Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Uskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog aspekta?

Što smatramo uravnoteženim obrokom?

Uravnoteženi obrok treba sadržavati namirnice iz različitih skupina poput kvalitetnog izvora proteina, ugljikohidrate i zdrave masnoće te raznoliko povrće i voće. Uz bok uravnoteženosti ide i odabir sezonskih namirnica koje su karakteristične za određeno podneblje. Pri planiranju i osmišljavanju obroka važno je težiti raznolikosti jer ćemo upravo na taj način tijelu osigurati važne hranjive tvari i potrebne nutrijente. Zaključno, uravnoteženi obrok osigurava organizmu energiju, gradivne tvari i zaštitne nutrijente u pravilnim omjerima.

Što čini tradicionalni uskršnji doručak?

Uskršnji doručak obično sadrži sljedeće:

•kuhana jaja – predstavljaju simbol novog života; izvor su kvalitetnih proteina, vitamina B12 i zdravih masnoća

•šunku – bogata proteinima, ali često i natrijem i zasićenim mastima

•mladi luk, rotkvice, hren – obogaćuju uskršnju trpezu, doprinose unosu vlakana i antioksidansa

•sir i maslac –izvori kalcija, ali i zasićenih masti

• bijeli kruh, peciva, pinca –izvori jednostavnih ugljikohidrata, uglavnom s niskim udjelom vlakana

Ponekad uskršnji doručak obogaćuju i domaći kolači koji često sadrže velike količine dodanog šećera i zasićenih masnoća, francuska salata koja, ovisno o načinu pripreme može biti prava energijska „bomba“, namazi i razni suhomesnati proizvodi.

Je li uskršnji doručak primjer uravnoteženog obroka?

Uskršnji doručak bogat je proteinima koji doprinose osjećaju sitosti, a također može biti izvorom važnih vitamina i minerala poput vitamina B12, kalcija i željeza. Povrće u raznim bojama doprinosi unosu antioksidanasa te povećava unos vlakana, ali najvažnije od svega, uskršnji doručak za većinu ima veliku emotivnu vrijednost što pozitivno djeluje na odnos prema hrani.

S druge strane, veće količine suhomesnatih proizvoda i sira mogu pridonijeti povećanom unosu soli i zasićenih masnih kiselina, dok će za unos veće količine jednostavnih ugljikohidrata i dodanih šećera „krivci“ biti slatka peciva, kruh i ostale slastice.

Dakle, iako tradicionalni uskršnji doručak sadrži važne nutrijente, u svom klasičnom obliku nije potpuno uravnotežen prema suvremenim prehrambenim preporukama. No, to ne znači da ga ne možemo poboljšati!

Kako doručak učiniti više uravnoteženim, a da pritom ne bude manje „blagdanski“?

Tradicija se ne mora mijenjati, ali male prilagodbe čine veliku razliku:

•dodajte više povrća – paprika, rajčica, rikola i mrkva obogatit će obrok vlaknima i bojom, a samim time i antioksidansima

•birajte integralni kruh – doprinosi unosu složenih ugljikohidrata i dulje drži sitost

•ograničite količinu šunke i sira – birajte manje komade

•maslac, francusku salatu i namaze koristite umjereno – preporučuje se koristiti ih kao dodatak, a ne glavni dio obroka

• dodajte izvor zdravih masnoća – poput maslina ili namaza od orašastih plodova

•pincu i kolače poslužite nakon obroka, tada ćete biti siti pa su mogućnosti za pretjerivanjem manje

Jedite polako, u društvu i bez osjećaja krivnje. Uskršnji doručak ne mora biti savršeno izbalansiran da bi bio vrijedan. Njegova vrijednost je u okupljanju i slavlju, ali uz malo pažnje može postati i nutritivno bogatiji. Kao i uvijek, ključno je je biti umjeren i ne pretjerivati s količinom hrane. Ako uz to dodamo dozu svjesnog izbora i raznolikosti, onda možemo reći da tradicija i zdravlje itekako mogu ići ruku pod ruku.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hrana

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Klimatske promjene

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Hrana

Hrana, jednjak i nelagoda – što je uzrok tome?

Zdravlje pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Hrana

Kolike su šanse da hrana iz jednjaka dođe u pluća ili se ponovno vrati u želudac?

Ishrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNa kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]