Mogu li prehrambena vlakna pomoći u smanjenju otpornosti na antibiotike?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Dobro je poznato da prehrambena vlakna imaju važno mjesto u svakodnevnoj prehrani te se njihov adekvatan unos povezuje s prevencijom nastanka brojnih bolesti, kao i cjelokupnim dobrim zdravljem. Postoji li poveznica između adekvatnog unosa vlakana i otpornosti bakterija na antibiotike, saznajte u nastavku članka.

Dvije su vrste prehrambenih vlakana

Razlikujemo dvije vrste prehrambenih vlakana: vlakna topiva u vodi i netopiva vlakna. Topiva vlakna, poput pektina, koja nalazimo u voću i povrću se u procesu probave otapaju stvarajući viskoznu masu koja štiti cjelokupni probavni sustav od apsorpcije različitih spojeva. S druge strane, netopiva vlakna, kao što su celuloza, hemiceluloza i lignin, a čiji su odličan izvor pšenica, mekinje, grah i soja, prolaze kroz probavni sustav gotovo nepromijenjena, ali zato imaju sposobnost apsorpcije vode čime pripomažu redovito pražnjenje crijeva. Na taj način sprječava se duže zadržavanje nekih toksičnih spojeva u organizmu štiteći ga pri tome od različitih bolesti ili potencijalno opasnih stanja. Neke tvari iz ove skupine, primjerice fruktooligosaharide te galaktooligosaharide, danas svrstavamo u prebiotike, specifičnu vrstu biološki aktivnih spojeva. Interakcijom prebiotika i dobrih bakterija u našim crijevima dolazi do brojnih povoljnih djelovanja u organizmu, a jedno od važnijih je sinteza kratkolančanih masnih kiselina koje predstavljaju gorivo za stanice debelog crijeva. Prosječan dnevni unos vlakana trebao bi iznositi od 25 – 35 g vlakana, a poželjno je da to bude mješavina topljivih i netopljivih vlakana.

Utjecaj prehrambenih vlakana na zdravlje

Prehrana koja obiluje prehrambenim vlaknima dovodi se u vezu sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pretilosti te nekih gastrointestinalnih bolesti i poremećaja. Nadalje, povećani unos prehrambenih vlakana poboljšava profil lipida u serumu, snižava krvni tlak, olakšava kontrolu glukoze u dijabetičara, potiče redovito pražnjenje crijeva, pomaže gubitak suvišnih kilograma, a vjeruje se i da poboljšava rad imunološkog sustava. Osim toga, nova znanstvena saznanja ukazuju na potencijal topivih vlakana u smanjenju antimikrobne rezistencije.

Topiva vlakna i otpornost na antibiotike

Rezistencija na antibiotike, odnosno antimikrobna rezistencija (AMR), sve je ozbiljniji problem na koji ukazuju stručnjaci diljem Europe. Definira se kao otpornost mikroorganizama na djelovanje antibiotika. Mikroorganizmi koji imaju otpornost na različite najčešće korištene antibiotike kao što su tetraciklin i aminoglikozidi značajan su izvor rizika za ljude diljem svijeta, a za očekivati je kako će se ovaj problem vjerojatno pogoršati tijekom narednih desetljeća.

AMR se u najvećoj mjeri odnosi na crijevni mikrobiom iz čega je proizašla ideja kako bi promjene u prehrani mogle biti novo oružje u borbi protiv otpornosti na antibiotike. Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu mBio, zdrave odrasle osobe koje imaju raznoliku prehranu i unose najmanje 8 do 10 grama topivih vlakana dnevno imaju manji udio crijevnih bakterija koje su otporne na antibiotike. Cilj ovog istraživanja bio ispitati povezanost razina gena otpornosti na antibiotike kod crijevnih mikroorganizama i unos vlakana te proteina životinjskog podrijetla. U istraživanju je sudjelovalo 290 zdravih odraslih ispitanika.

Rezultati istraživanja pokazali su da je prehrana s višim unosom vlakana i nižim unosom proteina, posebno iz govedine i svinjetine, značajno povezana s nižim razinama gena za antimikrobnu rezistenciju. Iznenađujuće, na niske razine AMR-a više je utjecala raznolika prehrana nego povećan unos vlakana što bi moglo dovesti do zaključka da bi topiva vlakna trebalo unositi iz različitih izvora. S druge strane, ispitanici koji su imali najveću AMR, istovremenu su imali i značajno manju raznolikost crijevne mikrobiote.

Prehrambena vlakna čine važan dio pravilne i uravnotežene prehrane sa svestranim pozitivnim djelovanjem na naše zdravlje, a nova istraživanja dokazuju da mogu biti od koristi i kod sve većeg problema otpornosti bakterija na antibiotike.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Vitamin K

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Antibiotik

Može li mi antibiotik pomoći da nestane kvržica na testisu?

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Zdrava trudnoća

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Antibiotik

Kašasta stolica – o čemu se tu radi?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]