Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu čak 100 tisuća komadića dnevno. Gledajući na godišnjoj razini, čovjek unese masu mikroplastike u vrijednosti jedne kreditne kartice.

Nove generacije djece rađaju se s plastikom?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Polymers po prvi je putotkrilo kako se mikroplastika nalazi čak i u majčinom mlijeku. Od 34 uzeta uzorka, u njih 26 pronađena je mikroplastika, a radi se o polietilenu, polivinil kloridu i polipropilenu veličine od 2 do 12 µg. Jedno ranije objavljeno istraživanje pokazalo je kako mikroplastika može prodrijeti čak i do posteljice. Metodom mikrospektroskopije utvrđeno je kako od šest analiziranih posteljica čak četiri sadrže mikroplastiku.

Plastična vremenska bomba?

Mikroplastika nastaje odlaganjem plastike u okoliš, pri čemu dolazi do razgradnje plastike djelovanjem atmosferskih čimbenika u kombinaciji s biološkim procesima. Mikroplastika nalazi se posvuda, a izvori su rijeke i mora, kozmetički proizvodi i hrana u koje je „procurila“ plastika iz ambalaže, pa čak i sintetička vlakna s odjeće. Danas plastiku, osim što unosimo ju putem hrane i kože, možemo čak i udisati pa se postavlja pitanje čini li plastika štetu u organizmu kao što to čini azbest. S obzirom na količinu od 400 mlijuna tona plastike koja se godišnje proizvede u svijetu, kakva će situacija biti za 20 godina i hoće li nas plastika u konačnici udaviti?

Djelovanje mikroplastike na zdravlje

Do sada nije utvrđen direktan učinak mikroplastike na zdravlje ljudi, no znanstvenici imaju nekoliko teorija o tome kako nam plastika šteti. Maleni komadi plastike koji mogu ući u tkiva i stanice, mogu predstavljati strano tijelo i raditi iritaciju u organizmu, poput azbesta koji uzrokuje upalu plućnog tkiva i uzrokuje karcinom. Plastika se može usporediti i s onečišćivačima zraka industrijskog porijekla ili iz motornih vozila koji se mogu taložiti u plućima i oštetiti respiratorni sustav. Također, veće molekule poput plastifikatora, stabilizatora i pigmenata koji se koriste u proizvodnji plastičnih predmeta u našem organizmu uzrokuju kemijsku toksičnost i primjerice, upliću se u rad hormona. Također, postoji teorija kako bi mikroplastika na sebe mogla vezati štetne tvari i poput nosača olakšavati im ulazak u naš organizam. Najviše zabrinjava nanoplastika veličine manje od 1 µm, golom oku nevidljiva, a dovoljno malena da ulazi u stanice i potencijalno utječe na funkcioniranje stanice.

Do sada su istraživanja na životinjama pokazala kako se kod miševa hranjenih velikim količinama mikroplastike razvija upala u crijevima. Nekoliko je istraživanja pokazala kako miševi izloženi mikroplastici imaju niži broj spermija i njihovi su potomci manje brojni i manje veličine u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Kako smanjiti količinu plastike u hrani?

Znanstvenici smatraju kako su trenutno razine mikroplastike i nanoplastike u okolišu preniske da bi utjecale na ljudsko zdravlje, ali je njihov broj u stalnom porastu. Jedan od načina kako smanjiti količinu mikroplastike u okolišu je reciklirati i izbjegavati korištenje jednokratnih plastičnih posuda za hranu. Toplina je glavni čimbenik koji uzrokuje „curenje“ plastike u hranu pa tako valja izbjegavati zagrijavanje hrane u plastičnim posudama, unos vruće hrane i pića iz plastičnih posuda, kuhanje vode u plastičnim kuhalima ili pak pripremu adaptiranog mlijeka za dojenčad u plastičnim bocama.

Literatura:

  • Ragusa, A.; Notarstefano, V.; Svelato, A.; Belloni, A.; Gioacchini, G.; Blondeel, C.; Zucchelli, E.; De Luca, C.; D’Avino, S.; Gulotta, A.; Carnevali, O.; Giorgini, E. Raman Microspectroscopy Detection and Characterisation of Microplastics in Human Breastmilk. Polymers 2022, 14, 2700.
  • Nur Hazimah Mohamed Nor, Merel Kooi, Noël J. Diepens, and Albert A. Koelmans. Lifetime Accumulation of Microplastic in Children and Adults. Environmental Science & Technology 2021 55 (8), 5084-5096.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trudnoća

Postoji li mogućnost trudnoće ako još nemam redovan ciklus nakon poroda i dojim?

Hrana

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Bobičasto voće

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Spavanje

Kako liječiti kroničnu migrenu?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLiječenje kronične migrene uključuje kombinaciju akutnog ublažavanja simptoma, preventivne terapije i promjena načina života. Često se preporučuje vođenje dnevnika glavobolje kako bi se dokumentirala učestalost napada, okidači i odgovor na liječenje. Kronična migrena može biti onesposobljavajuće stanje koje je često povezano s većim stopama komorbiditeta poput fibromialgije, sindroma iritabilnog crijeva i poremećaja raspoloženja. Ekonomski trošak […]

Hrana

Hrana, jednjak i nelagoda – što je uzrok tome?

Hrana

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?