Prehrambenim vlaknima protiv konstipacije u djece

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Unatoč brojnim kliničkim, patofiziološkim i epidemiološkim studijama, uzrok kronične konstipacije u djece još uvijek nije jasan…

Unatoč brojnim kliničkim, patofiziološkim i epidemiološkim studijama, uzrok kronične konstipacije u djece još uvijek nije jasan. Eksperimentalne studije su istraživale hipotezu o prehrambenim vlaknima u patofiziologiji kronične konstipacije te su utvrdile da što je veći dnevni unos vlakana to je kraće vrijeme prolaska kroz debelo crijevo i veći je volumen i sadržaj vode u stolici. Dodatno, epidemiološke studije su ukazale da je manja incidencija kronične konstipacije što je veći unos prehrambenih vlakana po stanovniku u različitim zemljama, dok su kliničke studije utvrdile da se suplementacijom prehrambenim vlaknima uspješno liječi kronična konstipacija.

Još je Hipokrat opisao da određena hrana biljnog porijekla (voće, povrće, mekinje) rezultira mekšom stolicom. Godine 1969. Burkitt je iznio „hipotezu o prehrambenim vlaknima“ u kojoj iznosi da su mnogi poremećaji u zapadnoj kulturi, uključujući i kroničnu konstipaciju, posljedica prehrane siromašne vlaknima. Prehrambena vlakna se mogu definirati kao dio biljnih namirnica koji ne podliježe probavi. Nekoliko je studija ukazalo da prehrana bogata prehrambenim vlaknima može prevenirati konstipaciju, no rezultati nisu uvijek suglasni.

Prehrambena vlakna imaju važne zdravstvene pogodnosti u djetinjstvu, osobito kada je u pitanju promicanje normalne defekacije. Prehrambena vlakna se općenito preporučuju kao terapija prvog izbora za pacijente s kroničnom konstipacijom. Dvije nedavno provedene studije koje su proučavale razliku u unosu prehrambenih vlakana između djece s konstipacijom i zdrave djece ukazuju da su djeca s konstipacijom jela manje vlakana od zdrave djece. Vlakna poput pšeničnih mekinja, zobenih vlakana i psylliuma se često koriste kao laksativi gdje se vlakna često preporučuju za kronična stanja.

Koliko vlakana je potrebno dnevno?

Postoji vrlo malo dokaza o učincima prehrambenih vlakana na malu djecu i trenutne smjernice temelje se na pretpostavkama i ekstrapoliranim podacima iz studija na odraslima. Prve godine života mogu biti kritične za uspostavljanje zdrave crijevne mikroflore, kao i pravilnih prehrambenih navika. Nedostatak jasnih i utemeljenih smjernica za unos prehrambenih vlakana u djetinjstvu može negativno utjecati na oba čimbenika. Postoji strah da prehrana koja sadrži previše vlakana  može dovesti do zaostajanja u rastu i loše apsorpcije minerala. Međutim, malo je dokaza da se to uistinu događa u razvijenim zemljama, a s rastućim rizikom od pretilosti u dječjoj dobi, prehrana bogata vlaknima smanjuje energetski unos i može biti od velike koristi. Štoviše, dobre prehrambene navike se stječu rano u životu, a u mnogim zemljama je unos vlakana premalen i u odrasloj dobi. Prehrana siromašna prehrambenim vlaknima može također biti implicirana u etiologiji dječje konstipacije i upale slijepog crijeva. Najnoviji prijedlozi za definiciju prehrambenih vlakana uključuju i oligosaharide koji mogu djelovati kao prebiotici.

Preporuke Ujedinjenog Kraljevstva iznose da bi unos prehrambenih vlakana za djecu trebao biti proporcionalno manji u odnosu na preporuke za odrasle i da treba uzeti u obzir tjelesne proporcije te da djeca mlađa od dvije godine ne bi smjela unositi hranu koja sadrži vlakna na uštrb hrane bogate energijom. U SAD-u preporuka iznosi dob u godinama + 5g/dan. Kineski znanstvenici prošle su godine u časopisu The Journal of Pediatrics objavili prvu ozbiljnu studiju koja se pozabavila definiranjem preporučene količine vlakana za djecu. U rezultatima navode da dugotrajna kontrola kronične konstipacije ovisi o usvajanju prehrambenih navika koje osiguravaju adekvatni unos prehrambenih vlakana. Preporučeni unos prehrambenih vlakana koji se nalazi u rasponu „godine + 5g/dan“ i „godine + 10 g/dan“ smatra se sigurnim  za poticanje normalne defekacije i prevenciju kroničnih bolesti  čak i kod djece i adolescenata koji imaju granični unos nekih vitamina i minerala. Primjerice, za četverogodišnje dijete preporuka bi bila 9 do 14 g vlakana dnevno.

Kineski znanstvenici na temelju navedenog istraživanja preporučuju unos od najmanje 10 g vlakana dnevno za mlađu djecu (3-7 godina) i najmanje 15 g vlakana dnevno za stariju djecu (8-14 godina) u svrhu olakšanja konstipacije.

