Prehrambenim vlaknima protiv konstipacije u djece

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Unatoč brojnim kliničkim, patofiziološkim i epidemiološkim studijama, uzrok kronične konstipacije u djece još uvijek nije jasan…

Unatoč brojnim kliničkim, patofiziološkim i epidemiološkim studijama, uzrok kronične konstipacije u djece još uvijek nije jasan. Eksperimentalne studije su istraživale hipotezu o prehrambenim vlaknima u patofiziologiji kronične konstipacije te su utvrdile da što je veći dnevni unos vlakana to je kraće vrijeme prolaska kroz debelo crijevo i veći je volumen i sadržaj vode u stolici. Dodatno, epidemiološke studije su ukazale da je manja incidencija kronične konstipacije što je veći unos prehrambenih vlakana po stanovniku u različitim zemljama, dok su kliničke studije utvrdile da se suplementacijom prehrambenim vlaknima uspješno liječi kronična konstipacija.

Još je Hipokrat opisao da određena hrana biljnog porijekla (voće, povrće, mekinje) rezultira mekšom stolicom. Godine 1969. Burkitt je iznio „hipotezu o prehrambenim vlaknima“ u kojoj iznosi da su mnogi poremećaji u zapadnoj kulturi, uključujući i kroničnu konstipaciju, posljedica prehrane siromašne vlaknima. Prehrambena vlakna se mogu definirati kao dio biljnih namirnica koji ne podliježe probavi. Nekoliko je studija ukazalo da prehrana bogata prehrambenim vlaknima može prevenirati konstipaciju, no rezultati nisu uvijek suglasni.

Prehrambena vlakna imaju važne zdravstvene pogodnosti u djetinjstvu, osobito kada je u pitanju promicanje normalne defekacije. Prehrambena vlakna se općenito preporučuju kao terapija prvog izbora za pacijente s kroničnom konstipacijom. Dvije nedavno provedene studije koje su proučavale razliku u unosu prehrambenih vlakana između djece s konstipacijom i zdrave djece ukazuju da su djeca s konstipacijom jela manje vlakana od zdrave djece. Vlakna poput pšeničnih mekinja, zobenih vlakana i psylliuma se često koriste kao laksativi gdje se vlakna često preporučuju za kronična stanja.

Koliko vlakana je potrebno dnevno?

Postoji vrlo malo dokaza o učincima prehrambenih vlakana na malu djecu i trenutne smjernice temelje se na pretpostavkama i ekstrapoliranim podacima iz studija na odraslima. Prve godine života mogu biti kritične za uspostavljanje zdrave crijevne mikroflore, kao i pravilnih prehrambenih navika. Nedostatak jasnih i utemeljenih smjernica za unos prehrambenih vlakana u djetinjstvu može negativno utjecati na oba čimbenika. Postoji strah da prehrana koja sadrži previše vlakana  može dovesti do zaostajanja u rastu i loše apsorpcije minerala. Međutim, malo je dokaza da se to uistinu događa u razvijenim zemljama, a s rastućim rizikom od pretilosti u dječjoj dobi, prehrana bogata vlaknima smanjuje energetski unos i može biti od velike koristi. Štoviše, dobre prehrambene navike se stječu rano u životu, a u mnogim zemljama je unos vlakana premalen i u odrasloj dobi. Prehrana siromašna prehrambenim vlaknima može također biti implicirana u etiologiji dječje konstipacije i upale slijepog crijeva. Najnoviji prijedlozi za definiciju prehrambenih vlakana uključuju i oligosaharide koji mogu djelovati kao prebiotici.

Preporuke Ujedinjenog Kraljevstva iznose da bi unos prehrambenih vlakana za djecu trebao biti proporcionalno manji u odnosu na preporuke za odrasle i da treba uzeti u obzir tjelesne proporcije te da djeca mlađa od dvije godine ne bi smjela unositi hranu koja sadrži vlakna na uštrb hrane bogate energijom. U SAD-u preporuka iznosi dob u godinama + 5g/dan. Kineski znanstvenici prošle su godine u časopisu The Journal of Pediatrics objavili prvu ozbiljnu studiju koja se pozabavila definiranjem preporučene količine vlakana za djecu. U rezultatima navode da dugotrajna kontrola kronične konstipacije ovisi o usvajanju prehrambenih navika koje osiguravaju adekvatni unos prehrambenih vlakana. Preporučeni unos prehrambenih vlakana koji se nalazi u rasponu „godine + 5g/dan“ i „godine + 10 g/dan“ smatra se sigurnim  za poticanje normalne defekacije i prevenciju kroničnih bolesti  čak i kod djece i adolescenata koji imaju granični unos nekih vitamina i minerala. Primjerice, za četverogodišnje dijete preporuka bi bila 9 do 14 g vlakana dnevno.

