Kako si pomoći kod refluksa i žgaravice?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, a s kojim se svakodnevno susreću milijuni ljudi diljem svijeta.

Želučani refluks je pojava kada se sadržaj želuca vraća u jednjak te je uglavnom riječ o normalnom procesu kod djece i odraslih.  No, ako se javlja više od dva puta tjedno, može predstavljati simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), stanja u kojem želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje bolove. Osim žgaravice, tipični simptomi želučanog refluksa uključuju kiseli okus u stražnjem dijelu usne šupljine, poteškoće sa gutanjem, ali i kašalj, astmu, oštećenje zubne cakline te upalu sinusa.

Uvođenjem jednostavnih promjena u prehrambenim i drugim životnim navikama moguće je značajno smanjiti simptome refluksa i žgaravice te na taj način poboljšati kvalitetu života.

Uvedite promjene u prehrani

Prije svega, izbjegavajte obilne obroke. Razina želučane kiseline povećava se nakon obroka pa će obilne porcije samo pogoršati postojeći problem. Stoga je preporuka dnevni unos hrane raspodijeliti u više manjih obroka kako bi se ujedno smanjilo i naglo povećanje razine želučane kiseline.

Poznato je da određena vrsta hrane može oslabiti gastroezofagealni sfinkter, prstenasti mišić koji dijeli želudac od jednjaka,  te na taj način uzrokovati i pojačavati žgaravicu. Kava, čaj i proizvodi s kofeinom, alkoholna pića, citrusno voće i sokovi od citrusa, luk, češnjak, krastavci, čokolada, paprika i rajčica su namirnice koje u najvećem broju slučajeva pogoršavaju simptome žgaravice. Stoga ih se preporuča izbjegavati ili barem ograničiti njihov unos. Osim toga, važan je i način pripreme hrane pa se u svakom slučaju preporučuje izbjegavati prženje u dubokom ulju i masti.

S druge strane, pokazalo se da unos fermentiranih mliječnih proizvoda, banana, proizvoda s niskim udjelom masti, cjelovitih žitarica, odnosno integralne tjestenine i krekera, te adekvatne količine vode tijekom dana doprinosi smanjenju simptoma žgaravice.

Žvakaće gume mogu biti od koristi

Istraživanja su pokazala kako žvakanje žvakaćih guma može pomoći u smanjenju simptoma žgaravice. Naime, žvakanjem se povećava proizvodnja sline koja zatim smanjuje kiselost u jednjaku, a posebno su se učinkovitim pokazale žvakaće gume koje u svojem sastavu sadrže bikarbonate.

Paprena metvica popularni je sastojak žvakaćih guma, ali i biljnih čajeva. Iako je broj znanstvenih dokaza ograničen, postoje studije su pokazale kako velike doze metvice mogu pogoršati simptome želučanog refluksa, najvjerojatnije na način da iritiraju unutrašnjost jednjaka. Ako osjetite da metvica pogoršava vaše simptome žgaravice, svakako je sljedeći puta izbjegnite.

Način spavanja može pomoći

Organizam je razvio neke vlastite mehanizme kojima se nastoji zaštititi od neželjenih posljedica refluksa kiseline. Ti prirodni mehanizmi uključuju gravitaciju, gutanje i slinu koja sadrži bikarbonate koji neutraliziraju želučanu kiselinu.

Nažalost, ovi su mehanizmi djelotvorni samo danju, pa refluks koji se javlja noću može uzrokovati veću štetu od onoga koji se javlja danju. To se najviše odnosi na poteškoće s utonućem u san, ali i i na cjelokupnu kvalitetu sna. Rezultati analize nekoliko kontrolnih studija pokazali su da je podizanje uzglavlja kreveta učinkovita strategija kako smanjiti simptome refluksa i žgaravice tijekom noći.

Zanimljiva su istraživanja koja pokazuju da spavanje na desnome boku može pogoršati simptome refluksa tijekom noći. Uzrok tome nije u potpunosti jasan, a najvjerojatnije se može objasniti anatomijom ljudskog tijela. Naime, jednjak ulazi u želudac sa njegove desne strane. Kada ležimo na desnome boku, želučana kiselina prekriva donji sfinkter jednjaka što povećava rizik od prelaska kiseline u jednjak i nastanka refluksa. Budući da većina nas mijenja svoj položaj tijekom spavanja, preporuka za spavanje na desnom boku ne čini se sasvim praktičnom. No, odmaranje na lijevom boku prije spavanja moglo bi biti korisno i pomoći da osoba lakše utone u san.

Žgaravica u trudnoći

Trudnoća je specifično razdoblje u kojemu često dolazi do različitih probavnih tegoba. Dok prvo tromjesečje obilježavaju mučnina i povraćanje, u drugomu i trećemu tromjesečju nerijetko se javljaju žgaravica i refluks.  Uzroci nastanka žgaravice u trudnoći objašnjavaju se povećanjem volumena maternice koja sve više pritišće želudac, pojačavajući time i probavne tegobe. Međutim, glavnim krivcem se ipak smatra hormon  progesteron, tzv. čuvar trudnoće, koji ima opuštajuće djelovanje na mišiće. To se odražava i na želudac te cjelokupni probavni sustav, čiji se rad tada usporava.

Ako osjete simptome žgaravice i refluksa, trudnicama se savjetuje da slijede već spomenute preporuke o unosu hrane kod prisutne žgaravice, s posebnim naglaskom na više manjih obroka tijekom dana, odnosno izbjegavanje preobilnih obroka koji opterećuju proces probave.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koža

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Probavni sustav

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Refluks

U zadnje vrijeme imam problem s disanjem – što mi se događa?

Zdravo starenje

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Refluks

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]