Stigmatizirane namirnice – trebamo li ih izbjegavati?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

U posljednjem desetljeću brojne namirnice nosile su teško breme nepoželjnih, pa čak i otrovnih namirnica. Tako su jaja, sol, punomasno mlijeko i mliječni proizvodi samo neke od namirnica koje se preporučivalo u potpunosti eliminirati iz prehrane.

U posljednjem desetljeću brojne namirnice nosile su teško breme nepoželjnih, pa čak i otrovnih namirnica. Tako su jaja, sol, punomasno mlijeko i mliječni proizvodi samo neke od namirnica koje se preporučivalo u potpunosti eliminirati iz prehrane. U posljednjih nekoliko godina gluten je postao „neprijatelj broj jedan“, a masnoće su ponovo postale popularne i njihova konzumacija se preporuča. Međutim, postoje li znanstveni dokazi i što kažu stručnjaci na trend stigmatiziranih namirnica u prošlosti i danas pročitajte u nastavku.

Jaja

Jedno vrijeme jaja su bila „glavni neprijatelj“, jer se smatralo kako je žumanjak izuzetno bogat kolesterolom te konzumacija samo jednog jajeta značajno utječe na razinu kolesterola u krvi. Danas znamo da to nije tako. Kada konzumiramo namirnice bogate kolesterolom, naša jetra smanjuje produkciju endogenog kolesterola tako da razina kolesterola u krvi ostaje stabilna. Također, objavljene su brojne znanstvene studije koje su pokazale kako jaja sadrže visokokvalitetne, lakoprobavljive proteine, a žumanjak jajeta sadrži lutein i zeaksantin koji čuvaju zdravlje oka te mogu ublažiti pojavu katarakte ili makularne degeneracije.

Punomasni mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodi proizvedeni od punomasnog mlijeka bogati su zasićenim masnoćama te prethodno spomenutim kolesterolom. Međutim, znanstvenici su pokazali kako fermentirani punomasni mliječni proizvodi nemaju negativan utjecaj na razine kolesterola i ostalih markera bolesti srca i krvnih žila, čak i kod onih ljudi koji već imaju povećane razine kolesterola u krvi. Valja podsjetiti kako su mliječni proizvodi bogati izvor kalcija koji je posebno važan za održavanje zdravlja kostiju, ali i zdravlja srca te mišića posebno kod osoba starije dobi. Stoga, umjeren unos punomasnih mliječnih proizvoda može se preporučiti gotovo svima.
Za razliku od punomasnih, niskomasni mliječni proizvodi često su obogaćeni dodanim šećerom kako bi proizvođač postigao teksturu što sličniju punomasnom proizvodu. Stoga ako se odlučite za kupnju niskomasnog mliječnog proizvoda, obratite pozornost na deklaraciju.

Sol

Poznato je kako prekomjeran unos kuhinjske soli, odnosno natrijevog klorida, može utjecati na povećanje krvnog tlaka koji je jedan od rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Hrvati su kao narod skloni konzumaciji slanih namirnica, a prosječan unos gotovo četverostruko prekoračuje preporučeni unos. Stoga ne treba poticati unos takvih namirnica, ali treba prepoznati važnost prepoznavanja skrivenih izvora soli. Tako je važno ograničiti unos kruha i pekarskih proizvoda, mesnih prerađevina, slane grickalice, industrijski proizvedeni umaci, juhe i sva industrijski proizvedena hrana.
Međutim, važno se podsjetiti kako je natrijev klorid važan za naše zdravlje jer sudjeluje u vitalnim biokemijskim procesima. Svaki od ova dva elementa – i natrij i klor – imaju važne uloge u organizmu. Natrij je ključan za prijenos signala od i do mozga, omogućava prijenos živčanih impulsa tijelom, utječe na osjet okusa i mirisa te sudjeluje u kontrakciji mišića. Klorid sudjeluje u regulaciji metabolizma, utječe na apsorpciju kalija te sudjeluje u prijenosu ugljičnog dioksida do pluća.

Crveno meso

Lome se znanstvena koplja oko konzumacije crvenog mesa. Neke studije pokazuju kako i svježe i procesirano crveno meso može povećati rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila, karcinoma kolona i drugih bolesti.
Druga skupina znanstvenika tvrdi kako je svježe nemasno crveno meso izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i hem željeza. Upravo ovaj oblik željeza puno se bolje apsorbira u našem probavnom sustavu u usporedbi s ne-hem željezom koje se nalazi u namirnicama biljnog podrijetla.
Istina je negdje na pola puta. Svakako se slažemo kako je meso odličan izvor proteina i hem željeza, no valja obratiti pažnju na količinu i kvalitetu konzumiranog mesa. Svjetska zdravstvena organizacija (engl. World Health Organisation, WHO) preporuča do pola kilograma crvenog mesa tjedno, stoga se valja držati ovih preporuka. Također, preporuča se obratiti pažnju na kvalitetu mesa koja se konzumira, dakle bolje je konzumirati manju količinu kvalitetnijeg mesa. Konzumaciju procesiranog crvenog mesa u obliku suhomesnatih i ostalih prerađevina preporučuje se svesti na minimum ili potpuno izbaciti iz prehrane. Posljednje, važno je pridati pozornost i načinu pripreme. Prženo ili meso pečeno na otvorenoj vatri zamijenite pirjanjem ili pečenjem u pećnici s minimalno dodane masnoće.

Čokolada

Većina ljudi ne smatra ovaj slatki zalogaj nutritivno bogatim s obzirom na količinu šećera i energije. Međutim, umjeren unos čokolade s visokim udjelom kakao dijelova može imati brojne blagotvorne učinke na zdravlje. Čokolada je izvor antioksidansa i flavonoida, koji mogu štiti kožu od štetnih sunčevih zraka. Odabir čokolade s visokim udjelom kakao dijelova može povećati smanjiti inzulinsku rezistenciju, krvni tlak te povećati elastičnost arterija. Stoga, povremeno se počastite kockicom tamne čokolade – za zdravlje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]