Prehrana kod hemokromatoze

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Hemokromatoza je poremećaj koji uzrokuje prekomjerno nakupljanje željeza u organizmu. Neliječena hemokromatoza uzrokuje oštećenje organa, a može biti i opasna po život. Temelj prehrane oboljelih od hemokromatoze je izbjegavanje namirnica bogatih željezom poput crvenog mesa, iznutrica i školjaka kao i pametno planiranje obroka odnosno unos namirnica koje ometaju apsorpciju željeza.

Kod hemokromatoze apsorpcija željeza raste četiri puta

Postoje dvije vrste hemokromatoze: primarna i sekundarna. Primarna hemokromatoza je genetska, dok sekundarna hemokromatoza može biti posljedica zdravstvenih stanja, poput bolesti jetre. Apsorpciju željeza u organizmu kontrolira hormon hepcidin koji se proizvodi u jetri. Kod oboljelih od hemokromatoze dolazi do smanjene proizvodnje ili aktivacije hepcidina što dovodi do povećane apsorpcije željeza u crijevima. Obično se iz hrane apsorbira oko 20 do 30% ukupnog sadržaja željeza, međutim kod hemokromatoze apsorpcija željeza može biti čak četiri puta veća.

Osnovni postulati prehrane kod hemokromatoze

Prehrana kod hemokromatoze trebala bi se sastojati od svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica i dovoljnog unosa proteina dok bi se crveno meso, agrumi i šećer trebali izbjegavati. Hrana koja ometa apsorpciju željeza je hrana koja obiluje kalcijem poput mlijeka i mliječnih proizvoda, soje i sitne plave ribe s kostima. Iako jaja sadrže željezo, bjelanjak jaja sadrži proteine (fosvitin) koji ometaju apsorpciju željeza. Namirnice bogate oksalatima i fitatima smanjuju apsorpciju željeza stoga prehrana kod hemokromatoze treba sadržavati obilje cjelovitih žitarica i povrća poput cikle, špinata, kelja te čokolade, orašastih plodova, mahunarki i čaja. Tanini, koji se nalaze u namirnicama poput čaja, grožđa, ječma, brusnica i suhog voća mogu smanjiti apsorpciju željeza iz prehrane. Kod hemokromatoze i kava je dobar saveznik jer sadrži tanine i samo jedna šalica kave može smanjiti apsorpciju željeza za čak 60%.

Namirnice koje povećavaju apsorpciju željeza

Apsorpciju željeza mogu povećati citrusi, alkohol i šećer. Citrusi obiluju vitaminom C koji pomaže željezu da se bolje apsorbira. Citrusi nisu zabranjeni u prehrani kod hemokromatoze, no savjetuje se smanjiti njihov unos te ih konzumirati isključivo kao međuobrok i ne kombinirati ih s drugim namirnicama. Alkohol također povećava apsorpciju željeza, kao i jednostavni šećeri poput glukozno-fruktoznih sirupa.

Vegetarijanska prehrana

Vegetarijanci općenito imaju nizak status željeza u tijelu, iako je sadržaj željeza u njihovoj prehrani često znatno iznad preporučenog unosa. Razlog za ovu neusklađenost je to što je svo željezo sadržano u prehrani baziranoj na biljnoj hrani nehemsko željezo, koje je u osnovi slabo dostupno, a štoviše, mnoga biljna hrana bogata je spojevima koji inhibiraju apsorpciju željeza, npr. fitatima, polifenolima i nekim biljni proteinima. Studije su također pokazale da je apsorpcija željeza značajno niža kod vegetarijanske prehrane nego kod prehrane bogate mesom. Ovo činjenica potiče da se osobama s preopterećenjem željezom ili predispozicijom za preopterećenje željezom preporuči usvajanje biljnog, polu-vegetarijanskog stila prehrane koji također sadrži mliječne proizvode i jaja, dijetu u stilu “vege-lakto-ovo”. Prehrana treba biti raznolika i uravnotežena kako bi se zadovoljile potrebe za proteinima, vitaminima i mineralima.

Meso da, ali ne češće od dva puta tjedno

U prehrani kod hemokromatoze crveno meso se mora izbjegavati, a bijelo meso peradi, mladih svinja i teladi je dozvoljeno no valja ga konzumirati u umjerenim količinama i to ne više od dva puta tjedno. Što se tiče ribe, općenito govoreći bijela riba ima nizak udio željeza, dok plava riba primjerice tuna sadrži mioglobin i ima viši sadržaj željeza.

Savjet za izbor kruha

Osobe oboljele od hemokromatoze trebale bi izbjegavati bijeli kruh i konzumirati integralni kruh koji sadrži najmanje 50% integralnog brašna jer on sadrži fitate koji smanjuju apsorpciju željeza. Važno je konzumirati kruh dobiven fermentacijom tijesta na bazi kvasca, a ne dobiven mliječno kiselim vrenjem kao u kiselom tijestu. Mliječna kiselina je sama po sebi snažan promotor apsorpcije željeza, zbog svoje kiselosti. Nadalje, fermentacija mliječne kiseline proizvodi enzim fitazu i može aktivirati uspavanu fitazu u brašnu, dva mehanizma koji mogu smanjiti sadržaj fitata u zrnu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijabetes

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Oči

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Prehrana

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Prehrana

Prehrana za zdravlje glasnica

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Prehrana

Bademi i nesanica

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?