Vrijeme čitanja članka: 2 minute Smanjenje količine visceralnog masnog tkiva smatra se pravim ciljem mršavljenja i predstavlja važniji indikator uspješnosti nekog dijetnog režima od opsega struka ili ukupne tjelesne mase u kilogramima. Za razliku od masnog tkiva smještenog na bokovima, visceralno masno tkivo proizvodi hormone i „otrove“ odnosno upalne spojeve povezane s višim rizikom od bolesti srca, dijabetesom, demencijom i […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Uvriježeno se kao primjer prehrane koja pogoduje zdravlju navodi mediteranska prehrana. Glavna okosnica razmišljanja o tzv. mediteranskoj prehrani kao zdravom prehrambenom temelju zasniva se na opažanju da su su stanovnici uz obalu Sredozemnog mora rijeđe oboljevali od srčanožilnih bolesti u odnosu na ostalu populaciju.
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Mediteranska prehrana prepoznata je i preporučena kao ogledni model prehrane za zdravlje i dugovječnost. Ujedno ima snažnu kulturološku dimenziju u smislu očuvanja tradicije, zaštite lokalnih receptura i načina pripreme hrane, zajedničkog objedovanja i općenito načina života karakterističnog za Sredozemlje.