Dvoboj dijeta za mršavljenje: povremeni post i dijeta s ograničenim unosom kalorija

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Naslovi najnovijih stručnih članaka o prehrani za mršavljenje glase: „Povremeni post i doziranje proteina odnosno ravnomjerna raspodjela tijekom dana za učinkovitije mršavljenje i skidanje masnog tkiva na području trbuha“ i „ Uz povremeni post dva dana u tjednu učinkovitije se gubi višak kilograma“. Čini se da ovaj popularan način prehrane pomalo dobiva sve veću znanstvenu potvrdu o učinkovitosti i dobrobitima za zdravlje.

Učinkovitim dijetama za mršavljenje smatraju se one koje ograničavaju unos kalorija kako bi se ostvario energetski deficit u organizmu i natjeralo tijelo da troši zalihe pohranjene u obliku masnog tkiva. Međutim, sve je više znanstvenih dokaza koji pokazuju da se s dijetama s povremenim postom učinkovitije gubi višak kilograma nego s dijetama koje ograničavaju unos kalorija.

Što označava dijeta s povremenim postom?

Nekoliko je vrsta dijeta s povremenim postom. Primjerice, postiti se može jedan ili dva dana u tjednu dok se ostatak vremena jede bez ograničenja u količini hrane. Također, vremenski ograničen povremeni post odnosi se na unos hrane unutar određenog vremenskog razdoblja u danu, dok se ostatak vremena ne unosi hrana što traje između 12 i 20 sati dnevno.

Prednosti prehrane s povremenim postom uključuju povećanu oksidaciju masnih kiselina (lipolizu), stvaranje ketonskih tijela, aktiviranje signalnih puteva stanica (veća osjetljivost na inzulin, manja upala, autofagija) i očuvanje nemasnog tkiva, poznato kao „metaboličko prebacivanje“. Ovi se mehanizmi aktiviraju tek 24 sata nakon početka posta. Međutim, povremeni post neće pružiti jednaku blagodat za organizam ako se ne ograniči unos kalorija u vremenu konzumacije hrane i ako se ne obrati pozornost na kvalitetu hrane. Zanemarivanje kvalitete energetski i nutritivno bogate hrane (vitamini, minerali, antioksidansi, neprerađeni, visokokvalitetni proteini itd.) tijekom razdoblja unosa hrane i posta značajan je propust.

Važnost proteina

U znanstvenim istraživanjima posebno se istaknula prehrana s povremenim postom koja uključuje ravnomjernu raspodjelu proteina tijekom dana u 4 do 6 obroka s 25 do 40 g proteina po obroku, uz uvjet da proteini osiguravaju više od 30% ukupne energije u danu.  Ovaj način prehrane poboljšava sastav tijela (povećava udio mišićne mase, a smanjuje udio masnog tkiva u tijelu), poboljšava kardiometaboličko zdravlje (zdravlje srca i krvnih žila, kontrolu glukoze u krvi, lipida u krvi, razinu upale) i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma, a čini se i poboljšava zdravlje crijeva.

Dodatna prednost povremenog posta u usporedbi s dijetom ograničenog kalorijskog unosa

Osobe koje prakticiraju povremeni post  s principom ravnomjernog unosa proteina (engl. Intermittent fasting and protein-pacing, IF-P) imale su manje gastrointestinalnih simptoma i veću raznolikost crijevne mikrobiote od onih na dijeti s ograničnim unosom kalorija u mediteranskom stilu (engl. calorie-restricted, CR) u malom, randomiziranom ispitivanju.

Istraživači su usporedili učinke na gastrointestinalne simptome, crijevnu mikrobiotu te cirkulirajuće citokine i metabolite dviju niskokaloričnih, osmotjednih dijetnih intervencija:  dijete s ograničenim unosom kalorija  u mediteranskom stilu temeljene na američkim prehrambenim preporukama i povremenog posta s principom ravnomjernog unosa proteina. Intervencije su bile izjednačene u unosu energije.

Sudionici su bili muškarci i žene s prekomjernom težinom ili pretilošću koji su nasumično raspoređeni u jednu od dvije skupine: CR dijeta (n = 20) i IF-P dijeta (n = 21).

IF-P dijeta rezultirala je značajnijim smanjenjem simptoma gastrointestinalnih problema prijavljenih od strane ispitanika i izraženijim povećanjem raznolikosti crijevne mikrobiote te obilja mikrobnih porodica i rodova povezanih s povoljnim metaboličkim profilima, kao što su Christensenellaceae, Rikenellaceae i Marvinbryantia, u usporedbi s CR dijetom. IF-P dijeta značajno je povećala citokine povezane s lipolizom, gubitkom tjelesne mase, upalom i imunosnim odgovorom. Kod CR dijete, povećani su metaboliti povezani s metaboličkim putem povezanim s dugovječnošću.

Analiza podskupina koje su se pridržavale IF-P dijete u većoj mjeri i onih koji su se IF-P dijete pridržavale u manjoj mjeri pokazala je povećano obilje određenih bakterija povezanih s metaboličkim koristima i protuupalnim učincima kod odgovornijih sudionika koji su se u većoj mjeri pridržavali zadanog načina prehrane dok je u onih manje odgovornih zabilježeno povećano obilje vrsta koje produciraju butirat i nutritivno prilagodljivih vrsta poput Eubacterium ventriosum i Roseburia inulinivorans.

Analiza fekalnog metaboloma otkrila je da je u osoba koji su se u većoj mjeri pridržavali IF-P dijete zabilježeno obogaćenje fekalnih metabolita uključenih u metabolizam lipida, dok su istaknutiji putovi kod onih koji su se IF-P dijete pridržavali u manjoj mjeri bili povezani s metabolizmom aminokiselina i peptida, kao i metabolizmom tirozina i biosintezom arginina. Drugim riječima, u slučaju većeg pridržavanja dijete s povremenim postom i s ravnomjerno raspoređenim proteinima, bakterije u našim crijevima pomažu trošiti masti, a ne proteine.

