Talijansko istraživanje potvrdilo kako tjestenina ne deblja

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Nova talijanska studija objavljena u časopisu Nutrition and Diabetes otkrila je vezu između konzumacije tjestenine i tjelesne mase…

Nova talijanska studija objavljena u časopisu Nutrition and Diabetes otkrila je vezu između konzumacije tjestenine i tjelesne mase. U istraživanju je sudjelovalo 23 500 ispitanika različite dobi i socijalnog statusa, a bilježile su se njihove prehrambene navike i uspoređivale s indeksom tjelesne mase i omjerom struka i bokova.

Rezultati su iznenađujući, a pokazuju negativnu povezanost između količine pojedene tjestenine i pretilosti. Drugim riječima, što su ispitanici jeli više tjestenine, vjerojatnost da će imati problema s viškom kilograma je padala.

Ovi su rezultati u sukobu s tradicionalnim vjerovanjem da tjestenina deblja. Čak su i Talijani, poznati ljubitelji tjestenine, zbog tog vjerovanja u zadnje vrijeme smanjili konzumaciju. Moderna dijeta koja propagira nizak udio ugljikohidrata i visok udio proteina potisnula je ovu namirnicu s jelovnika, a poznata je njezina nezamjenjiva uloga u prehrani ljudi s tog područja još od doba srednjeg vijeka.

Znanstvenici nisu mogli objasniti rezultate ovog istraživanja, međutim, nagađaju kako je vezu između unosa tjestenine i vitke linije moguće objasniti činjenicom da se uz tjesteninu poslužuju namirnice za koje je poznato da su korisne kod mršavljenja poput rajčica, luka, češnjaka i maslinova ulja.

Prijedlozi pripreme

Ukoliko ste i dalje zabrinuti za svoju liniju zbog konzumacije tjestenine, odmaknite se od klasičnih umaka i počnite ju pripremati na drukčiji način – u salatama. Idealna brza, lagana i zdrava jela s tjesteninom su i takozvane hladne salate, odnosno tjestenina sa svježim povrćem, prelivena dresingom na bazi kiselog vrhnja ili jogurta. Poigrajte se salatama od svježeg povrća – dodajte zelenu salatu, radič, rikulu ili matovilac te ih kombinirajte s rajčicom, paprikom, krastavcima, kupusom ili ribanom mrkvom, a kalorijsku vrijednost povećajte dodatkom avokada, maslina, tunjevine, mozzarelle, feta sira ili mirisnih i mekih sireva s plemenitim plijesnima. Salatama možete dodati i konzervirane mahunarke za više vlakana i proteina. Preljeve za salate pripremite od ulja i octa ili soka citrusa (u omjeru 3:2 u korist ulja), a ovoj bazi možete dodati malo čvrstog jogurta, senfa ili svježeg začinskog bilja. Prije posluživanja salate možete posipati s orašastim plodovima i sjemenkama, poput oraha, indijskih oraščića, bućinih ili suncokretovih sjemenki.

Danas imamo dostupne tjestenine od različitih cjelovitih žitarica poput heljde i prosa ili pak konopljinog brašna ili pak imamo tjesteninu u bojama popvrća poput mrkve i špinata ili crnu tjesteninu sa sipom, a radi se o nutritivno i gastronomski vrlo zanimljivim namirnicama.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijeta

Dvoboj dijeta za mršavljenje: povremeni post i dijeta s ograničenim unosom kalorija

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Naslovi najnovijih stručnih članaka o prehrani za mršavljenje glase: „Povremeni post i doziranje proteina odnosno ravnomjerna raspodjela tijekom dana za učinkovitije mršavljenje i skidanje masnog tkiva na području trbuha“ i „ Uz povremeni post dva dana u tjednu učinkovitije se gubi višak kilograma“. Čini se da ovaj popularan način prehrane pomalo dobiva sve veću znanstvenu […]

Vitamin A

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Dijabetes

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Lakoprobavljiva hrana

Bolovi u trbuhu

Komucha

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Pankreatitis

Sirutka nakon pankreatitisa

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]