Vrijeme čitanja članka: 3 minute Clostridioides difficile, nekada znana i kao Clostridium difficile (C. diff) je bakterija koja stvara toksine i spore. Prisutna je u zemlji, vodi ali i u probavnom sustavu kako životinja, tako i zdravih ljudi. Kada je crijevna mikrobiota u ravnoteži, ne uzrokuje probleme. Prvi je puta otkrivena 1935. godine kao dio normalne mikrobiote novorođenčeta. Tek je […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Pod ovim nazivom krije se urgentna urološka bolest koja zahtijeva promptnu kiruršku i medikamentoznu terapiju. Riječ je o upalnoj bolesti koja svoje ishodiše najčešće nalazi u neposrednom području oko analnog otvora (perianalni apsces) ili u samoj perirektalnoj zoni (dakle u okolini završnog dijela debelog crijeva). Daleko rjeđe je sam uzrok te upalne bolesti u urogenitalnoj […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Bolno grlo je jedan od najčešćih razloga za dolazak u pedijatrijsku ordinaciju. U većini slučajeva grlobolja kod djece uzrokovana je virusnim infekcijama gornjih dišnih puteva i antibiotsko liječenje nije potrebno. Odluka o načinu liječenja donosi se na temelju kliničke slike i po potrebi nalaza brisa ždrijela. Uzroci grlobolje Grlobolja je u pravilu uzrokovana virusnom ili […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Liječenje antibiotikom je glavni čimbenik rizika za razvoj postantimikrobnog proljeva uzrokovanog bakterijom Clostridium difficile. Probiotici zbog svoje dostupnosti i niskog rizika primjene pobuđuju veliki interes kao moguća metoda prevencije i liječenja ovoga stanja. Kako je antibiotska terapija povezana s razvojem proljeva? Probavni sustav čovjeka gusto je naseljen mikroorganizmima, te se u njemu nalazi više od […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dobro je poznato da prehrambena vlakna imaju važno mjesto u svakodnevnoj prehrani te se njihov adekvatan unos povezuje s prevencijom nastanka brojnih bolesti, kao i cjelokupnim dobrim zdravljem. Postoji li poveznica između adekvatnog unosa vlakana i otpornosti bakterija na antibiotike, saznajte u nastavku članka. Dvije su vrste prehrambenih vlakana Razlikujemo dvije vrste prehrambenih vlakana: vlakna […]