Je li ashwaganda kontraindicirana kod autoimune bolesti štitnjače i koja je preporučena zamjena?

Pozdrav,

Zensko, 29 godina, 60 kg.

Voljela bih probati uzimati ashwagandhu za smanjenje stresa i umora.

Citala sam da se treba posavjetovati s lijecnikom u slucaju problema sa stitnjacom.

Nemam autoimunu bolest, ali imam povisena antitijela. Ovo je zadnji nalaz: TSH 3.53
Ft4 13.34
Ft3 4.17
Anti TG 25.22
Anti TPO 0.9

Smijem li uzimati aswagandhu? Koju dozu biste preporucili? Ako ne smijem, koja bi bila zamjena za to?

Hvala!

22.5.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha  (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije.

Španjolski znanstvenici analizirali su do sada objavljena in vitro, in vivo i klinička istraživanja o utjecaju rodiole i ashwagandhe  na zdravlje i otkrili kako obje biljke imaju antistresno djelovanje, međutim, posjeduju različit mehanizam djelovanja. Pojednostavljeno govoreći, rodiola ima energizirajuće djelovanje, dok ashwagandha  ima uspavljujuće djelovanje.

Budući da se ashwaganda ne preporučuje kod bolesti štitnjače, iako vi imate tek neznatno povišena antitijela, možda vam je bolja opcija koristiti rodiolu.

Rodiola se smatra sigurnom za uzimanje i općenito se dobro podnosi. Preporučuje se rodiolu uzimati u jutarnjim satima jer može negativno utjecati na san i uzrokovati živopisne snove ako se uzima kasnije tijekom dana. Rodiolu trebaju izbjegavati osobe s bipolarnim poremećajem i ne preporučuje se uzimati je zajedno s psihotropnim tvarima, a izbjegavati ju trebaju i osobe koje teško podnose stimulanse poput kofeina.

Većina pripravaka rodiole standardizirana je na specifične udjele rozavina ili salidrozida ili oba spoja. Odnos rozavina prema salidrozidima u rodioli je približno 3:1 te se i pripravci obično standardiziraju na taj omjer. Nekoliko kliničkih studija pokazalo je kako primjena ekstrakta rodiole smanjuje osjećaj umora te pospješuje mentalne izvedbe (posebice mogućnost koncentracije) i ujedno smanjuje efekt izgaranja (burnout) u bolesnika sa sindromom kroničnog umora. Također, znanstveni dokazi idu u prilog primjeni rodiole kod blage do umjerene depresije te generaliziranog anksioznog poremećaja. Budući da uglavnom nema neželjene učinke niti interakcije s lijekovima, velik je potencijal primjene ove ljekovite biljke u kliničkoj praksi.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?