Prehrana za zdravlje glasnica

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i približenih glasnica pod pritiskom izdahnutog zraka. Prekomjerna upotreba ili naprezanje  glasa može dovesti do oštećenja glasnica, nastajanje polipa i razvoja laringitisa.

Što uzrokuje probleme s glasnicama?

Probleme s glasnicama mogu uzrokovati mnogi čimbenici poput prehlade, alergija, lijekova, hormona i starenja. Žene u usporedbi s muškarcima češće razvijaju poremećaje glasa, a jedan od mogućih razloga je hormonska neravnoteža. Na glasnicama su otkriveni receptori za spolne hormone što ukazuje na vezu između razine hormona i funkcije glasa.

Ponekad na zdravlje glasnica mogu utjecati vanjski čimbenici poput pušenja, buke koja tijekom razgovora utječe na naprezanje glasnica, zatim niska temperatura ili suhoća zraka. Idealna zastupljenost vlage u zraku je oko 30%, što se zimi u zatvorenim prostorima može postići upotrebom ovlaživača zraka.

Prehrana za vokalno zdravlje

Na vokalno zdravlje može utjecati i kvaliteta prehrane. Primjerice, prehrana koja sadrži obilje vitamina A, E i C može biti od pomoći jer ovi nutrijenti pomažu u održavanju zdravih mukoznih membrana koje oblažu grlo. Za zdravlje glasnica najvažnija je adekvatna hidracija. Nedostatak vode u organizmu uzrokuje isušivanje mukoznih membrana u grlu i poteškoće u radu glasnica i oblikovanju glasa i u konačnici vokalnog napora. Također, dehidracija negativno utječe na proizvodnju sline koja ima ulogu podmazivanja glasnica i bez adekvatne količine sline može doći do trošenja glasnica i upale.

Refluks želučanog sadržaja u jednjak oštećuje glasnice i može uzrokovati promuklost, slabost u glasnicama, kašalj i poteškoće s gutanjem, stoga je liječenje gastroezofagealnog refluksa ili GERB-a izuzetno važno. Poznato je da određena hrana smanjuje pritisak u donjem sfinkteru i tako pogoduje dizanju kiseline prema jednjaku odnosno refluksu. Kod prisutnog refluksa savjetuje se izbjegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak i luk. Namirnice koje mogu iritirati jednjak i glasnice su citrusi i sokovi citrusa, proizvodi od rajčice i jaki začini poput čilija i papra. Glasnice su građene od nježnog epitelnog tkiva i, iako hrana ne dolazi u izravan kontakt s glasnicama, kisela hrana može izazvati refluks i posredno naštetiti glasnicama, međutim, osobama koje ne pate od refluksa kisela hrana nije zabranjena.

Što izbjegavati?

Vodice za ispiranje usta i druge otopine za grgljanje ili ispiranje usta mogu sadržavati alkohol i sastojke koji mogu iritirati glasnice. Također, mnogi sirupi za kašalj i pastile za grlo isušuju sluznicu grla, posebice pastile s mentolom i eukaliptusom koje se savjetuje izbjegavati i birati pastile s primjerice islandskim lišajem, trputcem, kamilicom, medom i kaduljom.

Pomaže li kalcij kod promuklosti?

Kod promuklosti i problema s glasnicama postoji mišljenje da kalcij u obliku dodatka prehrani ublažava vokalne tegobe. Istraživanja pokazuju da dodatak kalcija može pomoći samo kod osoba koje imaju nisku razinu kalcija u krvi odnosno hipokalcemiju koja za posljedicu ima promuklost. Ako je promuklost posljedica laringitisa kalcij vjerojatno neće pomoći, ali ni odmoći. 

Literatura:

  • S Chowdhury, S Tewari, S Tewari, A Pattanayak, P Pramanik, N Dash. Therapeutic diet for vocal health: A review. Journal of Current Research in Food Science 4 (2), 05-07
  • Marchese MR, Longobardi Y, Di Cesare T, Mari G, Terruso V, Galli J, D’Alatri L. Gender-related differences in the prevalence of voice disorders and awareness of dysphonia. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2022 Oct;42(5):458-464. doi: 10.14639/0392-100X-N2018. PMID: 36541384; PMCID: PMC9793143.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Minerali

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Zdravlje pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Lektini

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Suplementacija

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]