Ravnoteža na tanjuru

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Prehrana kod dijabetesa, uz samu medicinsku terapiju, je ključan kotačić održavanja ravnoteže u organizmu. Prehrana i medicinska terapija neodvojivo su povezane na putu liječenja dijabetesa.

Ukoliko obroci na našem tanjuru nisu izbalansirani, to će se zasigurno dugoročno odraziti i na ravnotežu u životu i zdravlju.

Prehranom možemo utjecati i na prevenciju pojave bolesti kao što je dijabetes. Veliki skokovi glukoze u krvi nisu poželjni niti za zdrave osobe koje žele održati pravilno funkcioniranje svojeg organizma.

Kod pojave dijabetesa pacijenti uče postulate pravilne prehrane: konzumaciju redovitih i zdravih obroka prirodno bogatih hranjivim tvarima s niskim udjelom masti i kalorija. Ključnu ulogu pri održavaju balansa prehrane imaju namirnice biljnog porijekla : povrće, voće, cjelovite žitarice i orašasti plodovi.

Prehrana bazirana na biljnim namirnicama olakšava pripremu jela sa niskim glikemijskim indeksom kao i unos vrijednih fitonutrijenta i antioksidanasa, te ima važnu ulogu i u prevenciji dijabetesa.

PLANT BASED TREND = ŽIVOTNI STIL

Namirnice životinjskog porijekla dostupnije su nego ikad, te se lako uklapaju u brzi stil života i brzu prehranu. Međutim njihova prevelika količina može stvoriti neravnotežu u hranjivim sastojcima na našim tanjurima, a samim time i u našem zdravlju. Rastući trend „plant based“ prehrane – prehrane temeljene na namirnicama biljnog porijekla je pokušaj vraćanja balansa u prehrani.

Promišljanje o sebi, stavljanje svojeg zdravlja u fokus kao i želja za boljim suživotom s okolišem usmjerava nas na povratak ka biljnoj prehrani koja nije namijenjena samo specifičnim grupama, već apsolutno svima.

Plant based trend, sastavni je dio modernog životnog stila osoba koje svaki dan radije odabiru ono što je održivo, podržavaju lokalnu proizvodnju te biraju najbolje i za sebe i za okoliš. Mala revolucija dešava se i u trgovini te se na policama javljaju novi proizvodi, poput zamjena za meso na bazi biljnih sirovina ili biljnih napitaka.

Brojna klinička istraživanja dokazala su mnoge dobrobiti biljne prehrane. Mediteranska prehrana, koja je bogata namirnicama biljnog porijekla, dokazano smanjuje rizik od kroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, metaboličkog sindroma, dijabetesa i ostalih bolesti.

Prilikom planiranja pravilnog rasporeda i broja obroka kroz dan, važno je na svom tanjuru odabrati nutritivno vrijedne ugljikohidrate niskog glikemijskog indeksa, bogate vlaknima te kvalitetne proteine i nezasićene masti, a poželjno je da pri tom date prednost namirnicama biljnog porijekla.

PREHRANA I TJELESNA AKTIVNOST

Američka udruga za dijabetes u svojim standardima navodi da prilagodba životnog stila treba biti prvi odabir u prevenciji i odgađanju pojave dijabetesa. Za potpunu promjenu životnog stila, uz promjenu prehrane, potrebno je osvijestiti i ulogu tjelesne aktivnosti. Tjelesna aktivnost važan je saveznik jer pomaže u smanjenju inzulinske rezistencije i intolerancije i postprandijalne hiperglikemije. Novija istraživanja pokazuju da postoji hormonska povezanost između tjelesne aktivnosti i inzulinske rezistencije. Aktivnost mišića potiče iskorištavanje glukoze iz krvi što dovodi do homeostaze glukoze u organizmu.

Cilj koji se navodi u programu prevencije dijabetesa je minimalno 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno, poput žustrog hodanja, vožnje biciklom ili plivanja. Poželjno je stvoriti i održavati kontinuiranu naviku fizičke aktivnosti 3-5 puta tjedno.

Potpuna promjena životnog stila počinje malim koracima. Prije ranojutarnjeg brzog hodanja možemo osigurati svom organizmu obrok spravljen od avokada, banana, borovnica i O’Plant biljnog napitka. Podravka O’Plant biljni napitci nude obilje okusa iz srca prirode. Punina okusa raznovrsnih O’Plant biljnih napitaka dolazi od badema, zobi i riže. Proizvodi su prirodno bez laktoze, sadrže svježu izvorsku vodu te će se odlično uklopiti u novi životni stil.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijabetes

Problemi sa srcem i dijabetes – molim Vaše mišljenje

Karcinom pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Trovanje hranom

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Imunitet

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Dijabetes

Jesu li ovi problemi zbog dijabetesa?

Povrće

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]