Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na čvrstim znanstvenim dokazima i kako prehrana zaista može utjecati na naš imunosni sustav? Iako je nutricionistička imunologija relativno mlada znanstvena disciplina, posljednjih godina postala je sve važnija u razumijevanju i otkrivanju načina na koji prehrambene navike mogu oblikovati naš imunosni odgovor i, u konačnici, naše zdravlje.

Post i njegov učinak na imunosni sustav

Jedan od najzanimljivijih pristupa u nutricionističkoj imunologiji je istraživanje utjecaja povremenog posta na imunosni sustav. Dokazi sugeriraju da povremeni post može smanjiti rizik od brojnih bolesti, uključujući hipertenziju, aterosklerozu, šećernu bolest i astmu. Primjerice, post može smanjiti broj cirkulirajućih monocita, stanica koje su potrebne za zaštitu tijela od stranih patogena, ali koje također mogu biti uzrokom autoimunih bolesti. Neuroznanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Kini ispitivali su kako post aktivira specifične neurone u mozgu koji reguliraju imunosni odgovor. Njihovo istraživanje na miševima pokazalo je da aktivacija ovih neurona može pomoći u regulaciji autoimunih bolesti, poput multiple skleroze, čime se sprječava gubitak tjelesne mase i paraliza. Istraživači vjeruju da bi slični učinci mogli biti postignuti u ljudi, aktiviranjem tih neurona električnom stimulacijom ili malim molekulama. Međutim, postoje i upozorenja; prekomjerni post može oslabiti odgovore imunosnog sustava, zbog čega je važno pronaći ravnotežu. Istraživanje iz 2023. godine pokazalo je da predugi post može uzrokovati monocitozu, stanje u kojem se broj monocita u krvi dramatično povećava, što može povećati rizik od infekcija i autoimunih bolesti.

Prehrambene komponente: vlakna, masti i hitin

Prehrambene komponente poput vlakana i masti također imaju značajan utjecaj na naš imunosni sustav. Primjerice, istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Washington u St. Louisu otkrilo je da specifična vrsta vlakana, hitin, prisutna u gljivama, rakovima i jestivim insektima, može aktivirati specifičnu vrstu imunosnog odgovora.

Kada su miševi hranjeni prehranom bogatom hitinom, istraživači su kod njih primijetili povećanje razine glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1), hormona koji potiče smanjenje apetita i pomaže u kontroli tjelesne mase. Ovaj hormon postao je ključni cilj u terapijama za liječenje pretilosti lijekom semaglutidom, poznatijeg pod nazivima kao Ozempic/Mounjaro/Wegovy.

Promjene u prehrambenim navikama mogu izazvati brze, ali značajne promjene u imunosnom sustavu. Provedeno istraživanje pokazalo je da su samo tri dana visokomasne prehrane siromašne vlaknima kod miševa bila dovoljna da uzrokuju pad broja T-stanica, ključnih za prepoznavanje i obranu od patogena. Ovaj pad u funkciji T-stanica čini organizam podložnijim bakterijskim infekcijama. Zanimljivo, kada je nekoliko volontera zamoljeno da konzumiraju prehranu s nižim udjelom vlakana, zabilježeni su slični utjecaji i na njihov imunosni sustav. Navedena istraživanja pokazuju koliko je važna ravnoteža u prehrambenim navikama i kako ekstremne promjene mogu imati negativne učinke na naše zdravlje.

Istraživanja provedena na ljudima

Dokazivanje ranije navednoga kod ljudi može biti izazovno. Precizno kontrolirati prehranu sudionika istraživanja tijekom dugih razdoblja vrlo je izazovno, kao i motivirati sudionike da točno pamte i bilježe svoju prehranu svaki dan. Poznato je kako su sudionici skloni zatajiti određenu količinu hrane koju su unijeli ili pak, uslijed sudjelovanja u istraživanju, promijeniti svoje prehrambene navike u skladu s očekivanim i poželjnim. Najvjerodostojniji rezultati dobiveni su upravo onda kada je prehrana sudionika strogo kontrolirana te se nalaze pod stručnim nadzorom za vrijeme trajanja istraživanja. Istraživanje provedeno na Pasteurovom institutu u Parizu koristilo je upravo tu metodu. Istraživači su angažirali 20 odraslih osoba za četverotjedni boravak u bolnici i nasumično ih raspodijelili da slijede ili ketogenu dijetu (temeljenu na životinjskim proizvodima s niskim razinama ugljikohidrata) ili vegansku, niskomasnu dijetu tijekom prva dva tjedna, a zatim su posljednja dva tjedna prakticirali suprotnu dijetu od one u prvom dijelu ispitivanja. Uzorci krvi pokazali su da je prelazak na bilo koju od dijeta bio povezan s jasnim promjenama u broju različitih stanica imunosnog odgovora.

