5 zdravih navika za dugovječnost

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Rastući broj istraživanja pokazuje da je prehrana jedan od najbitnijih čimbenika dugovječnosti i vitalnosti. Pri tome prehrana koja pogoduje zdravlju srca, mozga i kostiju čineći ove organske sustave snažnima i otpornima na promjene povezane sa starenjem, pogoduje i dugom i zdravom životu.

Životni vijek kontinuirano se produljuje i danas više nije toliko rijetko i neobično susresti stogodišnjaka. Tajna dugovječnosti i dalje nije posve razjašnjena pa se brojna istraživanja bave ovom zagonetkom, i to na brojnim razinama – od genetičkih studija, preko istraživanja metaboličkih promjena, upalnih zbivanja, načina prehrane i tjelesne aktivnosti do okolišnih uvjeta.

Rastući broj istraživanja pokazuje da je prehrana jedan od najbitnijih čimbenika dugovječnosti i vitalnosti. Pri tome prehrana koja pogoduje zdravlju srca, mozga i kostiju čineći ove organske sustave snažnima i otpornima na promjene povezane sa starenjem, pogoduje i dugom i zdravom životu.

Često se po pitanju dugovječnosti spominje i hipoteza o smanjenom kalorijskom unosu što podupiru i znanstvena istraživanja. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su da sniženje energetskog unosa usporava proces starenja i produljuje životni vijek. Smanjenje energetskog unosa u ljudi uzrokuje slične adaptacijske metaboličke procese koji se opažaju na pokusnim životinjama (glodavcima i sisavcima), smanjuju se metabolički, hormonski, upalni rizični čimbenici za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a moguće i malignih bolesti.  Ideju o smanjenom kalorijskom unosu u svrhu dugovječnosti potvrđuju i stanovnici otoka Okinawe kod Japana koji su jedni od najdugovječnijih ljudi na planetu. Stanovnici Okinawe prakticiraju vrstu kulturološke navike koja se na lokalnom jeziku naziva „hara hachi bu“– prema kojoj, na prvi znak sitosti prestaju jesti. To bi značilo da jedu otprilike za 20 % manje od nas, odnosno 400 – 500 kalorija dnevno manje. Iako se vjeruje da ovakav način života barem djelomično objašnjava njihovu tajnu dugovječnosti, na pitanje može li ograničenja unosa kalorija produljiti životni vijek, za sada se ne može odgovoriti. No, umjerenost u jelu i piću kao i općenito pravilna prehrana su zasigurno dobar zalog u zdravlje i dugi život, što potvrđuje i najnovija studija.

Studija je, naime, objavljena ove godine u časopisu Circulation te otkriva pet zdravih navika koji mogu produžiti život za više od jednog desetljeća. Tako su se, osim pravilne prehrane, na listi za dugovječnost, našli redovita tjelesna aktivnost, održavanje poželjne tjelesne mase, nepušenje i nizak unos alkohola.

U svrhu istraživanja znanstvenici su analizirali podatke 78.865 žena koje su prikupljali 34 godine i podatke 44.354 muškaraca koje su prikupljali 27 godina. Proučavali su kako niskorizični čimbenici životnog stila (nepušenje, normalan indeks tjelesne mase, 30 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti dnevno, umjeren unos alkohola definiran kao 5-15g alkohola dnevno za žene i 5-30g alkohola dnevno za muškarce te pravilna prehrana) utječu na smrtnost.

Autori su procijenili da se usvajanjem svih 5 zdravih životnih navika životna dob produljila za prosječno 14 godina u žena, te 12.2 godina u muškaraca, u usporedbi s ispitanicima koji nisu usvojili ni jednu poželjnu naviku. Dodatno, u usporedbi s osobama koje se nisu pridržavale niskorizičnog životnog stila, one sa zdravim navikama imale su 74% manji rizik od smrti tijekom trajanja ovog istraživanja.

Usvajanje bilo koje od ovih 5 zdravih životnih navika se pokazalo korisnim i u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma. No, pozitivan učinak na zdravlje je bio znatno snažniji ukoliko se osoba pridržavala svih poželjnih 5 navika.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?