Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće?

Nekoliko crtica o tikvicama

Tikvica, poznata i kao ljetna tikva pripada obitelji Cucurbitaceae, zajedno s dinjom, špageti tikvom i krastavcem. Može narasti i više od jedan metar u duljinu, ali se obično bere prije no što dosegne maksimalnu zrelost, tj. najčešće se beru plodovi duljine 20 cm. Postoji nekoliko vrsta, koje se razlikuju u boji, od tamno žute do tamno zelene. Iako bundeve i tikve potječu iz Amerike, tikvice su nastale u Italiji početkom 19. stoljeća. Oduvijek su bile cijenjene pa su osim za prehranu korištene i u narodnoj medicini za liječenje prehlada, bolova i različitih zdravstvenih stanja.

Nutritivna vrijednost tikvica

Tikvice sadrže obilje hranjivih tvari, a osim vitaminima i mineralima bogate su antioksidansima, spojevima koji pomažu zaštiti stanice od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali.

Tablica 1. Nutritivna vrijednost u 100 g tikvica

Energija (kcal)17
Ugljikohidrati (g)3
Vlakna (g)1
Proteini (g)1
Natrij (mg)8
Kalij (mg)261
Magnezij (mg)18
Vitamin C (mg)17,9

Utjecaj tikvica na zdravlje

  • Bore se protiv karcinoma i za zdravije oči

U tikvicama se nalaze karotenoidi poput luteina i zeaksantina, moćnih biljnih spojeva koji osim što imaju impresivnu antioksidativnu aktivnost služe i u prevenciji raznih vrsta karcinoma te štite od degeneracije žute pjege, najčešćeg uzroka sljepila u starijih ljudi.

  • Čuvaju zdravlje srca, pogotovo neoguljene

Još jedan karotenoid igra važnu ulogu u prevenciji karcinoma, a možemo ga pronaći u tikvicama – riječ je o beta-karotenu. Osim što sprječava nastanak slobodnih radikala, ovaj biljni pigment potiče jačanje imunosnog sustava, smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze te srčanog i moždanog udara. Prema istraživanjima, kora tikvica sadrži veće količine antioksidansa, dok tikvice žute boje sadrže veće količine karotenoida od onih zelene boje.

  • Podržavaju zdrava crijeva

Tikvice sadrže veliki udio vode i vlakana, što će povoljno utjecati na konzistenciju stolice  te smanjiti vjerojatnost pojave zatvora. Topiva vlakna korisna su za „dobre“ bakterije koje se nalaze u našim  crijevima jer im služe kao izvor za sintezu kratkolančanih masnih kiselina (engl. short chain fatty acid, SCFA). Upravo SCFA stvaraju kiselo okruženje, čime inhibiraju rast nepoželjnih bakterija, a pridonose održavanju ravnoteže crijevne mikrobiote. Osim navedenog, SCFA povoljno djeluju i na smanjenje upale i simptoma određenih crijevnih poremećaja, kao što su sindrom iritabilnog crijeva, Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

  • Odlične su za dijabetičare

Tikvice mogu pomoći u snižavanju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Naime, sa samo 3 grama ugljikohidrata po šalici (232 g), kuhane tikvice predstavljaju izvrsnu zamjenu za tjesteninu.

Prehrana bogata vlaknima iz voća i povrća, uključujući tikvice, može značajno sniziti razinu šećera i inzulina u krvi te se povezuje s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2. Osim toga, vlakna u tikvicama pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi, sprječavajući nagle skokove nakon obroka. Nadalje, vlakna prisutna u tikvicama također mogu pomoći povećati osjetljivost na inzulin, što može dodatno stabilizirati razinu šećera u krvi. Dodatno, studije na životinjama pokazuju da ekstrakt kore tikvica može pomoći u smanjenju razine šećera i inzulina u krvi, što se pak pripisuje ranije spomenutom antioksidativnom djelovanju.

