Prehrana za zdravlje glasnica

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i približenih glasnica pod pritiskom izdahnutog zraka. Prekomjerna upotreba ili naprezanje  glasa može dovesti do oštećenja glasnica, nastajanje polipa i razvoja laringitisa.

Što uzrokuje probleme s glasnicama?

Probleme s glasnicama mogu uzrokovati mnogi čimbenici poput prehlade, alergija, lijekova, hormona i starenja. Žene u usporedbi s muškarcima češće razvijaju poremećaje glasa, a jedan od mogućih razloga je hormonska neravnoteža. Na glasnicama su otkriveni receptori za spolne hormone što ukazuje na vezu između razine hormona i funkcije glasa.

Ponekad na zdravlje glasnica mogu utjecati vanjski čimbenici poput pušenja, buke koja tijekom razgovora utječe na naprezanje glasnica, zatim niska temperatura ili suhoća zraka. Idealna zastupljenost vlage u zraku je oko 30%, što se zimi u zatvorenim prostorima može postići upotrebom ovlaživača zraka.

Prehrana za vokalno zdravlje

Na vokalno zdravlje može utjecati i kvaliteta prehrane. Primjerice, prehrana koja sadrži obilje vitamina A, E i C može biti od pomoći jer ovi nutrijenti pomažu u održavanju zdravih mukoznih membrana koje oblažu grlo. Za zdravlje glasnica najvažnija je adekvatna hidracija. Nedostatak vode u organizmu uzrokuje isušivanje mukoznih membrana u grlu i poteškoće u radu glasnica i oblikovanju glasa i u konačnici vokalnog napora. Također, dehidracija negativno utječe na proizvodnju sline koja ima ulogu podmazivanja glasnica i bez adekvatne količine sline može doći do trošenja glasnica i upale.

Refluks želučanog sadržaja u jednjak oštećuje glasnice i može uzrokovati promuklost, slabost u glasnicama, kašalj i poteškoće s gutanjem, stoga je liječenje gastroezofagealnog refluksa ili GERB-a izuzetno važno. Poznato je da određena hrana smanjuje pritisak u donjem sfinkteru i tako pogoduje dizanju kiseline prema jednjaku odnosno refluksu. Kod prisutnog refluksa savjetuje se izbjegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak i luk. Namirnice koje mogu iritirati jednjak i glasnice su citrusi i sokovi citrusa, proizvodi od rajčice i jaki začini poput čilija i papra. Glasnice su građene od nježnog epitelnog tkiva i, iako hrana ne dolazi u izravan kontakt s glasnicama, kisela hrana može izazvati refluks i posredno naštetiti glasnicama, međutim, osobama koje ne pate od refluksa kisela hrana nije zabranjena.

Što izbjegavati?

Vodice za ispiranje usta i druge otopine za grgljanje ili ispiranje usta mogu sadržavati alkohol i sastojke koji mogu iritirati glasnice. Također, mnogi sirupi za kašalj i pastile za grlo isušuju sluznicu grla, posebice pastile s mentolom i eukaliptusom koje se savjetuje izbjegavati i birati pastile s primjerice islandskim lišajem, trputcem, kamilicom, medom i kaduljom.

Pomaže li kalcij kod promuklosti?

Kod promuklosti i problema s glasnicama postoji mišljenje da kalcij u obliku dodatka prehrani ublažava vokalne tegobe. Istraživanja pokazuju da dodatak kalcija može pomoći samo kod osoba koje imaju nisku razinu kalcija u krvi odnosno hipokalcemiju koja za posljedicu ima promuklost. Ako je promuklost posljedica laringitisa kalcij vjerojatno neće pomoći, ali ni odmoći. 

Literatura:

  • S Chowdhury, S Tewari, S Tewari, A Pattanayak, P Pramanik, N Dash. Therapeutic diet for vocal health: A review. Journal of Current Research in Food Science 4 (2), 05-07
  • Marchese MR, Longobardi Y, Di Cesare T, Mari G, Terruso V, Galli J, D’Alatri L. Gender-related differences in the prevalence of voice disorders and awareness of dysphonia. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2022 Oct;42(5):458-464. doi: 10.14639/0392-100X-N2018. PMID: 36541384; PMCID: PMC9793143.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koža

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Probavni sustav

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Zdravo starenje

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Imunosni sustav

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]