Prehrambena priprema za intervju za posao

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Svi znamo da su vremena teška: oglasa za posao ima na kapaljku, a potencijalnih posloprimaca nebrojeno.

Ukoliko idete na intervju za posao, vjerojatno ste i više nego svjesni da imate samo jednu priliku za ostaviti dobar dojam. Iako ste dobro promislili svaki detalj a hrana vam je zadnja na mjestu, adekvatna i dobro tempirana prehrana može pomoći mozguda se učinkovitije prilagodi svakom izazovu koji naporna testiranja i intervju mogu staviti pred vas.
Metabolički gledano, mozak je izrazito aktivan organ što bi značilo da je istodobno i poprilično „gladan“ organ pa stoga, činjenica da hrana, odnosno određene komponente hrane imaju važan utjecaj na moždane aktivnosti ne bi trebala posebno čuditi, niti je u znanstvenim krugovima upitna.

Bez doručka mozak nema gorivo
Nema sumnje da je doručak najbitniji obrok u danu, a ta tvrdnja vrijedi mnogostruko ako taj dan imate intervju za posao. Doručak osigurava prijeko potrebnu energiju za obaveze koje vas očekuju, a mnoštvo je studija koje bolje rezultate što na poslovnom što na akademskom planu pripisuju upravo doručku. No, nije svejedno što se ujutro nalazi na stolu.
U nedavnoj studiji znanstvenici sa Instituta za tehnologiju u Massachusettsu su uspoređivali utjecaj doručka bogatog proteinima odnosno ugljikohidratima na mentalnu spremnost ispitanika. Pokazalo se da su ispitanici koji su doručkovali hranu bogatu ugljikohidratima 2 sata nakon obroka imali 4 puta veću razinu aminokiseline triptofan koja potiče san u usporedbi sa ispitanicima koji su u doručku imali obilje proteina. Stoga je dobra ideja doručku dodati hranu bogatu proteinima poput jaja, nemasnog mlijeka ili čak ribu i meso peradi kako bi mozak mogao proizvesti neurotransmitere potrebne za kvalitetno razmišljanje.
Osim proteina, i neki drugi nutrijenti igraju ulogu u produkciji neurotransmitera. Tu se osobito ističe kolin kojeg nalazimo u žutanjku jajeta, soji, pšenici, lanenim sjemenkama. Dodatno, kolin u suradnji s drugim vitaminima B skupine ima ključnu ulogu u formiranju pamćenja, a pokazalo se i da potiču pozornost u odraslih. Stoga su integralne žitarice ili primjerice prirodni sok od naranče odličan izbor za vrijedne moždane stanice.

Tekućina za britak um
Kava je vjerojatno tekućina prvog izbora za sve one koji žele biti na vrhuncu svojih sposobnosti, no previše kofeina može vas učiniti nervoznima, a takav dojam sigurno ne želite ostaviti na intervjuu. Mudrije je posegnuti za čajem jer istraživanja pokazuju da nas čaj umiruje i pomaže da se bolje koncentriramo na izazov koji je pred nama. Čaj, osobito onaj zeleni, sadrži teanin – aminokiselinu koja povećava aktivnost alfa moždanih valova, a posljedica je mirnije, ali pozornije stanje uma. Mudro je na intervju sa sobom ponijeti i bočicu vode jer dehidracija može dovesti do problema s koncentracijom.

Savjet za kraj
Istraživanja novijeg datuma pokazuju da žvakanje žvakaće gume smanjuje stres i poboljšava mentalnu pozornost, stoga nije loša ideja žvakati žvakaću gumu dok čekate. Ujedno će vam i dah biti svježiji, no nemojte zaboraviti baciti žvakaću kada vas pozovu na testiranje ili intervju.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Proteini

Osnovne činjenice o proteinima koje svatko treba znati

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Proteini su hranjive tvari koje se u percepciji javnosti doživljavaju pozitivno te se bilježi sve veći interes za proteinima biljnog i životinjskog porijekla. Osim toga, sve je više kliničkih dokaza, posebno kod osoba starije dobi, koji podupiru zdravstvene prednosti unosa odgovarajućih ili povišenih dnevnih doza proteina. Zašto su nam potrebni proteini? Davne 1838. godine švedski […]

Jaja

Jesu li sirova jaja vrhunski izvor proteina?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Film Rocky, američka sportska drama iz 1976. godine o boksaču Rockyju Balboi obilježen je brojnim upečatljivim scenama, a jedna od nezaboravnih je i scena u kojoj se Rocky budi u četiri sata ujutro i prije odlaska na trening trčanja po stepenicama, iz hladnjaka izvadi jaja, razbije pet komada u čašu i odjednom ispije čitav sadržaj, […]

Djeca

Preskakanje doručka kod djece može dovesti do problema u ponašanju

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Istraživanja nedvojbeno pokazuju kako je uravnotežen i kvalitetan doručak izuzetno važan za zdravlje djece. Osim što djeci osigurava prijeko potrebno gorivo, djeca od doručka profitiraju na nekoliko razina. Doručak se brine za održavanje normalne tjelesne mase stoga djeca koja redovito doručkuju u manjem su riziku od pretilosti. Također, doručak utječe i na uspjeh u školi […]

Proteini

Štetnost aspartama i proteini sirutke

Zdravlje

Zajutrak – najvažniji dnevni obrok od najranijeg djetinjstva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Prema rezultatima istraživanja Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), 60,2 % dječaka i 53,7 % djevojčica u dobi od 11 – 15 godina u Hrvatskoj svakodnevno zajutarkuje tijekom radnih dana.

Djeca

Imam vrlo “kratak fitilj”, brzo dođem iz stanja sretne osobe do stanja vrlo iznervirane osobe. trebam li razgovarati sa stručnom osobom?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]