Koliko je kava sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mnogima od nas, ispijanje kave je neizostavni ritual u danu koji uvelike utječe na naše raspoloženje, fokus i razinu energije. Međutim, već se godinama vode razne polemike je li uživanje u ovom popularnom napitku sigurno u trudnoći, odnosno kakav utjecaj može imati na zdravlje bebe, ali i buduće majke.

Ispijanje kave u trudnoći

Iako kava ima svoje prednosti, postoji zabrinutost kako unos kave za vrijeme trudnoće može djelovati štetno, posebice na zdravlje bebe.

Smatra se da trudnice kofein metaboliziraju puno sporije. Štoviše, potrebno im je 1,5 do 3,5 puta više vremena kako bi eliminirale kofein iz tijela. Neki od negativnih utjecaja kofeina na zdravlje majke uključuju pojavu visokog krvnog tlaka, tjeskobe, vrtoglavice, ubrzanog rada srca te bolova u trbuhu ili proljeva. Osim toga, molekule kofeina mogu slobodno proći kroz placentu i ući u bebin krvotok, zbog čega se postavlja pitanje na koje sve načine kofein može utjecati na zdravlje bebe.

Do sada su znanstvenici proveli brojna istraživanja o unosu kave, odnosno kofeina tijekom trudnoće, a posebice je ispitivana povezanost s rizikom od pobačaja i niske porodne mase. Rezultati nekih studija pokazali su da postoji povezanost između pretjeranog unosa kave i rizika od pobačaja te niske porodne mase. Međutim, smatra se da postojeći dokazi nisu dovoljni da bi se donijelo jedinstveno mišljenje o negativnom utjecaju kave tijekom trudnoće te da je potrebno provesti još istraživanja.

Što kažu smjernice?

Prema važećim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (eng. Worlg Health Organisation, WHO) trudnicama se preporuča unos kofeina ograničiti na ne više od300 mgna dan. Ova količina kofeina odgovara konzumaciji dvije do tri šalice kave dnevno.

Unos kave u trudnoći i genetika – nove spoznaje

Novo istraživanje pokušalo je otkriti može li unos kave koji je viši od preporučene dnevne količine uzrokovati komplikacije u trudnoći poput pobačaja ili prijevremenog poroda. Rezultati određenih ranijih istraživanja doveli su u vezu prekomjeran unos kave u trudnoći s povišenim rizikom od komplikacija u trudnoći, međutim, navedena istraživanja nisu uzimala u obzir parametre poput konzumacije alkohola, kvalitete prehrane te pušenja.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Queenslandu odlučili su odgovor potražiti u genima. Naime, ispijanje kave u većim ili manjim količinama djelomično je uvjetovano genetikom, točnije, određeni setovi gena utječu na količinu kave koju pijemo.

Znanstvenici su u svom istraživanju koristili metodu Mendelijske randomizacije uzimajući u obzir osam mogućih genetskih varijanti koje predviđaju konzumaciju kave kod trudnica te su ispitali postoji li povezanost tih genetskih varijanti s ishodima trudnoće. Rezultati su pokazali kako povišena konzumacija kave ne povećava rizik od pobačaja, prijevremenog poroda ili mrtvorođenja.

Važno je napomenuti da istraživanje nije obuhvaćalo praćenje utjecaja unosa kave na različite aspekte fetalnog razvoja poput kognitivnog, mentalnog ili tjelesnog razvoja fetusa, stoga se i dalje preporučuje pridržavati se preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Literatura:

Brito Nunes C, Huang P, Wang G, Lundberg M, D’Urso S, Wootton RE, Borges MC, Lawlor DA, Warrington NM, Evans DM, Hwang LD, Moen GH. Mendelian randomization study of maternal coffee consumption and its influence on birthweight, stillbirth, miscarriage, gestational age and pre-term birth. Int J Epidemiol. 2022 Jun 9:dyac121. doi: 10.1093/ije/dyac121. Epub ahead of print. PMID: 35679582.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jajna stanica

Uloga posteljice u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Placenta ili posteljica je organ koji nastaje u trudnoći i tijekom trudnoće vrši vrlo važnu ulogu. Normalan razvoj posteljice je preduvjet normalnog razvoja trudnoće u našoj vrsti Homo sapiens (umni čovjek). U prilog tome govori podatak da oko 65 % zametaka propada u razdoblju kada nije moguće otkriti trudnoću. Kako u ranom razdoblju trudnoće, tako […]

Postmenopauza

Trudnoća, PAPA test i postmenupauza

Prehrana

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Trudnoća

Ciste korioidnog pleksusa fetusa u trudnoći (CPC)

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Korioidni pleksus (latinski- plexus chorioideus), sastoje se od spleta krvnih žila koje su obložene ependimom, on oblaže krvne žile poput resica. Korioidni pleksus proizvodi cerebrospinalnu tekućinu. Ta tekućina oblaže mozak i kralježničku moždinu i struji kroz moždane komore. U čovjeka se u likvorskim prostorima nalazi 100 do 150 ml likvora. Tijekom 6-8 sati prosječno se […]

Trudnoća

Koliko vremenski djeluje tableta za hitnu kontracepciju?

Rodnica

Cistocela

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Cistocela je protruzija mokraćnog mjehura u rodnicu koja nastaje zbog defekta dna zdjelice. Prolaps genitalnih organa je poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi. Rizik raste s godinama života pogotovo ulaskom u postmenopauzu pa oko polovice žena starijih od 55g ima neki oblik prolapsa. Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku prolapsa su trudnoća, teški vaginalni porodi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]