Cimet u prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Cimet je u zadnje vrijeme u našim kućanstvima postao neizbježan, gotovo kao sol. Jutarnje kaše, smoothije, jogurt, kolače, pogotovo one božićne, pa čak i slana jela poput curryija obogaćujemo ovim začinom koji jelima daje prirodnu slatkoću, ugodnu toplinu i aromu.

Zašto cejlonski cimet nosi nadimak „pravi“ cimet

Postoji nekoliko različitih vrsta cimeta, a dvije glavne vrste u upotrebi su cejlonski (Cinnamomum zeylanicum) i kineski cimet (Cinnamomum cassia). Cejlonski cimet naziva se i „pravi“ cimet, a opisuju ga kao meke slojevite štapiće svijetle boje, dok su ostale vrste tamne boje, a štapići su tvrdi, šuplji i umotani u jedan sloj. Cejlonski cimet ima delikatan okus i nisku razinu kumarina. Dokumentirano je da kineski cimet može biti toksičan za jetru jer sadrži visoku razinu kumarina (0,8 do 10,63%), dok cejlonski cimet ima nisku razinu sadržaja kumarina (oko 0,2%) zbog čega se smatra sigurnijim za korištenje.

Glavni aduti cimeta zaslužni za njegovo djelovanje

Najvažnije aktivne tvari u cimetu su cinamaldehid i trans-cinamaldehid koji su prisutni u eteričnom ulju cimeta te osim što doprinose ugodnom mirisu, zaslužni su za različita biološka djelovanja cimeta u organizmu. Kora cimeta također sadrži i procijanidine i katehine koji posjeduju antioksidativna svojstva. Polifenoli iz cimeta iznimno su snažni, a istraživanja pokazuju da prema jačini konkuriraju polifenolima češnjaka i origana. Ono po čemu je cimet možda i najpoznatiji jest po svom antidijabetičkom djelovanju. Postoje dokazi kako upravo ti snažni polifenolni spojevi topivi u vodi i ekstrahirani iz cimeta, oponašaju inzulin, povećavaju osjetljivost na inzulin inhibiranjem tirozin fosfataze, enzima koji inaktivira inzulinske receptore.

Cimet i dijabetes – pregled nedavnih istraživanja

Nekoliko randomiziranih kliničkih istraživanja u odraslih bolesnika s dijabetesom tipa 2 bavilo se učincima različitih preparata od cimeta u prahu na promjene indeksa za kontrolu glukoze u krvi kroz dulje vremensko razdoblje (tzv. glikiranog hemoglobina HbA1c), glukoze u plazmi na tašte i razine lipida u krvi. Trajanje ovih studija kretalo se od 4 tjedna do 4 mjeseca s dnevnim dozama cimeta od 500 mg do 6000 mg. Bez obzira na značajnu heterogenost u dizajnu studije, većina studija pokazala je smanjenje razine glukoze na tašte od 10% do 15% u odnosu na početnu vrijednost. Povoljni učinci cimeta bili su izraženiji u bolesnika koji nisu uzimali lijekove te u bolesnika s visokim početnim HbA1c. Također, cimet se ispitivao i kao profilaksa za dijabetes. U osoba s predijabetesom unos cimeta u obliku dodatka prehrani tijekom 12 tjedana poboljšao je razinu glukoze na tašte i toleranciju na glukozu. Ispitanici su unosili 1,5 g cimeta dnevno što predstavlja dozu koju je lako uklopiti u svakodnevnu prehranu.

Djelovanje cimeta na zdravlje srca

Velika analiza istraživanja objavljena 2020. godine, koja je obuhvatila čak 16 istraživanja i više od 1000 ispitanika, pokazala je kako unos cimeta u obliku dodatka prehrani značajno snižava trigliceride, ukupni kolesterol i LDL kolesterol kod dijabetičara. Osobe s dijabetesom imaju dva do četiri puta povećani rizik od bolesti srca i krvnih žila, vodećeg uzroka smrti među osobama s dijabetesom. Dislipidemija i hipertenzija glavni su promjenjivi čimbenici rizika za dijabetes tipa 2 i povezane bolesti srca i krvnih žila stoga potvrđena učinkovitost cimeta u snižavanju povišenih masnoća u krvi unosi optimizam.

Saveznik u borbi protiv karcinoma

Cimet je prirodna komponenta koja pokazuje širok raspon farmakoloških funkcija uključujući antioksidativno, antimikrobno i antikancerogeno djelovanje. U nastanku i širenju karcinoma u organizmu ključnu ulogu igra oslabljena apoptoza. Kad stanice nisu više potrebne ili kada postaju prijetnja organizmu, one podliježu samoubilačkoj programiranoj smrti ili apoptozi. Manjkavosti i nedostatnosti procesa apoptoze mogu biti jedan od uzroka tumorskoga rasta. Sve veći broj dokaza pokazuje da cimet, kao terapeutsko sredstvo, djeluje antikarcinogeno utječući na brojne putove povezane s apoptozom u stanicama karcinoma.

Još nekoliko riječi hvale

Cimet se zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja smatra blagotvornim i kod autoimunih bolesti te kod neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, a zbog antimikrobnog djelovanja preporuča se kod bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Koža

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Probavni sustav

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Zdravo starenje

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Imunosni sustav

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]