Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu prehranu bogatu vitaminima i mineralima, redovitu tjelesnu aktivnost i dovoljnu količinu sna, a u smanjenju učestalosti infekcija kod djece mogu pomoći i određeni nutraceutici, odnosno molekule koje se nalaze na granici hrane i lijekova, a radi se o prirodnim bioaktivnim komponentama koje mogu biti korisne za zdravlje. Primjeri nutraceutika su vitamini i minerali poput vitamina D i cinka, zatim omega-3 masne kiseline, probiotici te laktoferin. Laktoferin je prirodni, vrlo složeni protein koji se nalazi u tjelesnim tekućinama poput mlijeka i sline te na membranama stanica poput bijelih krvnih stanica gdje ima zaštitnu ulogu. Smatra se da sudjeluje u obrani organizma od mikroba i virusa te da ima antioksidativno djelovanje, snažan utjecaj na imunitet i može regulirati rast stanica.

Antivirusno djelovanje laktoferina otkriveno 1980-ih godina

Prva znanstvena istraživanja o utjecaju ove molekule na viruse provedena su 1980-ih godina, kada je laktoferin poboljšao stopu preživljavanja miševa zaraženih kompleksnim virusom Friend. Tijekom 1990-ih godina istraživanja su pokazala da laktoferin ima antivirusno djelovanje protiv brojnih virusa poput citomegalovirusa, virusa herpes simpleksa, HIV-a, hepatitisa C, rotavirusa i respiratornog sincicijskog virusa (RSV).

Laktoferin sprječava ulazak virusa u stanice

Smatra se da laktoferin antivirusni učinak ispoljava u ranoj fazi infekcije na način da sprječava ulazak virusa u stanice domaćina blokiranjem staničnih receptora ili izravnim vezanjem na virusne čestice. Dodatno, neki znanstveni radovi pokazali su da laktoferin može djelovati i unutar same stanice nakon prodora virusa i inhibirati njegovu replikaciju. Prema do sada objavljenim istraživanjima, laktoferin unesen oralnim putem može služiti kao prevencija čestih virusnih infekcija poput prehlade i gripe pa čak i virusnih gastroenteritisa odnosno omraženih crijevnih viroza.

Učinci oralne primjene laktoferina kod djece

Kada je u pitanju zaraza virusima poput norovirusa nažalost ne postoji prevencija ili lijek, međutim, u istraživanju o gastroenteritisu izazvanim rotavirusom pokazalo se da svakodnevni unos goveđeg laktoferina može ublažiti simptome bolesti. Također, dnevna primjena laktoferina kod djece može smanjiti učestalost gastroenteritisa izazvanog norovirusom.

Sažetak dokaza objavljen 2022. godine o učinku suplementacije goveđim laktoferinom na učestalost, trajanje ili težinu respiratornih bolesti i infekcija dišnih puteva obuhvatio je 10 istraživanja koja su zabilježila smanjenje učestalosti infekcija dišnih puteva u 33% ispitavanja te smanjenje učestalosti i/ili trajanja bolesti u 50% ispitivanja. Tri od pet ispitivanja (60%) na djeci i dva od pet ispitivanja na odraslima (40%) pokazala su koristi od unosa laktoferina u obliku dodatka prehrani u usporedbi s placebom s trajanjem primjene najmanje 3 mjeseca i u dozama od 35 mg na dan do čak 800 mg za dojenčad. Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se osigurali pouzdaniji dokazi o djelovanju laktoferina kod crijevnih i respiratornih viroza kod djece, za sada laktoferin djeluje vrlo obećavajuće.

Literatura:

  • Wakabayashi H, Oda H, Yamauchi K, Abe F. Lactoferrin for prevention of common viral infections. J Infect Chemother. 2014;20(11):666-671.
  • Berthon BS, Williams LM, Williams EJ, Wood LG. Effect of Lactoferrin Supplementation on Inflammation, Immune Function, and Prevention of Respiratory Tract Infections in Humans: A Systematic Review and Meta-analysis. Adv Nutr. 2022;13(5):1799-1819.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]