Tijekom prakticiranja ketogene dijete, sudionici su imali poboljšane razine i aktivnost T i B-stanica koje čine dio stečenog imunosnog sustava, koji pokreće „precizne“ odgovore koji prepoznaju specifične neprijatelje. Oni na veganskoj dijeti pokazali su poboljšane odgovore urođenog imunosnog sustava, koji su brži i manje specifični od stečenih odgovora. Unatoč razlikama u dobi, genetici i tjelesnoj masi, bilo je iznenađujuće vidjeti koliko su učinci na imunosni sustav bili slični i to u samo dva tjedna.

Zanimljivo kliničko istraživanje objavljeno 2021. godine istraživalo je utjecaj prehrane na imunoterapiju u liječenju karcinoma. Pokazalo se da je veći unos prehrambenih vlakana povezan s boljim preživljavanjem kod osoba koje su primale imunoterapiju za melanom, te da su miševi s melanomima, koji su bili hranjeni prehranom s niskim udjelom vlakana, imali manje NKT (eng. natural killer T) stanica koje napadaju karcinom.

Zaključak: Potencijal personalizirane prehrane

Nutricionistička imunologija pokazuje ogroman potencijal za razvoj novih pristupa liječenju niza ozbiljnih zdravstvenih stanja. Iako je još uvijek prerano za davanje konkretnih prehrambenih preporuka, znanstvenici se nadaju da će buduća istraživanja omogućiti personalizirane prehrambene smjernice koje bi mogle poboljšati funkciju imunosnog sustava i pomoći u prevenciji i liječenju bolesti. U sljedećih deset godina možemo očekivati značajne napretke u ovom području, koji će omogućiti primjenu prehrambenih savjeta u kliničkim okruženjima i time značajno pridonijeti poboljšanju zdravlja društva.

Izvor:

Kim, D. H., Wang, Y., Jung, H., Field, R. L., Zhang, X., Liu, T. C., Ma, C., Fraser, J. S., Brestoff, J. R., & Van Dyken, S. J. (2023). A type 2 immune circuit in the stomach controls mammalian adaptation to dietary chitin. Science (New York, N.Y.), 381(6662), 1092–1098.

Jordan, S., Tung, N., Casanova-Acebes, M., Chang, C., Cantoni, C., Zhang, D., Wirtz, T. H., Naik, S., Rose, S. A., Brocker, C. N., Gainullina, A., Hornburg, D., Horng, S., Maier, B. B., Cravedi, P., LeRoith, D., Gonzalez, F. J., Meissner, F., Ochando, J., Rahman, A., … Merad, M. (2019). Dietary Intake Regulates the Circulating Inflammatory Monocyte Pool. Cell, 178(5), 1102–1114.e17.

Fleming N. (2024). Your diet can change your immune system – here’s how. Nature, 634(8034), 528–531.

Spencer, C. N., McQuade, J. L., Gopalakrishnan, V., McCulloch, J. A., Vetizou, M., Cogdill, A. P., Khan, M. A. W., Zhang, X., White, M. G., Peterson, C. B., Wong, M. C., Morad, G., Rodgers, T., Badger, J. H., Helmink, B. A., Andrews, M. C., Rodrigues, R. R., Morgun, A., Kim, Y. S., Roszik, J., … Wargo, J. A. (2021). Dietary fiber and probiotics influence the gut microbiome and melanoma immunotherapy response. Science (New York, N.Y.), 374(6575), 1632–1640.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Probiotici

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Hrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Vitamin E

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Lakoprobavljiva hrana

Bolovi u trbuhu

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]