kojoj je provedena elektroliza vode i soli govore kako su ove kupke učinkovite u uklanjanju ostataka pesticida iz namirnica. No, valja naglasiti kako je provedenih istraživanja premalo da bi se donio zaključak.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Vitamin c

Sve što biste trebali znati o kolagenu

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Kolagen je iznimno važan spoj s mnogobrojnim funkcijama u tijelu, a jedna od temeljnih je održavanje zdravog vezivnog tkiva. Nadalje, pomaže i kod oporavka nakon tjelesne aktivnosti, održavanja zdravlja kože te funkcionalnosti zglobova. No, unatoč njegovoj važnosti, još uvijek postoji mnogo nejasnoća u vezi s vrstama kolagena i načinom na koji on djeluje. Što je […]

Voće

Voće u dijabetičkoj dijeti

Ulje

Kako pripremati jela na zdraviji način

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za one koji se žele zdravo hraniti, a ne žele promijeniti prehranu iz temelja, nekoliko jednostavnih trikova u kuhanju i zamjena namirnica u jelima može značajno doprinijeti boljim prehrambenim navikama. Postulat broj 1: povećajte unos voća i povrća Prehrana bogata voćem i povrćem znanstveno dokazano snižava rizik od pojave nekoliko kroničnih bolesti. Broj porcija voća […]

probava

Smokve su prava riznica zdravlja, ali postoji kvaka

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Smokve su tipično voće područja s toplom i suhom klimom te se osim u Mediteranskim zemljama uzgajaju i na Bliskom istoku. Biološki gledano smokva je obrnuti cvijet s laticama koje se razvijaju unutar ploda, a koje kasnije dozrijeva i postaje voćka koju konzumiramo. Postoji više od 800 različitih vrsta smokava, a najveći proizvođač je Turska. […]

Moždani udar

Mediteranska prehrana u prevenciji moždanog udara

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Uvriježeno se kao primjer prehrane koja pogoduje zdravlju navodi mediteranska prehrana. Glavna okosnica razmišljanja o tzv. mediteranskoj prehrani kao zdravom prehrambenom temelju zasniva se na opažanju da su su stanovnici uz obalu Sredozemnog mora rijeđe oboljevali od srčanožilnih bolesti u odnosu na ostalu populaciju.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]