Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni post, koji se sastoji od izmjenjivanja razdoblja konzumacije hrane s razdobljima posta, koja mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Popularan oblik povremenog posta u posljednjih nekoliko godina je onaj koji smanjuje broj sati unosa hrane i produljuje sate posta svaki dan, poznat kao vremenski ograničena prehrana.

Povremeni post (intermittent fasting) i vremenski ograničeno hranjenje (time-restricted feeding) postaju sve popularnije strategije za promicanje zdravog načina života zbog brojnih koristi, uključujući gubitak kilograma, jačanje imuniteta, smanjenje rizika od nastanka šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma te usporavanje starenja. Istraživanja na životinjama ukazuju da povremeni post poboljšava metaboličko zdravlje, hormonalnu ravnotežu i otpornost na upale, dok kliničke studije ukazuju na povećanu osjetljivost na inzulin, smanjenje krvnog tlaka i poboljšanu regulaciju tjelesne mase. Dugoročne koristi na metaboličko zdravlje proizlaze iz poticanja autofagije, regeneracije stanica, promjene mikrobiote crijeva i smanjenja oksidativnog stresa, čineći ga sigurnom alternativom farmakoterapijama za održavanje zdravlja. Molekularni mehanizmi koji podupiru koristi posta uključuju ketogenezu, smanjenje upala i optimizaciju cirkadijalnog ritma. Post se pokazuje kao učinkovit alat za poboljšanje općeg zdravlja i produljenje životnog vijeka, ali zahtijeva daljnju evaluaciju u kontroliranim uvjetima.

Povremeni post kod naših mediteranskih susjeda Španjolaca

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Granadi  i Navarri pokazao je da je povremeni post (smanjenje broja sati unosa hrane i produljenje sati nekonzumiranja hrane) učinkovit način za mršavljenje i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja kod osoba koje se suočavaju s prekomjernom tjelesnom masom. Njihovo istraživanje otkriva da je konzumacija posljednjeg obroka prije 17 sati te preskakanje večere sigurna i učinkovita strategija za smanjenje potkožnog masnog tkiva na području abdomena, posebno nakon razdoblja prekomjernog unosa hrane, poput blagdana. U Španjolskoj prevalencija prekomjerne tjelesne mase i pretilosti doseže 70 % kod muškaraca i 50 % kod žena, što je povezano s brojnim metaboličkim poremećajima poput šećerne bolesti tipa 2 te eksponencijalno povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i određenih vrsta karcinoma. Ovo alarmantno povećanje tjelesne mase ne samo da utječe na kvalitetu života pojedinca, već predstavlja i veliki izazov za javnozdravstveni sustav. Znanstvenici intenzivno rade na uvođenju učinkovitih, ali jednostavnih strategija za rješavanje ovog problema, koji se sada smatra bolešću.

Istraživačka skupina istraživala je učinke 12-tjedne intervencije s tri različite strategije posta: rani post (unos hrane od 9:00 do 17:00), kasni post (14:00-22:00) i samostalno odabrani post, gdje su sudionici sami birali vrijeme unosa hrane (u prosjeku od 12:00 do 20:00). Svi sudionici također su podvrgnuti standardnom tretmanu, koji je uključivao program edukacije o mediteranskoj prehrani i zdravom načinu života. U ovom randomiziranom, kontroliranom, multicentričnom ispitivanju, provedenom u Granadi i Pamploni, sudjelovalo je ukupno 197 osoba (50 % žena) u dobi od 30 do 60 godina. Sudionici su nasumično raspoređeni u jednu od sljedećih grupa: standardni tretman (49 sudionika), rani post (49 sudionika), kasni post (52 sudionika) ili samostalno odabrani post (47 sudionika).

