Bolujete od autoimune bolesti? Možda ste rezistentni na vitamin D!

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Vitamin D ima mnogobrojne učinke u organizmu, posebice na imunosni sustav te se sve više koristi kako u profilaksi tako i u liječenju brojnih bolesti. Jedan od pristupa liječenju autoimune bolesti multiple skleroze je upravo primjena visokih doza vitamina D jer prema određenim hipotezama oboljeli od autoimunih bolesti imaju oblik rezistencije vitamina D.

Rezistenciju vitamina D uzrokuje blokada receptora za vitamin D

Da bi vitamin D ispoljio svoju funkciju u organizmu i povoljno djelovao na zdravlje kostiju i imunitet mora se uspješno vezati na receptor za vitamin D ili VDR. Vitamin D receptor je protein koji na sebe veže vitamin D te se nastali kompleks može vezati za DNA i regulirati primjerice ugradnju kalcija u kosti. Blokiranjem receptora onemogućava se djelovanje vitamina D, a blokadu mogu uzrokovati patogene bakterije poput E. coli, stanice karcinoma, ali i kronični stres. Blokadom receptora se hipotetski može objasniti teški oblik niske osjetljivosti na vitamin D odnosno rezistencija koja u konačnici posreduje razvoju autoimunih bolesti. Naime, istraživanja su pokazala kako kod određenog dijela populacije, unatoč primjeni adekvatnih doza vitamina D, ne dolazi do adekvatnog povećanja vitamina D u krvi ili do očekivanog biološkog učinka u organizmu.

Kod oboljelih od autoimunih bolesti postoje problemi u metabolizmu vitamina D

Nekoliko je istraživanja pokazalo kako ljudi imaju različit odgovor na suplementaciju vitaminom D. Naime, čak i doze vitamina D koje se smatraju adekvatnima, primjerice oko 3000 IJ tijekom nekoliko mjeseci, nisu kod nekih ispitanika uspjele dovesti do očekivanog povećanja razine vitamina D u krvi ili do očekivanog učinka u organizmu poput smanjenja razine parathormona (PTH). PTH je povećan u slučaju kada u krvi nedostaje kalcija i on signalizira otpuštanje kalcija iz kostiju. Također, visoka razina vitamina D (25-OH vitamina D), utječe na snižavanje razine PTH. Kod oboljelih od autoimunih bolesti primijećena je povišena razina PTH hormona unatoč normalnoj razini vitamina D.

Četvrtina populacije slabo reagira na primjenu vitamina D

Uzmu li se u obzir svi očekivani učinci vitamina D, rezultati istraživanja su pokazali kako se ispitanici mogu svrstati u tri skupine. U prvoj skupini su osobe niske osjetljivosti (24%), u drugoj skupini su osobe srednje osjetljivosti kojih ima najviše (51%) i u trećoj skupini su osobe koje imaju visoku osjetljivost na vitamin D (25%). Ova su istraživanja pokazala kako postoji čitav spektar odgovora na primjenu vitamina D, a četvrtina populacije nema adekvatan biološki odgovor na primjenu vitamina D te je osobama sa slabim odgovorom potrebno individualno povećati doze.

Hipoteza koja objašnjava porast učestalosti autoimunih bolesti

Prema hipotezi njemačkih znanstvenika u pozadini porasta autoimunih bolesti nalazi se nenasljedna rezistencija vitamina D koja je kombinacija genetske predispozicije i akumulacije okolišnih čimbenika. Pod okolišnim čimbenicima smatraju se između ostalog i patogeni mikroorganizmi čija je strategija napada domaćina blokada receptora za vitamin D. Blokada receptora uzrokuje nedostatak vitamina D i neadekvatno funkcioniranje imunosnog sustava koji za posljedicu ima povećanu podložnost kako autoimunim bolestima tako i virusnim infekcijama poput COVID-19.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Suplementacija

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Prehrana

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Životna dob

Uzroci alopecije kod žena kroz različitu životnu dob

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteIspadanje kose u žena vrlo je česta pojava koja može biti vidljiva već u djetinjstvu, ali i kasnije tijekom života. Ova pojava čest je razlog dolaska dermatologu na pregled kako bi se ispadanje kose zaustavilo. Roditelji su vrlo često jako zabrinuti radi ispadanja kose svoje u djevojčice kako ne bi neki ozbiljniji zdravstveni problem bio […]

Vitamin D

Smjernice za prehranu kod PCOS

Zdravlje kože

Može li jak imunitet poboljšati zdravlje kože?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKoža je naš najveći organ koji ima mnogobrojne funkcije. Ona nije neki pokrivač koji nas štiti od vanjskog svijeta i njegovog utjecaja već ima ulogu i kao veliki imunološki organ. Kako bi koža bila zdrava i lijepa potrebno je o njoj brinuti tijekom cijele godine, no ako smo stalno u stresu, loše se i neredovito […]

Antitijela štitnjače

Je li ashwaganda kontraindicirana kod autoimune bolesti štitnjače i koja je preporučena zamjena?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]