
Uskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog aspekta?
Što smatramo uravnoteženim obrokom?
Uravnoteženi obrok treba sadržavati namirnice iz različitih skupina poput kvalitetnog izvora proteina, ugljikohidrate i zdrave masnoće te raznoliko povrće i voće. Uz bok uravnoteženosti ide i odabir sezonskih namirnica koje su karakteristične za određeno podneblje. Pri planiranju i osmišljavanju obroka važno je težiti raznolikosti jer ćemo upravo na taj način tijelu osigurati važne hranjive tvari i potrebne nutrijente. Zaključno, uravnoteženi obrok osigurava organizmu energiju, gradivne tvari i zaštitne nutrijente u pravilnim omjerima.
Što čini tradicionalni uskršnji doručak?
Uskršnji doručak obično sadrži sljedeće:
•kuhana jaja – predstavljaju simbol novog života; izvor su kvalitetnih proteina, vitamina B12 i zdravih masnoća
•šunku – bogata proteinima, ali često i natrijem i zasićenim mastima
•mladi luk, rotkvice, hren – obogaćuju uskršnju trpezu, doprinose unosu vlakana i antioksidansa
•sir i maslac –izvori kalcija, ali i zasićenih masti
• bijeli kruh, peciva, pinca –izvori jednostavnih ugljikohidrata, uglavnom s niskim udjelom vlakana
Ponekad uskršnji doručak obogaćuju i domaći kolači koji često sadrže velike količine dodanog šećera i zasićenih masnoća, francuska salata koja, ovisno o načinu pripreme može biti prava energijska „bomba“, namazi i razni suhomesnati proizvodi.
Je li uskršnji doručak primjer uravnoteženog obroka?
Uskršnji doručak bogat je proteinima koji doprinose osjećaju sitosti, a također može biti izvorom važnih vitamina i minerala poput vitamina B12, kalcija i željeza. Povrće u raznim bojama doprinosi unosu antioksidanasa te povećava unos vlakana, ali najvažnije od svega, uskršnji doručak za većinu ima veliku emotivnu vrijednost što pozitivno djeluje na odnos prema hrani.
S druge strane, veće količine suhomesnatih proizvoda i sira mogu pridonijeti povećanom unosu soli i zasićenih masnih kiselina, dok će za unos veće količine jednostavnih ugljikohidrata i dodanih šećera „krivci“ biti slatka peciva, kruh i ostale slastice.
Dakle, iako tradicionalni uskršnji doručak sadrži važne nutrijente, u svom klasičnom obliku nije potpuno uravnotežen prema suvremenim prehrambenim preporukama. No, to ne znači da ga ne možemo poboljšati!
Kako doručak učiniti više uravnoteženim, a da pritom ne bude manje „blagdanski“?
Tradicija se ne mora mijenjati, ali male prilagodbe čine veliku razliku:
•dodajte više povrća – paprika, rajčica, rikola i mrkva obogatit će obrok vlaknima i bojom, a samim time i antioksidansima
•birajte integralni kruh – doprinosi unosu složenih ugljikohidrata i dulje drži sitost
•ograničite količinu šunke i sira – birajte manje komade
•maslac, francusku salatu i namaze koristite umjereno – preporučuje se koristiti ih kao dodatak, a ne glavni dio obroka
• dodajte izvor zdravih masnoća – poput maslina ili namaza od orašastih plodova
•pincu i kolače poslužite nakon obroka, tada ćete biti siti pa su mogućnosti za pretjerivanjem manje
Jedite polako, u društvu i bez osjećaja krivnje. Uskršnji doručak ne mora biti savršeno izbalansiran da bi bio vrijedan. Njegova vrijednost je u okupljanju i slavlju, ali uz malo pažnje može postati i nutritivno bogatiji. Kao i uvijek, ključno je je biti umjeren i ne pretjerivati s količinom hrane. Ako uz to dodamo dozu svjesnog izbora i raznolikosti, onda možemo reći da tradicija i zdravlje itekako mogu ići ruku pod ruku.
19.4.2025