Prehrambene masti utječu na rizik od depresije

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Najnovije istraživanje znanstvenika iz Španjolske je zabilježilo kako unos trans i zasićenih masti povećava rizik od depresije dok s druge strane, unos maslinovog ulja pruža zaštitu od ovog psihičkog poremećaja.

Najnovije istraživanje znanstvenika iz Španjolske je zabilježilo kako unos trans i zasićenih masti povećava rizik od depresije dok s druge strane, unos maslinovog ulja pruža zaštitu od ovog psihičkog poremećaja. Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu PloS ONE potvrđuju istinitost hipoteze o većoj učestalosti depresije u zemljama sjeverne Europe, u usporedbi sa zemljama na jugu, poglavito u zemljama u kojima prevladava mediteranski tip prehrane. 

Stručnjaci procjenjuju kako je učestalost depresije u stalnom porastu i kako danas u svijetu od depresije pati otprilike 150 milijuna ljudi. Tome uvelike doprinosi i način prehrane. Zapadnjačku prehranu obilježava visok unos trans i zasićenih masti koji se pretežno nalaze u mesu, maslacu, određenim pekarskim proizvodima, brzoj hrani i slanim grickalicama, dok je unos blagotvornih masti iz biljnih ulja i ribe prenizak.
U istraživanju koje je trajalo otprilike 6 godina sudjelovalo je više od 12 tisuća ispitanika. Znanstvenici su analizirali prehranu, način života i bolesti svih ispitanika na početku, tijekom i na kraju istraživanja. Iako na početku nitko od ispitanika nije patio od depresije, na kraju studije je zabilježeno čak 657 slučajeva. Rezultati su pokazali kako su depresivne osobe konzumirale više trans masnih kiselina u usporedbi s osobama koje nisu patile od depresije. Najviši unos trans masnih kiselina doveden je u vezu sa 48 % višim rizikom od razvitka tog psihičkog poremećaja, dok je viži unos maslinovog ulja povezan s nižim rizikom.

Valja napomenuti kako je prosječan unos trans masnih kiselina bio nizak i iznosio samo 0,4 % ukupnog energetskog unosa no unatoč tome znanstvenici su zabilježili povećanje rizika za gotovo 50 %. Usporedbe radi, prosječan unos trans masti u zemljama poput SAD-a iznosi čak 2,5 %. 
Omega – 3 masne kiseline u trudnoći važan čimbenik psihičkog zdravlja djeteta
 Mnoga istraživanja pokazuju kako je adekvatan unos omega – 3 masnih kiselina važan za mentalno zdravlje, no sudeći prema rezultatima nove studije objavljene u časopisu Nature Neuroscience unos omega – 3 masnih kiselina u trudnoći je od posebne važnosti za emocionalno ponašanje djeteta u odrasloj dobi. Naime, istraživanje na miševima je pokazalo kako majke hranjene prehranom koja sadrži nepovoljan omjer omega – 3 i omega – 6 masnih kiselina uzrokuje oštećenje specifične komunikacije između neurona u mozgu što posljedično dovodi do poremećaja u raspoloženju.

Ranije su ljudi konzumirali veće količine omega – masnih kiselina i manje količine omega – 6 masnih kiselina međutim, evolucijom se taj omjer obrnuo i danas su u našoj prehrani prisutnije omega – 6 masne kiseline. Brojne znanstvene  studije pokazuju kako je omjer masnih kiselina važan za pravilnu funkciju kardiovaskularnog sustava, funkciju zglobova, ravnotežu inzulina, metabolizam kože pa čak i ekspresiju gena. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se nastoji prehranom unositi omjer omega – 3 i omega – 6 masnih kiselina u rasponu od 1:3 do 1:5. Izvori omega – 6 masnih kiselina su primjerice kukuruz, suncokretovo ulje, meso i mesne prerađevine, dok su izvori omega – 3 masnih kiselina plava riba, sjemenke lana i orašasti plodovi.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]