Koliko je post dobar za naše zdravlje?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Prije nekoliko godina znanstvenici su uspjeli produljiti životni vijek crvu C. elegans, vinskoj mušici D. melongaster i štakorima za gotovo 50 % isključivo uz pomoć restrikcije kalorija. Naravno, ta su istraživanja ulila nadu da bi se na isti način mogao produljiti i životni vijek ljudi. Međutim, do danas navedeni rezultati nisu reproducirani na dugovječnim primatima zbog čega je entuzijazam brzo splasnuo.

Prije nekoliko godina znanstvenici su uspjeli produljiti životni vijek crvu C. elegans, vinskoj mušici D. melongaster i štakorima za gotovo 50 % isključivo uz pomoć restrikcije kalorija. Naravno, ta su istraživanja ulila nadu da bi se na isti način mogao produljiti i životni vijek ljudi. Međutim, do danas navedeni rezultati nisu reproducirani na dugovječnim primatima zbog čega je entuzijazam brzo splasnuo. Novo istraživanje udruženih austrijskih i njemačkih znanstvenika pokazalo je kako post ne samo da neće produljiti životni vijek kod ljudi, već može ostaviti negativne posljedice za zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Experimental Medicine istraživalo je utjecaj kalorijske restrikcije na hematopoetske matične stanice koje su odgovorne za nastanak crvenih i bijelih krvnih stanica. Kao i kod svih drugih stanica u tijelu, za matične stanice također vrijedi pravilo po kojem funkcionalnost stanice opada sa svakim staničnim dijeljenjem. Drugim riječima, i krvotvorne matične stanice vremenom stare.  Iz tog razloga navedene matične stanice ostaju uspavane odnosno u stanju mirovanja, a u određenim stadijima životnog ciklusa ili nakon primjerice velikog gubitka krvi se aktiviraju za proizvodnju većih količina krvnih stanica.

Dijeta usporava starenje matičnih stanica

U istraživanju su se proučavale matične stanice miševa tijekom 30%-tne restrikcije kalorija. Istraživanje je pokazalo kako smanjeni unos hrane, unatoč stresu kojeg izaziva restrikcija hrane, nije pobudio matične stanice te su one ostale u stanju mirovanja bez obzira na vremensku duljinu posta. Pa tako, tijekom restrikcijske dijete, stanice nisu starile, već su zadržale svoju funkcionalnost čak godinu dana nakon provedene dijete.

Posljedica kalorijske restrikcije je oslabljeni imunitet

Međutim, dugoročno gledano, ovakva restrikcija kalorija ima veliku manu. Imunološki sustav miševa bio je izrazito oslabljen. Iako dijeta nije imala značajan učinak na ukupan broj krvnih stanica, proizvodnja limfocita, potrebnih za obranu, smanjena je za čak 75 posto. Posljedica toga je velika podložnost bakterijskim infekcijama.

Nažalost, postimo li u nadi da ćemo živjeti dulje za sada je promašena misija jer iako će gladovanje spriječiti starenje naših matičnih stanica, istovremeno će doći do slabljenja našeg imuniteta i do mogućih ozbiljnih posljedica u stvarnom životu. Toj tvrdnji ide u prilog i činjenica da je kod sepse viša stopa preživljenja upravo kod osoba koje imaju normalan indeks tjelesne mase, u usporedbi s osobama koje su pothranjene.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijeta

Što je „low FODMAP“ dijeta i kada se preporučuje?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteFODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide i monosaharide te poliole. Jednostavnijim rječnikom, FODMAP je veliki razred različitih vrsta ugljikohidrata koji se sastoje od kraćih lanaca šećera koji se ne mogu u potpunosti apsorbirati u tankom crijevu. Uobičajenom prehranom unesemo između 15 i 30 g fermentabilnih ugljikohidrata svakog dana. Fermentabilni oligosaharidi su fruktooligosaharidi, inulin te […]

Dijeta

Kvalitetnim snom do željene tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteŽelite li izgubiti više masnog tkiva? Zaboravite na čarobne napitke za ‘sagorijevanje kalorija’ te popularne rigorozne dijete i za početak si osigurajte 8 sati kvalitetnog sna i na taj način lakše ostvarite cilja.

Dijeta

Kako izgubiti kilograme?

Zdrava prehrana

Smokve – najslađe ljetno voće

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSmokve povoljno djeluju na zdravlje cijelog organizma, uključujući očuvanje zdravlja probavnog sustava, srca i krvnih žila te pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.

Dijeta

Smršavila sam 20 kg unazad godinu i pol – je li to zabrinjavajuće?

Zdrava prehrana

Stigmatizirane namirnice – trebamo li ih izbjegavati?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteU posljednjem desetljeću brojne namirnice nosile su teško breme nepoželjnih, pa čak i otrovnih namirnica. Tako su jaja, sol, punomasno mlijeko i mliječni proizvodi samo neke od namirnica koje se preporučivalo u potpunosti eliminirati iz prehrane.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]