Prehrana za zdravlje glasnica

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i približenih glasnica pod pritiskom izdahnutog zraka. Prekomjerna upotreba ili naprezanje  glasa može dovesti do oštećenja glasnica, nastajanje polipa i razvoja laringitisa.

Što uzrokuje probleme s glasnicama?

Probleme s glasnicama mogu uzrokovati mnogi čimbenici poput prehlade, alergija, lijekova, hormona i starenja. Žene u usporedbi s muškarcima češće razvijaju poremećaje glasa, a jedan od mogućih razloga je hormonska neravnoteža. Na glasnicama su otkriveni receptori za spolne hormone što ukazuje na vezu između razine hormona i funkcije glasa.

Ponekad na zdravlje glasnica mogu utjecati vanjski čimbenici poput pušenja, buke koja tijekom razgovora utječe na naprezanje glasnica, zatim niska temperatura ili suhoća zraka. Idealna zastupljenost vlage u zraku je oko 30%, što se zimi u zatvorenim prostorima može postići upotrebom ovlaživača zraka.

Prehrana za vokalno zdravlje

Na vokalno zdravlje može utjecati i kvaliteta prehrane. Primjerice, prehrana koja sadrži obilje vitamina A, E i C može biti od pomoći jer ovi nutrijenti pomažu u održavanju zdravih mukoznih membrana koje oblažu grlo. Za zdravlje glasnica najvažnija je adekvatna hidracija. Nedostatak vode u organizmu uzrokuje isušivanje mukoznih membrana u grlu i poteškoće u radu glasnica i oblikovanju glasa i u konačnici vokalnog napora. Također, dehidracija negativno utječe na proizvodnju sline koja ima ulogu podmazivanja glasnica i bez adekvatne količine sline može doći do trošenja glasnica i upale.

Refluks želučanog sadržaja u jednjak oštećuje glasnice i može uzrokovati promuklost, slabost u glasnicama, kašalj i poteškoće s gutanjem, stoga je liječenje gastroezofagealnog refluksa ili GERB-a izuzetno važno. Poznato je da određena hrana smanjuje pritisak u donjem sfinkteru i tako pogoduje dizanju kiseline prema jednjaku odnosno refluksu. Kod prisutnog refluksa savjetuje se izbjegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak i luk. Namirnice koje mogu iritirati jednjak i glasnice su citrusi i sokovi citrusa, proizvodi od rajčice i jaki začini poput čilija i papra. Glasnice su građene od nježnog epitelnog tkiva i, iako hrana ne dolazi u izravan kontakt s glasnicama, kisela hrana može izazvati refluks i posredno naštetiti glasnicama, međutim, osobama koje ne pate od refluksa kisela hrana nije zabranjena.

Što izbjegavati?

Vodice za ispiranje usta i druge otopine za grgljanje ili ispiranje usta mogu sadržavati alkohol i sastojke koji mogu iritirati glasnice. Također, mnogi sirupi za kašalj i pastile za grlo isušuju sluznicu grla, posebice pastile s mentolom i eukaliptusom koje se savjetuje izbjegavati i birati pastile s primjerice islandskim lišajem, trputcem, kamilicom, medom i kaduljom.

Pomaže li kalcij kod promuklosti?

Kod promuklosti i problema s glasnicama postoji mišljenje da kalcij u obliku dodatka prehrani ublažava vokalne tegobe. Istraživanja pokazuju da dodatak kalcija može pomoći samo kod osoba koje imaju nisku razinu kalcija u krvi odnosno hipokalcemiju koja za posljedicu ima promuklost. Ako je promuklost posljedica laringitisa kalcij vjerojatno neće pomoći, ali ni odmoći. 

Literatura:

  • S Chowdhury, S Tewari, S Tewari, A Pattanayak, P Pramanik, N Dash. Therapeutic diet for vocal health: A review. Journal of Current Research in Food Science 4 (2), 05-07
  • Marchese MR, Longobardi Y, Di Cesare T, Mari G, Terruso V, Galli J, D’Alatri L. Gender-related differences in the prevalence of voice disorders and awareness of dysphonia. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2022 Oct;42(5):458-464. doi: 10.14639/0392-100X-N2018. PMID: 36541384; PMCID: PMC9793143.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Prištići

Prištevi – što još mogu probati?

Kosa

Sezonsko opadanje kose u jesen: Dermatološki pristup i uloga prehrane u prevenciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePojačano ispadanje kose vrlo često primjećujemo baš u jesen pa se to podrazumijeva kao normalan ciklus rasta kose. Ispadanje kose u jesen kao fiziološka pojava može trajati do 6 tjedana, a ako se nakon tog vremena ispadanje nastavlja tada se više se radi o uobičajenoj jesenskoj pojavi. Obično nam tijekom dana ispadne oko 50-100 vlasi […]

Hrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNa kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Probiotici

Bolovi u trbuhu

Krdiovaskularno zdravlje

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteU doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?