Zašto je za dobru liniju važan dobar san

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

U modernom društvu danas se adekvatna količina sna smatra luksuzom. Međutim, istraživanja pokazuju kako je važno osigurati organizmu dovoljno sna jer njegov dugotrajni manjak može rezultirati dijabetesom i pretilošću.

U modernom društvu danas se adekvatna količina sna smatra luksuzom. Međutim, istraživanja pokazuju kako je važno osigurati organizmu dovoljno sna jer njegov dugotrajni manjak može rezultirati dijabetesom i pretilošću. Nekoliko je eksperimentalnih studija pokazalo kako nedostatak sna utječe na hormonalnu ravnotežu u tijelu.

Nedostatak sna vodi u inzulinsku rezistenciju

Inzulinska rezistencija je rani znak razvoja dijabetesa tipa 2 kod kojeg se javlja neosjetljivost stanica na inzulin uslijed čega se glukoza nakuplja u krvotoku. Da bi se riješila viška glukoze, gušterača proizvodi čak i veće količine inzulina međutim, on nije učinkovit u otklanjanju glukoze iz krvi u stanice koja može oštetiti krvne žile, živce, oči i organe. Naposljetku, gušterača ne uspjeva kompenzirati višak glukoze u krvi i može doći do razvoja dijabetesa. Istraživanje u kojem je sudjelovalo 28 zdravih muškaraca i žena između 18 i 23 godine pokazalo je kako ispitanici koji nisu spavali 24 sata imaju poremećenu dinamičku interakciju između izlučenog inzulina i njegovog učinka na razinu glukoze u krvi. Druga studija iz 2004. godine je pokazala kako nedostatak sna povećava želju za unosom hrane bogate ugljikohidratima što može dodatno opteretiti beta stanice gušterače i ravnotežu između glukoze i inzulina.

Disbalans hormona izaziva prejedanje

U literaturi se navodi kako nedostatak sna uzrokuje povećanje hormona kortizola – hormona stresa koji negativno djeluje na krvni tlak i razinu glukoze u krvi, a dugotrajno povišeno lučenje kortizola povezuje se s prekomjernom tjelesnom masom i dijabetesom. No, osim inzulina i kortizola poremećaj sna dovodi i do poremećaja u radu hormona koji direktno utječu na regulaciju unosa hrane. Primjerice, znanost je pokazala kako osoba koja se bori s nesanicom ima sniženu razinu leptina u krvi, dok u normalnim okolnostima, povišena razina leptina potiskuje apetit i povećava potrošnju energije. Protutežu leptinu u tijelu daje grelin – hormon koji se luči u želucu dok leptin proizvode stanice masnog tkiva. Nekoliko je studija zabilježilo porast u razini grelina kod ispitanika nakon neprospavanih noći stoga je za pretpostaviti da promjene u razini grelina i leptina nakon razdoblja bez sna stimuliraju prejedanje.

Pad u potrošnji energije

No osim hormona, zdravorazumski je za zaključiti da što smo dulje budni imamo i više vremena za konzumaciju hrane, a osim toga se osjećamo umorno pa nemamo motivaciju za kretanje i trošenje kalorija što su pokazale i razne studije. Još jedno zanimljivo područje koje valja bolje istražiti je i utjecaj nedostatka REM faze sna koja dominira u drugoj polovici sna jer se pokazalo kako je REM faza energetski skuplja od faze dubokog sna koja prevladava u prvoj polovici sna. Istražiti bi trebalo i činjenicu da je majkama s malom djecom često teško izgubiti kilograme dobivene u trudnoći, a poznato je da im je san uskraćen prvih nekoliko mjeseci djetetova života.

Savjeti kako si pomoći

  • Odlazite na počinak redovito u isto vrijeme što pomaže u održavanju hormonalne ravnoteže uključujući i melatonin.
  • Izbjegavajte kavu i čaj u kasno poslijepodne.
  • Izbjegavajte alkohol jer unatoč tome što izaziva pospanost, alkohol sprječava postizanje faze dubokog sna.
  • Zamračite prostoriju u kojoj spavate jer svjetlost ometa proizvodnju serotonina. Također, izbjegavajte ukrase ili satove sa svjetlećim dijelovima.
  • Ispraznite mjehur prije spavanja.
  • Ugasite televiziju koja stimulira mozak i otežava utonuće u san i ne koristite mobitel prije spavanja jer je moguće kako zračenje sprječava sintezu melatonina.
  • Bavite se tjelovježbom pola sata dnevno, ali ne barem 1 do 2 sata prije odlaska na počinak.
  • Ohladite sobu u kojoj spavate te se riješite svih stvari koje nemaju veze sa spavanjem poput posla ili računala.
  • Uzmite pripravak na bazi biljaka s umirujućim djelovanjem poput valerijane, pasiflore i hmelja.
  • Konzumacija određene hrane prije spavanja može olakšati utonuće u san. Primjerice, tradicionalno se koristi mlijeko za kojeg se vjeruje da zbog sadržaja triptofana, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, ima umirujuće djelovanje i uspavljuje. Također, za sintezu serotonina potrebna je kombinacija vitamina B skupine i ugljikohidrata. Od hrane sa uspavljujućim svojstvima ističu se višnje – jedne od rijetkih namirnica koje prirodno sadrže melatonin.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trzaj Depositphotos_2154517_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrzanje oka – poznato i kao miokimija – mali je, ponavljajući pokret ili grč mišića očnog kapka. Gotovo svatko u nekom trenutku osjeti trzanje oka. To može biti dosadno, ometajuće ili čak zabrinjavajuće. Dijagnoza obično počinje jednostavnim razgovorom o simptomima, životnim navikama i medicinskoj anamnezi. U mnogim slučajevima nije potrebno specijalizirano testiranje. Ako su simptomi […]

Vrtoglavica

Što može uzrokovati trnce u tijelu, vrtoglavicu i peckanje pri mokrenju ako su nalazi uredni?

Trzaj Depositphotos_821762652_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMnogi ljudi u nekom trenutku svog života primijete kratkotrajno, nehotično treperenje na jednom od svojih kapaka. Iako ove epizode mogu biti dosadne ili ometajuće, rijetko ukazuju na ozbiljan problem. Što je trzanje kapaka? Trzanje kapaka odnosi se na male, ponavljajuće pokrete mišića oko oka. Ovi pokreti su nevoljni, što znači da ih osoba ne može […]

Imunološke komplikacije Depositphotos_179598782_L

Osnove transplantacije bubrega – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih 24 godine, točnije od 2007., Republika Hrvatska punopravna je članica Europske organizacije za transplantaciju organa, odnosno Eurotransplanta. Iskra ideje o potrebi osnivanja Eurotransplanta temeljena je na činjenici da je preživljenje onih presađenih bubrega koji su genetski što sličniji primatelju znatno bolje. Za presađivanje bubrega postoje stanja urgentnosti. Urgentni bolesnici su oni koji su […]

Osteonekroza Depositphotos_548151614_L

Degenerativna ozljeda meniska – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRadiološka dijagnostika Magnetna rezonancija (MR) je rijetko indicirana kao prva linija radiološke pretrage za bol u zglobu koljena kod osoba srednje i starije dobi. Ovaj pregled može biti potreban ako neoperativno liječenje nije bilo uspješno, kod jake boli kako bi se potvrdila dijagnoza ozljede meniska ili isključile druge diferencijalne dijagnoze. Magnetska rezonancija (MR) je zlatni […]

Kolutanje očiju

Što može uzrokovati osjećaj lebdenja i kolutanja očiju u glavi?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?