Prehrambena priprema za intervju za posao

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Svi znamo da su vremena teška: oglasa za posao ima na kapaljku, a potencijalnih posloprimaca nebrojeno.

Ukoliko idete na intervju za posao, vjerojatno ste i više nego svjesni da imate samo jednu priliku za ostaviti dobar dojam. Iako ste dobro promislili svaki detalj a hrana vam je zadnja na mjestu, adekvatna i dobro tempirana prehrana može pomoći mozguda se učinkovitije prilagodi svakom izazovu koji naporna testiranja i intervju mogu staviti pred vas.
Metabolički gledano, mozak je izrazito aktivan organ što bi značilo da je istodobno i poprilično „gladan“ organ pa stoga, činjenica da hrana, odnosno određene komponente hrane imaju važan utjecaj na moždane aktivnosti ne bi trebala posebno čuditi, niti je u znanstvenim krugovima upitna.

Bez doručka mozak nema gorivo
Nema sumnje da je doručak najbitniji obrok u danu, a ta tvrdnja vrijedi mnogostruko ako taj dan imate intervju za posao. Doručak osigurava prijeko potrebnu energiju za obaveze koje vas očekuju, a mnoštvo je studija koje bolje rezultate što na poslovnom što na akademskom planu pripisuju upravo doručku. No, nije svejedno što se ujutro nalazi na stolu.
U nedavnoj studiji znanstvenici sa Instituta za tehnologiju u Massachusettsu su uspoređivali utjecaj doručka bogatog proteinima odnosno ugljikohidratima na mentalnu spremnost ispitanika. Pokazalo se da su ispitanici koji su doručkovali hranu bogatu ugljikohidratima 2 sata nakon obroka imali 4 puta veću razinu aminokiseline triptofan koja potiče san u usporedbi sa ispitanicima koji su u doručku imali obilje proteina. Stoga je dobra ideja doručku dodati hranu bogatu proteinima poput jaja, nemasnog mlijeka ili čak ribu i meso peradi kako bi mozak mogao proizvesti neurotransmitere potrebne za kvalitetno razmišljanje.
Osim proteina, i neki drugi nutrijenti igraju ulogu u produkciji neurotransmitera. Tu se osobito ističe kolin kojeg nalazimo u žutanjku jajeta, soji, pšenici, lanenim sjemenkama. Dodatno, kolin u suradnji s drugim vitaminima B skupine ima ključnu ulogu u formiranju pamćenja, a pokazalo se i da potiču pozornost u odraslih. Stoga su integralne žitarice ili primjerice prirodni sok od naranče odličan izbor za vrijedne moždane stanice.

Tekućina za britak um
Kava je vjerojatno tekućina prvog izbora za sve one koji žele biti na vrhuncu svojih sposobnosti, no previše kofeina može vas učiniti nervoznima, a takav dojam sigurno ne želite ostaviti na intervjuu. Mudrije je posegnuti za čajem jer istraživanja pokazuju da nas čaj umiruje i pomaže da se bolje koncentriramo na izazov koji je pred nama. Čaj, osobito onaj zeleni, sadrži teanin – aminokiselinu koja povećava aktivnost alfa moždanih valova, a posljedica je mirnije, ali pozornije stanje uma. Mudro je na intervju sa sobom ponijeti i bočicu vode jer dehidracija može dovesti do problema s koncentracijom.

Savjet za kraj
Istraživanja novijeg datuma pokazuju da žvakanje žvakaće gume smanjuje stres i poboljšava mentalnu pozornost, stoga nije loša ideja žvakati žvakaću gumu dok čekate. Ujedno će vam i dah biti svježiji, no nemojte zaboraviti baciti žvakaću kada vas pozovu na testiranje ili intervju.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Proteini

Kako se udebljati?

nutritivne vrijednosti

Pobliže o hrenu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteHren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Sarkopenija

Osnovne činjenice o proteinima koje svatko treba znati

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProteini su hranjive tvari koje se u percepciji javnosti doživljavaju pozitivno te se bilježi sve veći interes za proteinima biljnog i životinjskog porijekla. Osim toga, sve je više kliničkih dokaza, posebno kod osoba starije dobi, koji podupiru zdravstvene prednosti unosa odgovarajućih ili povišenih dnevnih doza proteina. Zašto su nam potrebni proteini? Davne 1838. godine švedski […]

Sirova jaja

Jesu li sirova jaja vrhunski izvor proteina?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteFilm Rocky, američka sportska drama iz 1976. godine o boksaču Rockyju Balboi obilježen je brojnim upečatljivim scenama, a jedna od nezaboravnih je i scena u kojoj se Rocky budi u četiri sata ujutro i prije odlaska na trening trčanja po stepenicama, iz hladnjaka izvadi jaja, razbije pet komada u čašu i odjednom ispije čitav sadržaj, […]

Obrok

Preskakanje doručka kod djece može dovesti do problema u ponašanju

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteIstraživanja nedvojbeno pokazuju kako je uravnotežen i kvalitetan doručak izuzetno važan za zdravlje djece. Osim što djeci osigurava prijeko potrebno gorivo, djeca od doručka profitiraju na nekoliko razina. Doručak se brine za održavanje normalne tjelesne mase stoga djeca koja redovito doručkuju u manjem su riziku od pretilosti. Također, doručak utječe i na uspjeh u školi […]

Proteini

Štetnost aspartama i proteini sirutke

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]