Vrijeme čitanja članka: 3 minute Naslovi najnovijih stručnih članaka o prehrani za mršavljenje glase: „Povremeni post i doziranje proteina odnosno ravnomjerna raspodjela tijekom dana za učinkovitije mršavljenje i skidanje masnog tkiva na području trbuha“ i „ Uz povremeni post dva dana u tjednu učinkovitije se gubi višak kilograma“. Čini se da ovaj popularan način prehrane pomalo dobiva sve veću znanstvenu […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dijete s niskim sadržajem ugljikohidrata i masti postaju sve popularnije kao pomoć u gubitku suvišnih kilograma, ali i za poboljšanje razine glukoze u krvi. Međutim, dugoročni učinci ovih načina prehrane na životni vijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Poznato je da ekstremne prehrambene navike, posebice kada je u pitanju ograničenje unosa ugljikohidrata i masti, mogu povećati […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide i monosaharide te poliole. Jednostavnijim rječnikom, FODMAP je veliki razred različitih vrsta ugljikohidrata koji se sastoje od kraćih lanaca šećera koji se ne mogu u potpunosti apsorbirati u tankom crijevu. Uobičajenom prehranom unesemo između 15 i 30 g fermentabilnih ugljikohidrata svakog dana. Fermentabilni oligosaharidi su fruktooligosaharidi, inulin te […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Želite li izgubiti više masnog tkiva? Zaboravite na čarobne napitke za ‘sagorijevanje kalorija’ te popularne rigorozne dijete i za početak si osigurajte 8 sati kvalitetnog sna i na taj način lakše ostvarite cilja.
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Najnovije istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Nutrition bavilo se usporedbom najpopularnijih dijeta za mršavljenje s ciljem otkrivanja koje su dijete najuspješnije. U nastavku saznajte postoji li najbolja dijeta i je li to ketogena, bezglutenska dijeta ili povremeni post.
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Paleolitska prehrana ili prehrana spiljskog čovjeka je povratak hrani koju su ljudi jeli prije pojave civilizacije, zemljoradnje i tehnologije. Ljudska prehrana tijekom kamenog doba sastojala se velikim dijelom od mesa, masnoća i biljne hrane, uz ograničen udio ugljikohidrata.
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Prije nekoliko godina znanstvenici su uspjeli produljiti životni vijek crvu C. elegans, vinskoj mušici D. melongaster i štakorima za gotovo 50 % isključivo uz pomoć restrikcije kalorija. Naravno, ta su istraživanja ulila nadu da bi se na isti način mogao produljiti i životni vijek ljudi. Međutim, do danas navedeni rezultati nisu reproducirani na dugovječnim primatima […]