Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Antibiotici su vrlo učinkoviti u borbi protiv bakterijskih infekcija, ali mogu imati i neželjene učinke. Osim što uništavaju štetne bakterije, često narušavaju ravnotežu korisnih bakterija u crijevima, što može dovesti do probavnih tegoba poput proljeva, nadutosti i nelagode.

Uzimanje probiotika tijekom terapije antibioticima pomaže u očuvanju zdrave crijevne flore i smanjuje rizik od nuspojava. Neki antibiotici imaju jači utjecaj na crijevnu mikrobiotu od drugih. Među najčešće antibiotike čijom primjenom se povećava rizik od proljeva i ozbiljnih komplikacija poput infekcije bakterijom Clostridioides difficile (C. difficile) spadaju: penicilinski antibiotici (npr. ampicilin, amoksicilin,..), fluorokinoloni (npr. ciprofloksacin, levofloksacin), klindamicin, cefalosporini.

Uzimanje probiotika može pomoći u smanjenju rizika od proljeva uzrokovanog antibioticima, očuvanju zdrave crijevne flore što može pozitivno utjecati na opće zdravlje i imunitet te u prevenciji infekcije C. difficile koja može uzrokovati tešku upalu crijeva i ugroziti život oboljelog posebice ako je riječ o osobama starije životne dobi.

Iako se nuspojave primjene antibiotika i crijevna neravnoteža mogu javiti kod svih koji primjenjuju antibiotike ipak se učestalije javljaju kod osoba starije životne dobi zbog oslabljenog imuniteta, kod hospitaliziranih pacijenata posebice kod onih koji dugotrajno primaju antibiotsku terapiju, kod osoba sa oslabljenim imunitetom kao što su osobe koje primaju imunosupresivnu terapiju ili su na kemoterapiji, osobe koje su ranije imale infekciju C. difficile, te kod djece čija mikrobiota još nije u potpunosti razvijena.

Prema istraživanjima, najbolji učinak u prevenciji probavnih tegoba uzrokovanih antibioticima imaju: Saccharomyces boulardii koji je posebno učinkovit u sprječavanju proljeva i infekcije C. difficile zatim Lactobacillus rhamnosus GG koji pomaže u smanjenju proljeva i podržava zdravlje crijeva te Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum koji doprinose očuvanju crijevne barijere i smanjenju upalnih procesa. Kako bi probiotici bili učinkoviti, važno je uzeti ih barem 2-3 sata nakon antibiotika, kako bi se izbjeglo njihovo uništavanja.

Također je važno nastaviti ih uzimati još nekoliko tjedana nakon završetka terapije antibioticima te birati proizvode s dokazanim sojevima i dovoljnim brojem živih bakterija. Iako probiotici nisu nužni kod svake antibiotske terapije, osobito su korisni kod dugotrajne primjene antibiotika širokog spektra ili kod osoba koje su podložne probavnim smetnjama.

Ako niste sigurni koji probiotik odabrati, najbolje je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom kako biste pronašli najbolju opciju za svoje potrebe.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Neisseria gonorrhoeae

Antibiotici – brzi spas od zaraznih bolesti ili…

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteAntimikrobni lijekovi Antimikrobni lijekovi liječe bolesti izazvane mikrobima (mikroorganizmima). Po svom djelovanju mogu usporiti rast i razmnožavanje mikroba ili ih ubiti. Dijele se na antibiotike (protiv bakterijskih upala), antimikotike (protiv gljivičnih upala), antivirotike (protiv virusnih infekcija) i lijekove protiv parazitskih infekcija. Neki od antimikrobnih lijekova mogu djelovati na više različitih vrsta mikroorganizama. Ovi lijekovi spašavaju […]

Antimikrobna rezistencija

Antibiotici – brzi spas ili potencijalna prijetnja?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAntimikrobni lijekovi ključni su za liječenje infekcija uzrokovanih mikroorganizmima. Prema djelovanju, dijele se na: Njihova ispravna uporaba spašava milijune života. Međutim, nepravilna upotreba stvara ozbiljan problem – antimikrobnu rezistenciju (AMR). Povijest antibiotika Prvi antibiotik, penicilin, otkrio je Alexander Fleming 1928. godine, što je označilo početak masovne proizvodnje i kliničke primjene. Tijekom 20. stoljeća, otkriće drugih […]

Probiotik

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Antibiotici

Prostatoliti – molim Vaše mišljenje

Energija

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteTrčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Antibiotici

Povratak akni nakon antibiotika

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

Kontracepcijske tablete – upit

Gastroenterologija

Je li moguće da je gastritis uzrok boli ispod rebara?

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]

Gastroenterologija

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUpalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]