Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Lektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje specifičnosti za određene šećere, lektini igraju važnu ulogu u različitim biološkim procesima, poput prepoznavanja stanica, rasta tkiva, obrane organizma pa čak i u širenju tumora. Preko 500 lektina izolirano je i identificirano iz biljaka koje ih prvenstveno proizvode kao obrambene mehanizme protiv insekata, plijesni i bolesti.

Izvor lektina u prehrani

Neznatne količine lektina unose se putem neprerađenog voća i povrća, dok su sirove mahunarke i cjelovite žitarice daleko najkoncentriraniji izvori lektina u prehrani. Analizama sirovih mahunarki utvrđeno je da soja pokazuje najveću aktivnost, zatim grah (Phaseolus vulgaris), leća, grašak, bob i slanutak na posljednjem mjestu, kao mahunarka s najmanjom sposobnosti aglutinacije ispitane na životinjama. Međutim, količina lektina u mahunarkama varira i ovisi o brojnim čimbenicima poput sorte ili područja uzgoja.

Mogu li se lektini ukloniti iz hrane?

Iako su lektini prilično otporni na probavu u probavnom sustavu, ipak se mogu ukloniti iz hrane različitim procesima. Primjerice, namakanje i kuhanje uzrokuju nepovratnu denaturaciju lektina. Kuhanje mahunarki može potpuno elimirati lektine. Također, sterilizacija graha pod tlakom (autoklaviranje) tijekom 20 minuta uspješno eliminira sve antinutrijente u hrani osim tanina. Osim kuhanja, dokazano je da fermentacija tijekom 72 sata uništava gotovo sve lektine u mahunarkama. S druge strane, mikrovalne pećnice nisu učinkovita metoda za deaktivaciju lektina. Mikrovalna pećnica uništi gotovo sve lektine u većini mahunarki, no ne utječe značajno na lektine u običnom grahu.  

Zabilježeni slučajevi trovanja

Iako je za uništavanje toksina dovoljno samo 10 minuta kuhanja mahunarki, slučajevi trovanja hranom uzrokovani konzumacijom sirovih ili nedovoljno kuhanih mahunarki pojavljuju se diljem svijeta. Primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu, između 1976. i 1989. godine, zabilježeno je 50 slučajeva trovanja hranom za koje se sumnjalo da su posljedica nedovoljno pripremljenog crvenog graha.Toksičnost fitohemaglutinina, uzrokovana konzumacijom svježeg crvenog graha, također je česta u Kini, gdje je između 2004. i 2013. godine pogođeno preko 7000 ljudi. U svim slučajevima grah je bio konzumiran sirov, samo namočen ili kuhan na temperaturama koje nisu bile dovoljne za uništavanje lektina,

Lektini i hemaglutinini ne razgrađuju se lako tijekom probave, pa prolaze kroz crijeva u aktivnom obliku. Kada stignu do tankog crijeva, mogu se vezati na određene šećerne strukture na površini crijevnih stanica i uzrokovati promjene na crijevima i disbiozu.

Klinička istraživanja

Klinička ispitivanja primjene lektina na ljudima su malobrojna. Iako lektini iz sirovog brašna mahunarki pokazuju štetne učinke kada se daju izolirano u pokusima na životinjama, kuhanje ili autoklaviranje graha potpuno uklanja djelovanje fitohemaglutinina i povezanu aglutinaciju eritrocita kod ljudi.

Određena su istraživanja dobila proturječne rezultate, no oni su vjerojatno posljedica istraživanja koja su koristila životinjske modele, stanične kulture i izolirane lektine koji ne odražavaju stvarne prehrambene uvjete, gdje se lektini konzumiraju u malim količinama, zajedno s drugim hranjivim i biološki aktivnim spojevima.

Iako se o lektinima uglavnom govori u negativnom kontekstu, neka istraživanja upućuju na moguće prednosti lektina te njihovu upotrebu kao funkcionalne hrane i nutraceutika. Zbog svoje jake afinitetne i specifične interakcije s glikanima, lektini su predmet istraživanja kao potencijalni dijagnostički i terapijski alati kod karcinoma.

Trenutno korištene onkološke terapije često su popraćene štetnim nuspojavama zbog slabe specifičnosti, dok lektini mogu prepoznati stanice raka po njihovoj neobičnoj strukturi glikana. Zbog toga se lektini istražuju kao pomoćna sredstva uz standardne kemoterapijske agense. Lektini mahunarki izolirani iz leće, slanutka, graška i običnog graha pokazuju antiproliferativno djelovanje protiv različitih linija stanica raka. Međutim, potrebna su daljnja klinička ispitivanja na ljudima prije donošenja konačnih zaključaka.

Zaključak

Općenito, istraživanja pokazuju da hrana bogata lektinima, ako nije pravilno pripremljena, može uzrokovati trovanje hranom. Međutim, tradicionalni postupci poput namakanja, klijanja, fermentacije, kuhanja i sterilizacije značajno smanjuju sadržaj lektina.

Kod mahunarki s osobito visokim udjelom lektina, poput soje i crvenog graha, nužno je kuhanje ili sterilizacija kako bi se lektini eliminirali, jer niže temperature kuhanja ne smanjuju njihov sadržaj u značajnoj mjeri. Trenutno ne postoji dovoljno snažan dokaz iz kliničkih ispitivanja na ljudima koji bi potvrdio tvrdnju da hrana bogata lektinima, u njihovom cjelovitom i kuhanom obliku, dosljedno uzrokuje upalu, povećanu propusnost crijeva ili probleme s apsorpcijom hranjivih tvari u općoj populaciji.

Istraživanje objavljeno 2020. godine, u kojem je sudjelovalo 500 ispitanika, pokazalo je imunosnu reaktivnost na lektine u rasponu od 7,8% do 18%, što ukazuje da neki pojedinci mogu imati reakciju na neprobavljene lektine.

Važno je napomenuti da su mahunarke i druge biljne namirnice bogate lektinima izvrsni izvori esencijalnih aminokiselina, prebiotičkih vlakana, vitamina, minerala te snažnih antioksidativnih i protuupalnih spojeva. Prehrana bogata mahunarkama i cjelovitim žitaricama povezana je sa smanjenjem upalnih biljega u istraživanjima na životinjama i ljudima. Dok daljnja klinička ispitivanja na ljudima ne pokažu suprotno, čini se da su zdravstvene koristi hrane koja sadrži lektine daleko veće od bilo kakvih potencijalnih negativnih učinaka lektina.

Izvor:

Petroski W, Minich DM. Is There Such a Thing as “Anti-Nutrients”? A Narrative Review of Perceived Problematic Plant Compounds. Nutrients. 2020;12(10):2929.mirja

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Zdravo starenje

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Prehrana

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Opadanje kose

Sezonsko opadanje kose u jesen: Dermatološki pristup i uloga prehrane u prevenciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePojačano ispadanje kose vrlo često primjećujemo baš u jesen pa se to podrazumijeva kao normalan ciklus rasta kose. Ispadanje kose u jesen kao fiziološka pojava može trajati do 6 tjedana, a ako se nakon tog vremena ispadanje nastavlja tada se više se radi o uobičajenoj jesenskoj pojavi. Obično nam tijekom dana ispadne oko 50-100 vlasi […]

Hrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNa kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Bol u trbuhu

Bolovi u trbuhu

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]