  • Pomažu u mršavljenju

Obzirom da sadrže veliku količinu vode, imaju nisku energijsku gustoću što može pridonijeti osjećaju sitosti zbog čega će se tikvice često naći na jelovnicima namijenjenima gubitku tjelesne mase. Osjećaju sitosti pridonose i vlakna. Štoviše, studije dosljedno povezuju visok unos voća i povrća s gubitkom tjelesne mase i sporijom stopom dobivanja  kilograma tijekom vremena.

  • Dobre su čak i za kosti

Smatra se da tikvice mogu pridonijeti i zdravlju kostiju. Studije pokazuju da kalij može poboljšati status minerala u kostima i biti koristan za gustoću kostiju. Također, veći unos magnezija, koji se nalazi u tikvicama, povezan je s većom gustoćom kostiju, što ukazuje na smanjeni rizik od fraktura i osteoporoze. Unos dovoljne količine kalcija, koji je prisutan u tikvicama, također je važan za zdravlje kostiju.

Kako tikvice uključiti u prehranu?

Zbog svog blagog okusa tikvice se mogu pripremiti na brojne načine:

  • sirove tikvice mogu se dodati zelenim lisnatim salatama ili pak u razne salate od tjestenine, sirovi kolutići tikvice mogu se poslužiti uz humus ili neki drugi umak po izboru
  • tikvice kuhane na pari mogu poslužiti kao baza za krem juhu od tikvica ili umak koji ćete servirati s tjesteninom
  • tikvice pripremljene na roštilju, začinjene začinskim biljem, češnjakom i maslinovim uljem svakom će obroku dati dašak ljeta
  • pomoću spiralizatora povrća moguće je izraditi rezance od tikvice koje u mnogim jelima mogu zamijeniti tjesteninu ili barem upola smanjiti količinu upotrebljene tjestenine, primjerice prilikom pripreme tjestenine bolognese ili lazanja tikvice se mogu dodati i u brojna druga jela u omlete, variva, polpete od povrća ili pak vege hamburgere

Literatura:

Blanco-Díaz, M. T., Del Río-Celestino, M., Martínez-Valdivieso, D., & Font, R. (2014). Use of visible and near-infrared spectroscopy for predicting antioxidant compounds in summer squash (Cucurbita pepo ssp pepo). Food chemistry, 164, 301–308.

Macfarlane, S., Macfarlane, G. T., & Cummings, J. H. (2006). Review article: prebiotics in the gastrointestinal tract. Alimentary pharmacology & therapeutics, 24(5), 701–714.

Ledoux, T. A., Hingle, M. D., & Baranowski, T. (2011). Relationship of fruit and vegetable intake with adiposity: a systematic review. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 12(5), e143–e150.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijabetes

Problemi sa srcem i dijabetes – molim Vaše mišljenje

Dijabetes Depositphotos_381204744_L

Tri jednostavne promjene koje rizik od dijabetesa smanjuju za trećinu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteGlobalna epidemija šećerne bolesti tipa 2 jedna je od najvećih prijetnji javnom zdravlju ovog stoljeća. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih raste iz godine u godinu, a procjenjuje se da bi dijagnozu dijabetesa do 2050. godine moglo imati više od 1,3 milijarde ljudi diljem svijeta. Ipak, najnovije istraživanje nudi nadu da se taj trend […]

Brokula

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Prehrana

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

triptani

Kako liječiti kroničnu migrenu?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLiječenje kronične migrene uključuje kombinaciju akutnog ublažavanja simptoma, preventivne terapije i promjena načina života. Često se preporučuje vođenje dnevnika glavobolje kako bi se dokumentirala učestalost napada, okidači i odgovor na liječenje. Kronična migrena može biti onesposobljavajuće stanje koje je često povezano s većim stopama komorbiditeta poput fibromialgije, sindroma iritabilnog crijeva i poremećaja raspoloženja. Ekonomski trošak […]

Anksioznost

Postoji li za bolove u trbuhu neki određeni razlog ili je to zbog anksioznosti?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?