Rezultati istraživanja otkrivaju da povremeni post nije pokazao dodatne prednosti u smanjenju visceralne masnoće u odnosu na program prehrambene edukacije. Međutim, grupe koje su prakticirale post, bez obzira na vrijeme unosa hrane, postigle su veći gubitak mase, u prosjeku 3-4 kg, u usporedbi s grupom koja je nastavila s unosom hrane unutar razdoblja od najmanje 12 sati. Posebno, grupa s ranim postom značajnije je smanjila potkožno masno tkivo na području abdomena.

Istraživanje je također procjenjivalo razinu glukoze tijekom posta i 24-satno praćenje glukoze pomoću kontinuiranog monitora, koji su sudionici nosili 14 dana prije i nakon intervencije. Rezultati pokazuju da je grupa s ranim postom značajno poboljšala razinu glukoze tijekom posta i tijekom noći u usporedbi s ostalim grupama.

Zaključak

Ovi rezultati ukazuju da rani post može biti posebno koristan u optimizaciji regulacije glukoze, što može pomoći u prevenciji nastanka šećerne bolesti i poboljšanju metaboličkog zdravlja. Izbjegavanje hrane tijekom noći omogućuje tijelu više vremena za probavu, što omogućuje bolju regulaciju razine glukoze u krvi. Istraživači naglašavaju da su sve grupe posta imale visoku stopu pridržavanja i nisu zabilježene ozbiljne nuspojave. Povremeni post stoga se predstavlja kao sigurna i obećavajuća strategija za upravljanje tjelesnom masom i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.

Literatura:

  • Reddy, B. L., Reddy, V. S., &Saier, M. H., Jr (2024). Health Benefits of Intermittent Fasting. Microbialphysiology, 34(1), 142–152.
  • Dote-Montero, M., Clavero-Jimeno, A., Merchán-Ramírez, E., etal. (2025). Effects of early, late andself-selected time-restrictedeating on visceral adipose tissue and cardiometabolic health in participants with overweight or obesity: A randomized controlled trial. Nature Medicine, 31(1), 123-134.
  • Dote-Montero, M., Sanchez-Delgado, G., &Ravussin, E. (2022). Effects of Intermittent Fasting on Cardiometabolic Health: An Energy MetabolismPerspective. Nutrients, 14(3), 489.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijeta

Još jedan razlog zašto popularne ekstremne dijete nisu dobra ideja

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDijete s niskim sadržajem ugljikohidrata i masti postaju sve popularnije kao pomoć u gubitku suvišnih kilograma, ali i za poboljšanje razine glukoze u krvi. Međutim, dugoročni učinci ovih načina prehrane na životni vijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Poznato je da ekstremne prehrambene navike, posebice kada je u pitanju ograničenje unosa ugljikohidrata i masti, mogu povećati […]

Dijeta

Što je „low FODMAP“ dijeta i kada se preporučuje?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteFODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide i monosaharide te poliole. Jednostavnijim rječnikom, FODMAP je veliki razred različitih vrsta ugljikohidrata koji se sastoje od kraćih lanaca šećera koji se ne mogu u potpunosti apsorbirati u tankom crijevu. Uobičajenom prehranom unesemo između 15 i 30 g fermentabilnih ugljikohidrata svakog dana. Fermentabilni oligosaharidi su fruktooligosaharidi, inulin te […]

Kilogrami

Kvalitetnim snom do željene tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteŽelite li izgubiti više masnog tkiva? Zaboravite na čarobne napitke za ‘sagorijevanje kalorija’ te popularne rigorozne dijete i za početak si osigurajte 8 sati kvalitetnog sna i na taj način lakše ostvarite cilja.

Trudnoća

Može li post imati negativne ishode za trudnoću?

Mršavljenje

Kako smršaviti?

Dijeta

Znanstvenici usporedili dijete za mršavljenje i otkrili postoji li idealna dijeta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNajnovije istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Nutrition bavilo se usporedbom najpopularnijih dijeta za mršavljenje s ciljem otkrivanja koje su dijete najuspješnije. U nastavku saznajte postoji li najbolja dijeta i je li to ketogena, bezglutenska dijeta ili povremeni post.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]