Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji pristup hrani i resursima. Antropolozi drže da je prehrana naših predaka uvelike utjecala na njihovu neuralnu ekspanziju, povećanje veličine mozga i smanjenje veličine gastrointestinalnog trakta.

Koncept paleolitičke prehrane započeo je 1970-ih, a njezina popularnost porasla je nakon objavljivanja knjige “The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Foods You Were Designed to Eat” Loren Cordaina 2002. godine. Od tada, javnost je pokazala ogroman interes za ovu prehranu, također nazvanu “prehrana špiljskog čovjeka” ili “prehrana kamenog doba”.

Što su uistinu jeli naši davni preci?

Paleo prehrana temelji se na pretpostavci da su naši davni preci bili uglavnom mesožderi, međutim, dostupni dokazi ukazuju da su se zapravo pretežno hranili hranom biljnog porijekla. Prehrana je u to vrijeme bila vrlo raznolika i pod jakim utjecajem geografskog položaja i dostupnosti hrane. U hladnijim krajevima primjerice na području današnje nordijske regije ljudi su preživljavali hraneći se gotovo isključivo ribom i plodovima mora. S druge strane, afrička plemena, na području koje se smatra mjestom rođenja ljudske evolucije, naši preci jeli su gomolje, sjemenke, samonikli ječam koji se tukao da bi se dobilo brašno, mahunarke i cvijeće. Jeli su divljač koja je prema nekim procjenama osiguravala samo 3% ukupne energije. U obalnim regijama jeli su manju ribu i školjke. Također, i različiti kukci su bili sastavni dio njihove prehrane kao i njihovi proizvodi poput meda.

Što treba uzeti u obzir prije usvajanja prehrane bogate proteinima?

Povratak na paleolitičku prehranu trebalo je biti rješenje problema koji pogađaju moderno društvo poput pretilosti, dijabetesa, hipertenzije i srčanih bolesti. Međutim, iako postoje istraživanja koja pokazuju dobrobit prehrane s visokim udjelom proteina i masti na zdravlje, u obzir treba uzeti nekoliko činjenica. Današnji različiti oblici mesa proizvedeni su od domaćih životinja hranjenih koncentriranim dijetama. Ove postavke daju znatno višu koncentraciju masti u mesu u usporedbi s mesom divljih životinja, koje su konzumirali paleolitički ljudi. Nedavna istraživanja pokazuju da meso divljih životinja sadrži manje od 4% masti, dok meso domaćih životinja sadrži između 25% i 30% masti. Još jedan potencijalni rizik kod konzumiranja paleolitičke prehrane danas je veća izloženost toksinima iz ribe poput žive kod povećane konzumacije ribe. Valja uzeti u obzir i razinu tjelesne aktivnosti jer životni stil kojim danas živi većina populacije nije niti sličan životnom stilu naših predaka.

Novo istraživanje pokazalo – sve ovisi o jednom jetrenom enzimu

Koristeći modele miševa, znanstvenici sa Sveučilišta u Genevi su proučavali utjecaj paleo prehrane na zdravlje. Iako su ovakve dijete učinkovite u regulaciji tjelesne mase i stabilizaciji razine glukoze u krvi, nikako nisu bez rizika. Višak proteina značajno povećava proizvodnju amonijaka, preopterećujući jetru. Višak amonijaka može uzrokovati neurološke poremećaje i, u teškim slučajevima, primarno kod teškog zatajenja jetre uslijed bolesti, dovesti do encefalopatije i kome.

Amonijak je normalan otpadni proizvod razgradnje proteina, koji se u jetri eliminira enzimom glutamat dehidrogenazom (GDH). U slučaju preopterećenja proteinima, enzim GDH dolazi pod pritisak. Kako bi proučili utjecaj dijeta bogatih proteinima tim istraživača hranio je zdrave miševe i miševe bez enzima GDH u jetri prehranom s visokim sadržajem proteina tj. onom koja oponaša tzv. paleolitičku dijetu.

Znanstvenici su primijetili da, iako je kod zdravih miševa višak proteina povećao proizvodnju amonijaka, jetra je upravljala ovim viškom zahvaljujući djelovanju enzima GDH, koji detoksicira amonijak prije nego što može doći do štetnih učinaka. Nasuprot tome, kod miševa bez enzima GDH, jetra nije mogla eliminirati višak toksičnog amonijaka koji dolazi iz proteina.

Nije potrebno čekati tjednima ili mjesecima, već je promjena prehrane u trajanju od nekoliko dana dovoljna za uočavanje velikih, potencijalno štetnih, posljedica. Ovi rezultati ukazuju da u slučaju disfunkcionalnog enzima GDH, dijete bogate proteinima mogu uzrokovati štetan višak amonijaka. Amonijak koji jetra ne eliminira može uzrokovati teške poremećaje, posebno neurološke. Krvni test mogao bi procijeniti aktivnost GDH kako bi se izbjeglo preopterećenje metabolizma proteinima kod osoba kojima nedostaje enzim GDH. Upravo zbog navedenog, potrebno je konzultirati se sa stručnim osobama i dobro se informirati prije no što se počne primjenjivati prehrana s visokim udjelom proteina.

Literatura:

  • Singh A, Singh D. The Paleolithic Diet. Cureus. 2023 Jan 25;15(1):e34214.
  • Karolina Luczkowska, Yan Zhou, Angela M. Ramos-Lobo, Thierry Brun, Pierre Maechler. Dietary protein load affects the energy and nitrogen balance requiring liver glutamate dehydrogenase to maintain physical activity. Journal of Biological Chemistry, 2024; 300 (7): 107473

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Ostale kategorije

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata