Je li ashwaganda kontraindicirana kod autoimune bolesti štitnjače i koja je preporučena zamjena?

Pozdrav,

Zensko, 29 godina, 60 kg.

Voljela bih probati uzimati ashwagandhu za smanjenje stresa i umora.

Citala sam da se treba posavjetovati s lijecnikom u slucaju problema sa stitnjacom.

Nemam autoimunu bolest, ali imam povisena antitijela. Ovo je zadnji nalaz: TSH 3.53
Ft4 13.34
Ft3 4.17
Anti TG 25.22
Anti TPO 0.9

Smijem li uzimati aswagandhu? Koju dozu biste preporucili? Ako ne smijem, koja bi bila zamjena za to?

Hvala!

22.5.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha  (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije.

Španjolski znanstvenici analizirali su do sada objavljena in vitro, in vivo i klinička istraživanja o utjecaju rodiole i ashwagandhe  na zdravlje i otkrili kako obje biljke imaju antistresno djelovanje, međutim, posjeduju različit mehanizam djelovanja. Pojednostavljeno govoreći, rodiola ima energizirajuće djelovanje, dok ashwagandha  ima uspavljujuće djelovanje.

Budući da se ashwaganda ne preporučuje kod bolesti štitnjače, iako vi imate tek neznatno povišena antitijela, možda vam je bolja opcija koristiti rodiolu.

Rodiola se smatra sigurnom za uzimanje i općenito se dobro podnosi. Preporučuje se rodiolu uzimati u jutarnjim satima jer može negativno utjecati na san i uzrokovati živopisne snove ako se uzima kasnije tijekom dana. Rodiolu trebaju izbjegavati osobe s bipolarnim poremećajem i ne preporučuje se uzimati je zajedno s psihotropnim tvarima, a izbjegavati ju trebaju i osobe koje teško podnose stimulanse poput kofeina.

Većina pripravaka rodiole standardizirana je na specifične udjele rozavina ili salidrozida ili oba spoja. Odnos rozavina prema salidrozidima u rodioli je približno 3:1 te se i pripravci obično standardiziraju na taj omjer. Nekoliko kliničkih studija pokazalo je kako primjena ekstrakta rodiole smanjuje osjećaj umora te pospješuje mentalne izvedbe (posebice mogućnost koncentracije) i ujedno smanjuje efekt izgaranja (burnout) u bolesnika sa sindromom kroničnog umora. Također, znanstveni dokazi idu u prilog primjeni rodiole kod blage do umjerene depresije te generaliziranog anksioznog poremećaja. Budući da uglavnom nema neželjene učinke niti interakcije s lijekovima, velik je potencijal primjene ove ljekovite biljke u kliničkoj praksi.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]