Ovi nalazi bacaju svjetlo na diferencijalne učinke IF režima, uključujući IF-P, kao obećavajuće dijetne intervencije kod pretilosti te za mikrobiotičko i metaboličko zdravlje.

Literatura:

  • Mohr, A.E., Sweazea, K.L., Bowes, D.A. et al. Gut microbiome remodeling and metabolomic profile improves in response to protein pacing with intermittent fasting versus continuous caloric restriction. Nat Commun 15, 4155 (2024).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijeta

Još jedan razlog zašto popularne ekstremne dijete nisu dobra ideja

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dijete s niskim sadržajem ugljikohidrata i masti postaju sve popularnije kao pomoć u gubitku suvišnih kilograma, ali i za poboljšanje razine glukoze u krvi. Međutim, dugoročni učinci ovih načina prehrane na životni vijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Poznato je da ekstremne prehrambene navike, posebice kada je u pitanju ograničenje unosa ugljikohidrata i masti, mogu povećati […]

Dijeta

Što je „low FODMAP“ dijeta i kada se preporučuje?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide i monosaharide te poliole. Jednostavnijim rječnikom, FODMAP je veliki razred različitih vrsta ugljikohidrata koji se sastoje od kraćih lanaca šećera koji se ne mogu u potpunosti apsorbirati u tankom crijevu. Uobičajenom prehranom unesemo između 15 i 30 g fermentabilnih ugljikohidrata svakog dana. Fermentabilni oligosaharidi su fruktooligosaharidi, inulin te […]

Mršavljenje

Kako smršaviti?

Dijeta

Kvalitetnim snom do željene tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Želite li izgubiti više masnog tkiva? Zaboravite na čarobne napitke za ‘sagorijevanje kalorija’ te popularne rigorozne dijete i za početak si osigurajte 8 sati kvalitetnog sna i na taj način lakše ostvarite cilja.

Dijeta

Znanstvenici usporedili dijete za mršavljenje i otkrili postoji li idealna dijeta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Najnovije istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Nutrition bavilo se usporedbom najpopularnijih dijeta za mršavljenje s ciljem otkrivanja koje su dijete najuspješnije. U nastavku saznajte postoji li najbolja dijeta i je li to ketogena, bezglutenska dijeta ili povremeni post.

Endokrinolog

Stres, mršavljenje i poremećeni menstrualni ciklus – molim savjet

Iz iste kategorije

Neurologija

Glavobolja uzrokovana sinusitisom

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Sinusitis ili  sinusna infekcija, je upala ili oticanje tkiva koje oblaže sinuse. Ovo stanje može izazvati značajnu nelagodu i dovesti do različitih simptoma, uključujući glavobolje. Sinusa  su zrakom ispunjene šupljine smještene u lubanji oko nosa, čela i očiju. Sinusi proizvode sluz.  Kada se sinusi začepe ili napune tekućinom, bakterije, virusi ili gljivice mogu rasti i […]

Neurologija

Nestabilan hod

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nesiguran hod, koji se često u neurologiji naziva ataksijom, stanje je koje karakterizira nedostatak koordinacije pokreta mišića, što dovodi do nestabilnosti u hodu. Klinički se može manifestirati kao teturajući hod, poteškoće u održavanju ravnoteže ili često posrtanje. Nestabilan hod može nastati zbog različitih uzroka, od neuroloških poremećaja do problema mišićno-koštanog sustava, i može značajno utjecati […]

Neurologija

Kako živjeti s POTS-om?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) je stanje koje utječe na autonomni živčani sustav, što dovodi do abnormalnog povećanja broja otkucaja srca kada osoba ustane iz ležećeg položaja. Ovo stanje može značajno utjecati na svakodnevni život, uzrokujući simptome poput vrtoglavice, ošamućenosti, lupanja srca, umora, pa čak i nesvjestice. Suočavanje s POTS-om zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje […]

Neurologija

Kočenje polovice tijela – uredni nalazi

Neurologija

Kako liječiti kroničnu nesanicu?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Dobar noćni san vrlo je važan za cjelokupno zdravlje. Tipično, odrasli trebaju oko sedam do devet sati sna po noći. Ovaj broj nije isti za sve i može varirati ovisno o nizu čimbenika. Važnije od broja sati sna je kvaliteta sna svake noći. Potrebe za snom također se mijenjaju tijekom života kako ljudi stare. Ukoliko […]

Neurologija

Wilsonova bolest

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Wilsonova bolest je rijedak genetski poremećaj karakteriziran prekomjernim nakupljanjem bakra u tjelesnim tkivima. Ovo nakupljanje je rezultat mutacije u genu ATP7B, koji je ključan za regulaciju razine bakra u jetri. Normalno, bakar je neophodan za razne tjelesne funkcije, uključujući živčano provođenje, rast kostiju i stvaranje vezivnog tkiva. Međutim, kod Wilsonove bolesti, jetra ne uspijeva filtrirati […]

Neurologija

Glavobolja – bol na desnoj strani glave

Neurologija

Kognitivna bihevioralna terapija

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Nesanica je učestali poremećaj spavanja koji pogađa milijune ljudi diljem svijeta, narušavajući kvalitetu života i povećavajući rizik od raznih zdravstvenih problema. Manifestira se kao poteškoće s uspavljivanjem, zadržavanjem sna ili preranim buđenjem. Kronična nesanica je trajno stanje koje karakteriziraju poteškoće u započinjanju ili održavanju sna, najmanje tri noći tjedno tijekom razdoblja od najmanje tri mjeseca. […]