Vrste prehrambenih vlakana

Prehrambena vlakna se uobičajno definiraju kao dio biljke koji je relativno otporan na probavu enzimima koji se normalno nalaze u probavnom sustavu. Većina prehrambenih vlakana o kojima se govori su ugljikohidrati. Prehrambena vlakna povećavaju zadržavanje vode, služe kao hrana za rast „dobrih“ bakterija u crijevnoj mikroflori te proizvode plinove kada se fermentiraju u crijevima.

Prehrambena vlakna dijele se u dvije velike skupine: vlakna topiva i netopiva u vodi. Topiva vlakna (npr. pektin) otapaju se u procesu probave stvarajući viskoznu, gelu sličnu masu koja štiti cjelokupan probavni sustav od apsorpcije različitih supstancija. Primjerice, sprečavajući apsorpciju kolesterola, imaju veliku ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Topiva vlakna nalaze se u voću i povrću kao što su šljive, prokulice, te u žitaricama riži i zobi.

Nedavna saznanja pokazuju da je glukomanan, vlaknasti gel (sastavljen od D-glukoze i D-manoze povezane β -1,4 vezom) dobiven od gomolja japanske biljke Konjak, topivo vlakno koje se može uzimati u znatno manjim količinama od guar gume ili pektina te nema neugodan miris niti okus. Suhi glukomanan u prahu je higroskopan te u kontaktu s vodom formira gel nalik pektinu. Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics pokazalo je da je glukomanan učinkovito sredstvo za terapiju konstipacije u djece, a primjenjivan je u dozi od 0,25 g/kg tjelesne mase tijekom 6 mjeseci. Znanstvenici navode kako se glukomanan može koristiti i uz terapiju laksativima kao pomoćno sredstvo.

Netopiva vlakna (celuloza, hemiceluloza, lignin) ulaze i izlaze iz probavnog sustava gotovo nepromijenjena. Također mogu apsorbirati vodu, a pripisuje im se laksativno djelovanje jer sprečavaju konstipaciju (zatvor) i osiguravaju redovito pražnjenje crijeva. Ovakvo „čišćenje“ sprečava duže zadržavanje nekih toksičnih supstancija u organizmu štiteći ga pritom od različitih bolesti ili potencijalno opasnih stanja. Pšenica, grah, artičoke, mekinje, smokve, neke su od namirnica koje sadrže netopiva prehrambena vlakna. Otprilike su dvije trećine ili tri četvrtine ukupnih vlakana u tipičnoj, mješovitoj prehrani netopiva vlakna.

Prehrambena vlakna nalaze se isključivo u voću, povrću, mahunarkama, žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama. Mlijeko, meso i jaja ih ne sadrže. Konzervirano i smrznuto voće i povrće sadrži ih u jednakim količinama kao i svježe. Ostali načini obrađivanja mogu smanjiti njihov sadržaj. Sušenje i gnječenje, primjerice, uništava sposobnost vlakana da zadržavaju vodu. Uklanjanje sjemenki i ljuske, također smanjuje sadržaj vlakana. Neoguljene rajčice imaju više prehrambenih vlakana od oguljenih koje ih pak imaju više nego sok od rajčice. Isto tako kruh od cjelovitih žitarica bogatiji je prehrambenim vlaknima od bijelog kruha.

Uzbudljivo područje istraživanja su prebiotici, neprobavljiva vlakna koja selektivno potiču rast bifidobakterija ili laktobacila u ljudskim crijevima. U tu skupinu spadaju brojne molekule s prebiotičkim djelovanjem poput fruktooligosaharida (FOS), galaktooligosadarida (GOS) te laktuloza. Blagotvorno djelovanje bifidobakterija je dobro dokumentirano znanstvenim istraživanjima a uključuje: inhibiciju rasta patogenih bakterija, stimulaciju komponenata imunološkog sustava te pomoć u apsorpciji određenih iona posebice kalcija.

Aktivnost prebiotika u stimuliranju rasta korisnih bakterija pokazuje da, poput probiotika, i prebiotici mogu imati blagotvoran učinak u djetinjstvu. Pokazalo se da dodatak prebiotičke mješavine oligosaharida dojenačkim formulama može povećati preživljavanje bifidobakterija u crijevima. Crijevna mikrobiota u dojenčadi se razvija sporo i u odnosu na prehranu. Stoga je neophodno razumjeti implikacije na mikrobiotu povećanjem fermentabilnih komponenti u prehrani djece kao i sve dugotrajne učinke.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

centralna senzibilizacija

Kronična migrena

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMigrena je neurološki poremećaj karakteriziran epizodama umjerene do jake glavobolje, često praćene mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na svjetlost ili zvuk. Veliki broj ljudi diljem svijeta boluje od migrene, a mali broj ljudi pogođenih ovim stanjem razvija ono što se naziva kronična migrena. Kronična migrena nije samo niz intenzivnih glavobolja koje se često javljaju; to je […]

Vitamini

Koje vitamine bi mogla koristiti ako imam IBS?

Sunce

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Vlakna

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Karcinom pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]