Prehrana kod hemokromatoze

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Hemokromatoza je poremećaj koji uzrokuje prekomjerno nakupljanje željeza u organizmu. Neliječena hemokromatoza uzrokuje oštećenje organa, a može biti i opasna po život. Temelj prehrane oboljelih od hemokromatoze je izbjegavanje namirnica bogatih željezom poput crvenog mesa, iznutrica i školjaka kao i pametno planiranje obroka odnosno unos namirnica koje ometaju apsorpciju željeza.

Kod hemokromatoze apsorpcija željeza raste četiri puta

Postoje dvije vrste hemokromatoze: primarna i sekundarna. Primarna hemokromatoza je genetska, dok sekundarna hemokromatoza može biti posljedica zdravstvenih stanja, poput bolesti jetre. Apsorpciju željeza u organizmu kontrolira hormon hepcidin koji se proizvodi u jetri. Kod oboljelih od hemokromatoze dolazi do smanjene proizvodnje ili aktivacije hepcidina što dovodi do povećane apsorpcije željeza u crijevima. Obično se iz hrane apsorbira oko 20 do 30% ukupnog sadržaja željeza, međutim kod hemokromatoze apsorpcija željeza može biti čak četiri puta veća.

Osnovni postulati prehrane kod hemokromatoze

Prehrana kod hemokromatoze trebala bi se sastojati od svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica i dovoljnog unosa proteina dok bi se crveno meso, agrumi i šećer trebali izbjegavati. Hrana koja ometa apsorpciju željeza je hrana koja obiluje kalcijem poput mlijeka i mliječnih proizvoda, soje i sitne plave ribe s kostima. Iako jaja sadrže željezo, bjelanjak jaja sadrži proteine (fosvitin) koji ometaju apsorpciju željeza. Namirnice bogate oksalatima i fitatima smanjuju apsorpciju željeza stoga prehrana kod hemokromatoze treba sadržavati obilje cjelovitih žitarica i povrća poput cikle, špinata, kelja te čokolade, orašastih plodova, mahunarki i čaja. Tanini, koji se nalaze u namirnicama poput čaja, grožđa, ječma, brusnica i suhog voća mogu smanjiti apsorpciju željeza iz prehrane. Kod hemokromatoze i kava je dobar saveznik jer sadrži tanine i samo jedna šalica kave može smanjiti apsorpciju željeza za čak 60%.

Namirnice koje povećavaju apsorpciju željeza

Apsorpciju željeza mogu povećati citrusi, alkohol i šećer. Citrusi obiluju vitaminom C koji pomaže željezu da se bolje apsorbira. Citrusi nisu zabranjeni u prehrani kod hemokromatoze, no savjetuje se smanjiti njihov unos te ih konzumirati isključivo kao međuobrok i ne kombinirati ih s drugim namirnicama. Alkohol također povećava apsorpciju željeza, kao i jednostavni šećeri poput glukozno-fruktoznih sirupa.

Vegetarijanska prehrana

Vegetarijanci općenito imaju nizak status željeza u tijelu, iako je sadržaj željeza u njihovoj prehrani često znatno iznad preporučenog unosa. Razlog za ovu neusklađenost je to što je svo željezo sadržano u prehrani baziranoj na biljnoj hrani nehemsko željezo, koje je u osnovi slabo dostupno, a štoviše, mnoga biljna hrana bogata je spojevima koji inhibiraju apsorpciju željeza, npr. fitatima, polifenolima i nekim biljni proteinima. Studije su također pokazale da je apsorpcija željeza značajno niža kod vegetarijanske prehrane nego kod prehrane bogate mesom. Ovo činjenica potiče da se osobama s preopterećenjem željezom ili predispozicijom za preopterećenje željezom preporuči usvajanje biljnog, polu-vegetarijanskog stila prehrane koji također sadrži mliječne proizvode i jaja, dijetu u stilu “vege-lakto-ovo”. Prehrana treba biti raznolika i uravnotežena kako bi se zadovoljile potrebe za proteinima, vitaminima i mineralima.

Meso da, ali ne češće od dva puta tjedno

U prehrani kod hemokromatoze crveno meso se mora izbjegavati, a bijelo meso peradi, mladih svinja i teladi je dozvoljeno no valja ga konzumirati u umjerenim količinama i to ne više od dva puta tjedno. Što se tiče ribe, općenito govoreći bijela riba ima nizak udio željeza, dok plava riba primjerice tuna sadrži mioglobin i ima viši sadržaj željeza.

Savjet za izbor kruha

Osobe oboljele od hemokromatoze trebale bi izbjegavati bijeli kruh i konzumirati integralni kruh koji sadrži najmanje 50% integralnog brašna jer on sadrži fitate koji smanjuju apsorpciju željeza. Važno je konzumirati kruh dobiven fermentacijom tijesta na bazi kvasca, a ne dobiven mliječno kiselim vrenjem kao u kiselom tijestu. Mliječna kiselina je sama po sebi snažan promotor apsorpcije željeza, zbog svoje kiselosti. Nadalje, fermentacija mliječne kiseline proizvodi enzim fitazu i može aktivirati uspavanu fitazu u brašnu, dva mehanizma koji mogu smanjiti sadržaj fitata u zrnu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Prehrana

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Spavanje

Kako liječiti kroničnu migrenu?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLiječenje kronične migrene uključuje kombinaciju akutnog ublažavanja simptoma, preventivne terapije i promjena načina života. Često se preporučuje vođenje dnevnika glavobolje kako bi se dokumentirala učestalost napada, okidači i odgovor na liječenje. Kronična migrena može biti onesposobljavajuće stanje koje je često povezano s većim stopama komorbiditeta poput fibromialgije, sindroma iritabilnog crijeva i poremećaja raspoloženja. Ekonomski trošak […]

Vlakna

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Karcinom pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]