Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Uskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog aspekta?

Što smatramo uravnoteženim obrokom?

Uravnoteženi obrok treba sadržavati namirnice iz različitih skupina poput kvalitetnog izvora proteina, ugljikohidrate i zdrave masnoće te raznoliko povrće i voće. Uz bok uravnoteženosti ide i odabir sezonskih namirnica koje su karakteristične za određeno podneblje. Pri planiranju i osmišljavanju obroka važno je težiti raznolikosti jer ćemo upravo na taj način tijelu osigurati važne hranjive tvari i potrebne nutrijente. Zaključno, uravnoteženi obrok osigurava organizmu energiju, gradivne tvari i zaštitne nutrijente u pravilnim omjerima.

Što čini tradicionalni uskršnji doručak?

Uskršnji doručak obično sadrži sljedeće:

•kuhana jaja – predstavljaju simbol novog života; izvor su kvalitetnih proteina, vitamina B12 i zdravih masnoća

•šunku – bogata proteinima, ali često i natrijem i zasićenim mastima

•mladi luk, rotkvice, hren – obogaćuju uskršnju trpezu, doprinose unosu vlakana i antioksidansa

•sir i maslac –izvori kalcija, ali i zasićenih masti

• bijeli kruh, peciva, pinca –izvori jednostavnih ugljikohidrata, uglavnom s niskim udjelom vlakana

Ponekad uskršnji doručak obogaćuju i domaći kolači koji često sadrže velike količine dodanog šećera i zasićenih masnoća, francuska salata koja, ovisno o načinu pripreme može biti prava energijska „bomba“, namazi i razni suhomesnati proizvodi.

Je li uskršnji doručak primjer uravnoteženog obroka?

Uskršnji doručak bogat je proteinima koji doprinose osjećaju sitosti, a također može biti izvorom važnih vitamina i minerala poput vitamina B12, kalcija i željeza. Povrće u raznim bojama doprinosi unosu antioksidanasa te povećava unos vlakana, ali najvažnije od svega, uskršnji doručak za većinu ima veliku emotivnu vrijednost što pozitivno djeluje na odnos prema hrani.

S druge strane, veće količine suhomesnatih proizvoda i sira mogu pridonijeti povećanom unosu soli i zasićenih masnih kiselina, dok će za unos veće količine jednostavnih ugljikohidrata i dodanih šećera „krivci“ biti slatka peciva, kruh i ostale slastice.

Dakle, iako tradicionalni uskršnji doručak sadrži važne nutrijente, u svom klasičnom obliku nije potpuno uravnotežen prema suvremenim prehrambenim preporukama. No, to ne znači da ga ne možemo poboljšati!

Kako doručak učiniti više uravnoteženim, a da pritom ne bude manje „blagdanski“?

Tradicija se ne mora mijenjati, ali male prilagodbe čine veliku razliku:

•dodajte više povrća – paprika, rajčica, rikola i mrkva obogatit će obrok vlaknima i bojom, a samim time i antioksidansima

•birajte integralni kruh – doprinosi unosu složenih ugljikohidrata i dulje drži sitost

•ograničite količinu šunke i sira – birajte manje komade

•maslac, francusku salatu i namaze koristite umjereno – preporučuje se koristiti ih kao dodatak, a ne glavni dio obroka

• dodajte izvor zdravih masnoća – poput maslina ili namaza od orašastih plodova

•pincu i kolače poslužite nakon obroka, tada ćete biti siti pa su mogućnosti za pretjerivanjem manje

Jedite polako, u društvu i bez osjećaja krivnje. Uskršnji doručak ne mora biti savršeno izbalansiran da bi bio vrijedan. Njegova vrijednost je u okupljanju i slavlju, ali uz malo pažnje može postati i nutritivno bogatiji. Kao i uvijek, ključno je je biti umjeren i ne pretjerivati s količinom hrane. Ako uz to dodamo dozu svjesnog izbora i raznolikosti, onda možemo reći da tradicija i zdravlje itekako mogu ići ruku pod ruku.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Pretilost

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvim osobama s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom preporučuje se uvođenje zdravih životnih navika (redovita tjelesna aktivnost uz zdrave prehrambene navike) u cilju redukcije tjelesne mase i pridruženih KV čimbenika rizika. Smanjenje tjelesne mase povećava inzulinsku osjetljivost i uravnotežuje metabolizam. Već gubitak od 10% tjelesne mase dovodi do smanjenja arterijskog tlaka i kardiometaboličkih rizičnih čimbenika. […]

Hrana

Kolike su šanse da hrana iz jednjaka dođe u pluća ili se ponovno vrati u želudac?

Pretilost

B.Fit zamjenski obrok za smanjenje prekomjerne ili održavanje poželjne tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZa dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Hrana

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSalicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Rad štitnjače

Svi neprijatelji štitnjače – od hrane do spojeva iz okoliša

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTvari koje dolaze iz okoliša, a mogu se uplitati u rad neke žlijezde u našem tijelu nazivamo endokrinim disruptorima. Termin endokrini disruptori skovan je 1991. godine na stručnom skupu, a koncept o egzogenim tvarima, ponajprije sintetskim kemijskim spojevima,  koji se upliću u rad naših hormona, vuče korijene još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a povezan […]

Apetit

Dojenče koje odbija hranu i doima se nezainteresirano za jelo

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]