Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina B-skupine i prebiotičkih vlakana, poput fruktooligosaharida (FOS) predstavlja inovativnu formulaciju za podršku kardiovaskularnom zdravlju i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Dobre bakterije, poznate kao probiotici, poput L. acidophilus, L. reuteri, L. plantarum, u kombinaciji s vitaminima B-kompleksa pomažu u regulaciji crijevne mikrobiote i podršci zdravlja cijelog organizma.

Vitamini B kompleksa podržavaju pravilan rad imunosnog sustava, zdravlje kože i živčanog sustava. Tiamin ili vitamin B1, esencijalni je nutrijent potreban većini organskih sustava za pravilnu funkciju. Poglavito sudjeluje u metabolizmu energije, te u koordinaciji živčane i mišićne funkcije, a potpomaže i pravilan rad srca. Riboflavin ili vitamin B2 uključen je u oksidacijsko-redukcijske reakcije i proizvodnju energije, metabolizam važnih molekula kao i metabolizam drugih vitamina. Vitamini B6 i B12 igraju ključnu ulogu u metabolizmu aminokiselina, stvaranju proteina, kemijskih neurotransmitera živčanog sustava, crvenih krvnih zrnaca i prostaglandina dok vitamin B9, poznatiji pod nazivom folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi i diobi DNA i dijelova RNA.

 Crijevna mikrobiota – prediktor zdravlja i bolesti?

Rastući broj dokaza ukazuje na to da je disbioza (mikrobiološka neravnoteža) bakterijskih sojeva u crijevima povezana ne samo s patogenezom intestinalnih poremećaja, već i s nizom bolesti koje se manifestiraju i izvan probavnog sustava, uključujući metaboličku masnu bolest jetre u čijoj se podlozi nalazi metabolički sindrom. Značajke metaboličkog sindroma su prekomjerna tjelesna masa, dislipidemija, hipertenzija, poremećena regulacija šećera u krvi, a povezane su s višestrukim povećanjem rizika od koronarne bolesti srca i cerebrovaskularnih bolesti.

Tijakom posljednjih desetljeća, povećana prevalencija metaboličkog sindroma potaknula je istraživanja strategija za njegovu prevenciju i liječenje. Povezanost između neravnoteže crijevne mikrobiote, upale i njezine uloge u razvoju metaboličkog sindroma nedavno su postale predmetom brojnih istraživanja. Crijevne bakterije proizvode i nekoliko bioaktivnih molekula poput kratkolančanih masnih kiselina, vitamina i drugih metabolita koje imaju brojne povoljne uloge. S obzirom na trenutne dokaze, sastav mikroorganizama u crijevima može predstavljati dobar surogat prediktora bolesti, a manipulacija crijevnom mikrobiotom mogla bi biti obećavajući pristup za prevenciju i upravljanje metaboličkim bolestima, posebice kod starijih osoba.

Nedavna meta-analiza 18 randomiziranih kliničkih ispitivanja sa 1544 uključena pacijenta zaključila je da se probiotici i dodaci prehrani koji sadrže bakterije iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium mogu smatrati intervencijama za poboljšanje zdravstvenih ishoda u osoba s metaboličkim sindromom. Tijekom dvomjesečnog kliničkog ispitivanja, primjena sinbiotske formule koja uključuje L. plantarum PBS067, L. acidophilus PBS066 i L. reuteri PBS072, zajedno s prebiotičkim vlaknima, inulinom i FOS-om, smanjila je nekoliko važnih čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i markere inzulinske rezistencije povezane s metaboličkim sindromom. Zabilježeno je smanjenje LDL kolesterola i triglicerida te istovremeno povećanje razine „dobrog“, HDL kolesterola. Na kraju istraživanja, broj pacijenata koji su ispunjavali dijagnostičke kriterije za metabolički sindrom bila je značajno niža u skupini koja je primala sinbiotike. Također, formulacija je pokazala protuupalni učinak smanjenjem razina proupalnih markera u serumu.

Ova intervencija može proširiti područje strategija neovisnih o lijekovima za poboljšanje komponenti metaboličkog sindroma i inzulinske rezistencije. Međutim, do danas je broj humanih intervencijskih studija koje razmatraju učinak probiotika i sinbiotika na svaku komponentu metaboličkog sindroma vrlo ograničen i ponekad proturječan, posebno kod starijih osoba.

Antioksidativno djelovanje vitamina B-skupine pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, čime se sprječava oštećenje stanica. Istovremeno, probiotici podržavaju imunosni sustav, smanjujući upalne procese koji su često povezani s oksidativnim stresom dok prebiotici potiču rast dobrih bakterija. Kombinacija probiotika, vitamina i prebiotika može imati dalekosežne učinke na zdravlje organizma, krvnih žila i srca. Ova prirodna sinergija djeluje kroz više mehanizama, pomažući u očuvanju zdravlja i smanjenju rizika od bolesti srca. Kako se sve više istraživanja okreće prema holističkoj podršci zdravlju uz smanjenje upotrebe lijekova, dodaci prehrani s ovim sastojcima postaju važan korak prema očuvanju zdravlja, bilo kao dodatak osnovnoj terapiji lijekovima ili kao moćno preventivno sredstvo.

Izvor:

Cicero, A. F. G., Fogacci, F., Bove, M., Giovannini, M., & Borghi, C. (2021). Impact of a short-term synbiotic supplementation on metabolic syndrome and systemic inflammation in elderly patients: a randomized placebo-controlled clinical trial. European journal of nutrition, 60(2), 655–663.

Hanna, M., Jaqua, E., Nguyen, V., & Clay, J. (2022). B Vitamins: Functions and Uses in Medicine. The Permanente journal, 26(2), 89–97

Uebanso, T., Shimohata, T., Mawatari, K., & Takahashi, A. (2020). Functional Roles of B-Vitamins in the Gut and Gut Microbiome. Molecular nutrition & food research, 64(18), e2000426. https://doi.org/10.1002/mnfr.202000426

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Antibiotici

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Zdravlje

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Probiotik

Je li ovaj probiotik dobar za osobu koja je imala karcinom debelog crijeva?

Saveznici zdravlja

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Mikroorganizmi

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Anksioznost

Postoji li za bolove u trbuhu neki određeni razlog ili je to zbog anksioznosti?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]