Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Sikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre

Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem toksina, alkohola, lijekova i nepravilne prehrane.

Primjena kod masne jetre i opterećenja lijekovima

Zahvaljujući tim svojstvima, sikavica se najčešće koristi kod osoba koje pate od masne jetre, bilo da je uzrokovana nezdravom prehranom, viškom kilograma ili prekomjernim unosom alkohola. Također se preporučuje osobama koje su dulje vrijeme izložene lijekovima koji opterećuju jetru, poput antibiotika, lijekova za snižavanje tlaka i kolesterola, analgetika ili kemoterapije.

Pomoć kod probavnih tegoba

Mnogi posežu za sikavicom i kod blažih probavnih smetnji, kao što su nadutost, osjećaj težine nakon jela ili nelagoda u gornjem dijelu trbuha. Njezin učinak potiče bolji protok žuči, što može pridonijeti olakšanju tih simptoma.

Potporna terapija i prevencija bolesti jetre

Iako sikavica nije lijek u klasičnom smislu, može poslužiti kao pomoćna terapija kod kroničnih bolesti jetre, poput hepatitisa, osobito ako se koristi pod nadzorom liječnika. Koriste je i osobe koje žele preventivno zaštititi svoju jetru – primjerice oni koji su često pod stresom, imaju neuravnoteženu prehranu ili rade u okruženju s prisutnošću kemikalija.

Oblici, doziranje i trajanje uzimanja

Pripravci od sikavice najčešće su dostupni u obliku kapsula ili tableta sa standardiziranom dozom silimarina. Preporučena dnevna doza iznosi oko 140 miligrama, dva do tri puta dnevno. Trajanje korištenja ovisi o potrebi – kod blažih tegoba i preventivnog uzimanja preporučuje se uporaba kroz četiri do osam tjedana, dok kod težih i dugotrajnijih problema terapija može trajati od tri do šest mjeseci.

Sigurnost i nuspojave

Sikavica se općenito dobro podnosi i rijetko izaziva nuspojave. Moguće su blage probavne smetnje ili osip, no većina korisnika ne osjeća nikakve neželjene posljedice. Unatoč tome, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, budući da još nema dovoljno podataka o sigurnosti primjene u tim razdobljima.

Zaključak: podrška jetri u suvremenom načinu života

Sve više ljudi prepoznaje sikavicu kao jednostavan i prirodan način za zaštitu jetre, posebno u suvremenom svijetu gdje je jetra izložena sve većem opterećenju zbog načina života, stresa i vanjskih utjecaja. Uključivanje sikavice u svakodnevnu rutinu, uz zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, može biti koristan korak prema dugoročnom očuvanju zdravlja organizma.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija ZB (6)

Nadutost i plinovi – kad crijeva govore više nego što bismo htjeli

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKako mikrobiom i prehrana utječu na osjećaj nadutosti – i što je zapravo low FODMAP dijeta? Nadutost i stvaranje plinova spadaju među najčešće probavne tegobe današnjeg čovjeka. Iako su najčešće bezopasne, mogu biti izrazito neugodne, utjecati na samopouzdanje i svakodnevne aktivnosti te ponekad ukazivati na poremećaje ravnoteže u crijevima koji zahtijevaju pažnju. Plinovi u crijevima […]

Gastroenterologija

Može li progutana drvena čačkalica biti opasna unatoč urednim RTG i CT nalazima?

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]

Gastroenterologija

Može li progutana kovanica proći kroz crijeva bez opasnosti?