Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina u srednjim godinama na zdravstveno stanje u kasnijoj životnoj dobi.

U analizama se pokazalo da zamjena izvora proteina donosi značajnu prednost za zdravlje. Točnije, zamijenimo li proteine životinjskog porijekla, uključujući i proteine iz mlijeka i mliječnih proizvoda, s biljnim proteinima, omjer izgleda za zdravo starenje raste od 1,22 do 1,58 za svaku zamjenu u količini od 3% energije. Omjer izgleda je statistički pojam koji pokazuje koliko je vjerojatno da će se neki događaj dogoditi, a omjer izgleda koji je >1 označava da je zdravo starenje vjerojatnije u skupini koja konzumira proteine biljnog porijekla, dok je kod vjerojatnosti > 2 šansa za zdravo starenje dvostruko veća u usporedbi sa skupinom koja unosi pretežno proteine životinjskog porijekla.

Na primjeru tjelesne funkcije, zamjena kalorija iz svih makronutrijenata s jednakom količinom kalorija iz biljnih proteina bila je povezana s 20%-60% većim izgledima za odsutnost tjelesnih ograničenja. Biljni proteini također su bili povezani s boljim mentalnim stanjem. Ovi rezultati općenito se podudaraju s istraživanjima o unosu proteina kod starijih osoba, koja su pokazala da proteini mogu smanjiti rizik od krhkosti. S druge strane, unos životinjskih proteina u srednjoj životnoj dobi povezan je s povećanim rizikom od prerane smrti uzrokovane kroničnim bolestima, prvenstveno smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Iako su u istraživanju sudjelovale samo žene, ovi su rezultati vrlo vjerojatno primjenjivi i na muškarcima.

Detalji istraživanja

Analiza NHS-a temelji se na prospektivnim podacima 48.762 medicinskih sestara mlađih od 60 godina iz 1984. godine. Ukupni proteini, proteini životinjskog podrijetla, mliječni proteini i biljni proteini procijenjeni su pomoću validiranih upitnika o učestalosti konzumacije hrane.

Nakon prilagodbe za životne navike, demografske podatke i zdravstveno stanje, istraživači su identificirali 3721 (7,6%) sudionika koji su ispunjavali uvjete. Prosječna dob sudionika na početku studije bila je 48,6 godina, a od toga 38,6% imalo je indeks tjelesne mase (BMI, u kg/m²) veći od 25, 22,9% bili su aktivni pušači, a 88,2% je bilo u braku. Zdravo starenje definirano je kao odsutnost 11 glavnih kroničnih bolesti, dobro mentalno zdravlje te odsutnost kognitivnih i tjelesnih oštećenja, prema upitnicima NHS-a iz 2014. ili 2016. godine. Glavne kronične bolesti su: rak, dijabetes tipa 2, infarkt miokarda, koronarna premosnica ili angioplastika, kongestivno zatajenje srca, moždani udar, zatajenje bubrega, kronična opstruktivna plućna bolest, Parkinsonova bolest, multipla skleroza i amiotrofična lateralna skleroza.

Prosječna ukupna konzumacija proteina izražena kao postotak ukupne energije iznosila je 18,3%, što je nešto više od prosječnih 16,0% zabilježenih u prehrani stanovnika SAD-a. Od toga, 13,3% dolazilo je iz životinjskih izvora, 3,6% iz mliječnih proizvoda, a 4,9% iz biljaka.

Rezultati su pokazali i da su osobe koje su unosile više proteina u prehrani bile višeg stupnja obrazovanja, više su se bavile tjelesnom aktivnošću, imale su viši indeks tjelesne mase i češće su imale visoki krvni tlak i povišeni kolesterol. Također, ukupni unos proteina bio je obrnuto povezan s ukupnim unosom ugljikohidrata, orašastih plodova, alkohola i pića zaslađenih šećerom.

Kako različite vrste proteina utječu na zdravlje

U studijama koje su uključivale stariju populaciju, niži unos proteina bio je povezan s gubitkom mišićne mase. Studije koje su istraživale učinak nadopune proteina životinjskog porijekla kod starijih odraslih osoba pokazale su porast mišićne mase, što je potencijalno povezano s aminokiselinskim sastavom.

Smatra se da je mehanizam djelovanja koji stoji iza povećanja mišićne mase povezan s aktivacijom signalnog puta rapamicinskog kompleksa 1 povezanog s proteinima. Zabilježeno je da se aktivnost ovog signalnog puta smanjuje s godinama, odnosno starenjem.

Rapamicin, spoj koji se koristi za sprječavanje odbacivanja transplantiranih organa, povezan je s usporenim starenjem. U tijelu, unos proteina prehranom i tjelovježba aktiviraju ovaj put i zajedno potiču sintezu proteina u mišićima i potencijalno poboljšavaju tjelesnu funkciju.

Pokazalo se da je unos proteina biljnog porijekla povezan s povoljnim razinama ključnih čimbenika rizika za kardiometaboličke bolesti, poput smanjenog LDL kolesterola, nižeg krvnog tlaka i osjetljivosti na inzulin, kao i nižim razinama proupalnih markera.

S druge strane, ukupni unos proteina, kao i proteina životinjskog podrijetla, doveden je u vezu s povišenim koncentracijama faktora rasta sličnog inzulinu 1 (IGF-1), koji se povezuje s rastom malignih stanica u tkivima dojke i prostate.

Prehrambene preporuke za osobe srednje životne dobi

Osobama u srednjoj životnoj dobi savjetuje se da postignu ili čak blago premaše preporučen dnevni unos proteina od 0,8 g/kg tjelesne mase dnevno te da biljni proteini čine značajan dio dnevnog unosa proteina.

Konzumiranje nekoliko obroka tjedno s mahunarkama, graškom, lećom, tofuom, cjelovitim žitaricama ili sjemenkama jednostavan je način za povećanje unosa biljnih proteina, a ove namirnice također sadrže i druge korisne tvari za zdravlje poput topljivih i netopljivih vlakana, antioksidansa, protuupalnih polifenola i drugih fitokemikalija. Unos proteina biljnog porijekla u prehrani možemo povećati tako da:

  • za međuobroke jedemo orašaste plodove, sjemenke i grickalice na bazi slanutka ili mlade soje (edamame)
  • doručak s više proteina bilnog porijekla je onaj koji sadrži chia sjemenke, maslac od kikirikija i drugih orašastih plodova
  • mljeveno meso možemo djelomice ili potpuno zamijeniti crvenom lećom, a mahunarke možemo često dodavati u salate, popečke, juhe i variva
  • umjesto paštete na kruh možemo mazati namaz od slanutka, a umjesto mesnih narezaka u sendviče možemo dodati dimljeni tofu

Iako većina populacije unosi adekvatnu količinu proteina u prehrani, određene skupine mogu biti u riziku od nedostatka proteina. Primjerice, osobe s nižim socioekonomskim statusom ili s poteškoćama u svakodnevnom funkcioniranju vjerojatno imaju suboptimalan unos proteina. Tim osobama može biti potrebna dodatna motivacija za povećanje unosa proteina ili propisivanje medicinske hrane koja sadrži proteine ako postoji indikacija.

Literatura:

Ardisson Korat AV, Shea MK, Jacques PF, et al. Dietary protein intake in midlife in relation to healthy aging – results from the prospective Nurses’ Health Study cohort. Am J Clin Nutr. 2024;119(2):271-282.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Karcinom pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Trovanje hranom

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Imunitet

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Povrće

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Pušenje

MR mozga

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?