Kineski znanstvenici na temelju navedenog istraživanja preporučuju unos od najmanje 10 g vlakana dnevno za mlađu djecu (3-7 godina) i najmanje 15 g vlakana dnevno za stariju djecu (8-14 godina) u svrhu olakšanja konstipacije.

Vrste prehrambenih vlakana

Prehrambena vlakna se uobičajno definiraju kao dio biljke koji je relativno otporan na probavu enzimima koji se normalno nalaze u probavnom sustavu. Većina prehrambenih vlakana o kojima se govori su ugljikohidrati. Prehrambena vlakna povećavaju zadržavanje vode, služe kao hrana za rast „dobrih“ bakterija u crijevnoj mikroflori te proizvode plinove kada se fermentiraju u crijevima.

Prehrambena vlakna dijele se u dvije velike skupine: vlakna topiva i netopiva u vodi. Topiva vlakna (npr. pektin) otapaju se u procesu probave stvarajući viskoznu, gelu sličnu masu koja štiti cjelokupan probavni sustav od apsorpcije različitih supstancija. Primjerice, sprečavajući apsorpciju kolesterola, imaju veliku ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Topiva vlakna nalaze se u voću i povrću kao što su šljive, prokulice, te u žitaricama riži i zobi.

Nedavna saznanja pokazuju da je glukomanan, vlaknasti gel (sastavljen od D-glukoze i D-manoze povezane β -1,4 vezom) dobiven od gomolja japanske biljke Konjak, topivo vlakno koje se može uzimati u znatno manjim količinama od guar gume ili pektina te nema neugodan miris niti okus. Suhi glukomanan u prahu je higroskopan te u kontaktu s vodom formira gel nalik pektinu. Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics pokazalo je da je glukomanan učinkovito sredstvo za terapiju konstipacije u djece, a primjenjivan je u dozi od 0,25 g/kg tjelesne mase tijekom 6 mjeseci. Znanstvenici navode kako se glukomanan može koristiti i uz terapiju laksativima kao pomoćno sredstvo.

Netopiva vlakna (celuloza, hemiceluloza, lignin) ulaze i izlaze iz probavnog sustava gotovo nepromijenjena. Također mogu apsorbirati vodu, a pripisuje im se laksativno djelovanje jer sprečavaju konstipaciju (zatvor) i osiguravaju redovito pražnjenje crijeva. Ovakvo „čišćenje“ sprečava duže zadržavanje nekih toksičnih supstancija u organizmu štiteći ga pritom od različitih bolesti ili potencijalno opasnih stanja. Pšenica, grah, artičoke, mekinje, smokve, neke su od namirnica koje sadrže netopiva prehrambena vlakna. Otprilike su dvije trećine ili tri četvrtine ukupnih vlakana u tipičnoj, mješovitoj prehrani netopiva vlakna.

Prehrambena vlakna nalaze se isključivo u voću, povrću, mahunarkama, žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama. Mlijeko, meso i jaja ih ne sadrže. Konzervirano i smrznuto voće i povrće sadrži ih u jednakim količinama kao i svježe. Ostali načini obrađivanja mogu smanjiti njihov sadržaj. Sušenje i gnječenje, primjerice, uništava sposobnost vlakana da zadržavaju vodu. Uklanjanje sjemenki i ljuske, također smanjuje sadržaj vlakana. Neoguljene rajčice imaju više prehrambenih vlakana od oguljenih koje ih pak imaju više nego sok od rajčice. Isto tako kruh od cjelovitih žitarica bogatiji je prehrambenim vlaknima od bijelog kruha.

Uzbudljivo područje istraživanja su prebiotici, neprobavljiva vlakna koja selektivno potiču rast bifidobakterija ili laktobacila u ljudskim crijevima. U tu skupinu spadaju brojne molekule s prebiotičkim djelovanjem poput fruktooligosaharida (FOS), galaktooligosadarida (GOS) te laktuloza. Blagotvorno djelovanje bifidobakterija je dobro dokumentirano znanstvenim istraživanjima a uključuje: inhibiciju rasta patogenih bakterija, stimulaciju komponenata imunološkog sustava te pomoć u apsorpciji određenih iona posebice kalcija.

Aktivnost prebiotika u stimuliranju rasta korisnih bakterija pokazuje da, poput probiotika, i prebiotici mogu imati blagotvoran učinak u djetinjstvu. Pokazalo se da dodatak prebiotičke mješavine oligosaharida dojenačkim formulama može povećati preživljavanje bifidobakterija u crijevima. Crijevna mikrobiota u dojenčadi se razvija sporo i u odnosu na prehranu. Stoga je neophodno razumjeti implikacije na mikrobiotu povećanjem fermentabilnih komponenti u prehrani djece kao i sve dugotrajne učinke.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Crijeva

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Komucha

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Bol u trbuhu

Bolovi u trbuhu

Glasnice

Prehrana za zdravlje glasnica

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Sirutka nakon pankreatitisa

Adaptivni imunitet

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]