Može li kava doprinijeti dugovječnosti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Kava i sastojci kave u žarištu su interesa znanstvenika. Svakoga mjeseca objavi se na desetke znanstvenih radova o utjecaju kave na zdravlje čovjeka…

Kava i sastojci kave u žarištu su interesa znanstvenika. Svakoga mjeseca objavi se na desetke znanstvenih radova o utjecaju kave na zdravlje čovjeka, a rezultati istraživanja govore u prilog umjerenom ispijanju kave. Osim što povoljno djeluje na zdravlje čovjeka, kava već stoljećima ima važnu sociološku ulogu jer čini okosnicu druženja, stvaranja, razmišljanja. Sadrži globalno najkonzumiraniju psihoaktivnu supstanciju – kofein – koja je odgovorna za stimulativno i razbuđujuće djelovanje kave, a novija istraživanja u kavi su pronašla brojne biološki aktivne spojeve od kojih mnogi imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Štoviše, Amerikancima je kava glavni prehrambeni izvor antioksidansa.

Budući da sadrži toliko različitih tvari, konzumacija kave može imati raznoliko djelovanje na zdravlje. Brojne znanstvene studije provedene proteklih godina pokazale su povoljan utjecaj redovite umjerene konzumacije kave na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, neurodegenerativnih bolesti te žučnih kamenaca, a ima povoljno djelovanje i na održanje adekvatne tjelesne mase. Kava i posebice kofein dobro su poznati sportašima. Istraživanja pokazuju da kofein pospješuje izdržljivost i sportsku izvedbu te se kava nekada preporučuje kao idealan stimulans prije tjelesne aktivnosti. Kofein stimulira mozak i središnji živčani sustav te  odgađa umor i stimulira mišićni rad.

Muškarci bolje podnose alkohol nego žene, ali isto ne vrijedi i za kofein. Neki su ljudi osjetljivi čak i na malu količinu kofeina u dekofeiniziranoj kavi dok neki bez problema podnose velike količine. Teško je predvidjeti koliko kofeina netko može podnijeti, čak i kad se uzmu u obzir dob, spol i tjelesna masa. Novija istraživanja pokazuju da geni imaju vrlo veliku ulogu u reakciji tijela na kofein. Kontracepcijske pilule i pušenje su bitni čimbenici; hormonalna kontracepcija usporava metabolizam kofeina pa je učinak intenzivniji, a pušači metaboliziraju kofein dvostruko brže. Opća je preporuka za maksimalan unos kofeina od 400 mg/dan (što odgovara 3-5 šalica kave). Za trudnice je granica 300 mg. Kao i kod alkohola, onima koji piju puno kave potrebne su sve veće količine za jednaki učinak.

Prema novijem istraživanju objavljenom u Annals of Internal Medicine, dnevni unos kave u količini od tri šalice je optimalan za smanjenje rizika od smrtnosti, dok je veći unos povezan s većim rizikom kod određene populacije.

 U istraživanju su korištene informacije dobivene unutar opsežne europske studije EPIC koja je obuhvatila 520 000 ispitanika starijih od 35 godina iz 10 zemalja Europske unije. Prehrambeno ponašanje, koje je obuhvatilo i konzumaciju kave, bilježeno je putem posebnih prehrambenih upitnika u kombinaciji s intervjuom. Količina konzumirane kave je bilježena u mililitrima. Tijekom šesnaestogodišnje studije umrlo je ukupno 42 000 ispitanika od različitih uzroka smrti. Rezultati su pokazali da žene i muškarci koji konzumiraju veću količinu kave imaju manji rizik od smrtnosti u odnosu na osobe koje ne konzumiraju kavu. Žene koje su unosile više kave dokazano su imale manji rizik za smrtnost od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti. Međutim, veća konzumacija kave kod žena je bila povezana i s većim rizikom od karcinoma jajnika. Dodatno, veća konzumacija kave kod žena i muškaraca bila je povezana s boljom funkcijom jetre, što je bilo vidljivo u zdravijem profilu metabolizma te boljem stanju imunosnog sustava, što se ogledalo u manjoj koncentraciji C reaktivnog proteina, lipoproteina i glikoliziranog hemoglobina.

Zaključno, znanstvenici pozivaju na oprez prilikom tumačenja rezultata same studije. Primjerice, volumen konzumirane kave nije direktno proporcionalan koncentraciji bioaktivnih komponenti što znači da Talijani, iako unose neupitno najmanji volumen napitka, ne unose nužno i najmanje blagotvornih spojeva. Drugi parametar koji se ne može eksperimentalno provjeriti je sociološki utjecaj ispijanja kave na opće zdravlje pojedinca.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]